REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik nuo 2005 m. sausio 1 d. atsiradusioms socialinio draudimo įmokų, baudų ir delspinigių skoloms taikomas senaties terminas. Tokią išvadą savo nutartyje paskelbė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), kasacinėje byloje išnagrinėjęs pareiškėjo prašymą mokestinę nepriemoką Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai pripažinti pasibaigusią, suėjus išieškojimo senaties terminui.

REKLAMA
REKLAMA

Bylą nagrinėjusi LAT teisėjų kolegija konstatavo, kad "skola, kuriai taikomas penkerių metų priverstinio išieškojimo senaties terminas, yra tokia, kurios pagrindu esantys juridiniai faktai atsirado po 2005 m. sausio 1 dienos".

REKLAMA

Anot LAT, jei valstybinio socialinio draudimo įmokų, baudų ir delspinigių mokėjimo prievolės ar skolos atsirado iki šios datos, Valstybinio socialinio draudimo įstatyme nustatytas skolininkui palankus penkerių metų senaties terminas nebus taikomas.

Kasaciniame skunde minimai įmonei "Tuktukas" bankroto byla iškelta 2004 metų liepą. Nustatyta, kad iki 2005 m. sausio 1 d. prekybos namams buvo pateikti ir patvirtinti "Sodros" skyriaus reikalavimai dėl įmokų, baudų ir delspinigių. Todėl, pasak teismo, pareiškėjo pateikti argumentai nėra pagrįsti ir priverstinio išieškojimo senaties terminas negali būti taikomas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo paskelbtoje nutartyje taip pat atkreipiamas dėmesys į bylų visuotinumo principo laikymąsi. Teismo nuomone, visi turtiniai ginčai, kuriuose turtiniai reikalavimai pareikšti bankrutuojančiai įmonei, turi būti sprendžiami viename teisme ir vienoje bankroto byloje.

Kreditoriaus reikalavimas taip pat privalo būti tikslinamas toje pačioje bankroto byloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų