REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalba, kad Lietuvoje viskas brangsta. Netiesa. Lietuvoje dramatiškai atpigo heroinas. Narkotikų mafija teismuose turi savo teisėjus. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba nesuranda, nes neieško narkotikų mafijozų turto. Pasienio tarnyba garantuoja netrukdomą narkotikų srautą. Narkomafijos apyvarta Lietuvoje vertinama 3 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA

O štai Vilniaus čigonų taboro metų apyvarta kuklesnė. Tik 43 mln. litų. Klientus į čia atveža ir išveža viešasis transportas, taboro prieigose jų laukia mėlynas autobusiukas, kur paslaugus valdiškas daktaras duoda sterilų švirkštą ir surenka naudotus. Šitai paslaugai narkomanams kasmet išnaudojama 150 tūkst. mokesčių mokėtojų litų.

REKLAMA

Prie Vilniaus čigonų taboro – vis tas pats vaizdas. Nereikia nei slaptų kamerų, nei asmens sargybinių. LNK „Paskutinės instancijos“ automobilis sustoja tabore. Kairėje – sniege nugriuvęs aukštielninkas gal kokių 30 metų vyras atvertė marškinėlius, o jo kolega smeigia jam į pažastį švirkštą su doze. Švirkštas – dr. Emilio Subatos, Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus, kuris aiškina, jog visa tai – dėl mūsų. Kad infekcinės ligos neplistų Centro darbuotojai narkomanų policijai neįduoda, nors tai – kriminalinis nusikaltimas. Tiek vartoti, tiek ir slėpti nusikaltimo faktą.

REKLAMA
REKLAMA

Žvilgt dešinėn. O ten – ponia, jau nevaldanti seilėtekio ir, kaip būdinga ilgai vartojantiems narkomanams, – nelankstanti per kelius kojų. Nuo gausių injekcijų pažeisti pakinkliai. Jai gal kokie 25–eri, o ji jau pakeliui į kapus.

Paskui ją dar gana guviai traukia malonios išvaizdos blondinukė. „Ką leidaisi?“ – klausiam. „Opiumą“, – atsako. – „Kiek kainavo?“ – „10 litų.“ – „O heroinas?“ – „20 litų.“ – „Seniai vartoji?“ – „Devynerius metus.“ Jai dabar vos per 20. Vadinasi, pradėjo vienuolikos. Vaikų namuose. Ar dirba? „Pasivagiam“, – maloniu balsu atsako mergaitė. Ji mėgino gydytis, bet ten verčia melstis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip mums besisukiojant po taborą atėjo pietų metas. Prie taboro priartėjo automobilis su Nacionalinio transliuotojo skiriamaisiais ženklais (LRT). Manėm – kolegos, tačiau filmavimo kameros nepamatėm. Tiesiog prie automobilio priėjo čigonas ir kažką greit pratarė, palinkęs prie vairuotojo. Po to privažiavo kitas tarnybinis automobilis. Iš jo išlėkė vyrukas ir mergina. „Ką pirkot?“ – „Oi, ne ne, mes vaistų. Miegui. Blogai miegam.“

„Didžiulis, didžiulis verslas. Pelnas eina visur – neabejotinai iki aukščiausių institucijų. Akivaizdi korupcija“, – sako G.Našlėnas ir priduria, kad, specialistų duomenimis, Lietuvoje narkotikų mafijos apyvarta siekia 3 mlrd. litų. Dar jis sako, kad iki 20 litų, t. y. perpus, sumažėjusi heroino kaina rodo, jog rinka yra persotinta. „Kainos kiltų, jei būtų sulaikoma bent ketvirtadalis prekių. Tokia pasaulinė patirtis“, – sako G.Našlėnas.

„Paskutinės instancijos“ tyrimas buvo pradėtas to, kai policija sulaikė pusę tonos narkotikų Klaipėdoje, o Vilniuje pareigūnai sugaudė didžiulę mažmenininkų gaują. Kainos nė nekrustelėjo.

Ekskursija į pragarą – antradienį 19.40 LNK laidoje „Paskutinė instancija“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų