• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Lietuvos mokslų akademijoje vyksta tarptautinė konferencija „Intelektinės nuosavybės valdymas mokslo ir studijų institucijose: jo vaidmuo technologijų perdavimo procese“. 

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijos dalyvius pasveikino švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

„Išsivysčiusių šalių pavyzdžiai rodo, kad intelektinė nuosavybė yra šalies konkurencingumo ir gerovės pagrindas, – sveikindamas konferencijos dalyvius pabrėžė švietimo ministras. –  Kiekvienas iš mūsų – mokslininkas, verslininkas, aukštosios mokyklos ar instituto vadovas, politikas – turėtų paklausti, ar viską padarėme, kad Lietuvos intelektinė nuosavybė, inovacinis potencialas taptų ekonomikos varomąja jėga, šalies augimo garantu.”

REKLAMA

„Intelektinės nuosavybės pridėtinė vertė kuriama mokslo ir studijų institucijų bendradarbiavimo su verslu ir pramone pagrindu. Todėl raginu mokslo ir studijų institucijų vadovus, mokslininkus, verslininkus pasinaudoti palankiomis galimybėmis, būti aktyviais žinių ir technologių perdavimo proceso dalyviais,  iniciatoriais ir naudos gavėjais, – sakė švietimo ir mokslo ministras. – Intelektinės veiklos rezultatų komercinimas neša apčiuopiamą naudą tiek universitetams, tiek verslui. Kviečiu megzti abipusius ryšius, pažinti vieni kitus. Tik dirbant drauge galima pasiekti abipusiškai naudingų rezultatų.”

REKLAMA
REKLAMA

2009 m. pavasarį priimtas LR mokslo ir studijų įstatymas sukūrė sąlygas Lietuvos mokslo ir studijų institucijoms nuosavybės teise įgyti turtines teises, atsirandančias iš intelektinės veiklos rezultatų, įgytų pagal sutartį ar įstatymų nustatyta tvarka.

Lietuvos mokslo ir studijų institucijos, pakeitusios savo teisinį statusą, turės galimybes institucijos viduje taikyti įvairius intelektinės nuosavybės valdymo principus, skatinančius mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatų komercinimą. Tokiu būdu mokslo ir studijų institucijoms sudaromos sąlygos bendradarbiauti su verslu, rinkai pritaikant ir praktiškai panaudojant mokslinių tyrimų rezultatus ir kuriant didelę pridėtinę vertę turinčius intelektinius produktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konferencijos tikslas – pasidalinti patirtimi apie efektyvius intelektinės nuosavybės valdymo modelius ir jų įtaką technologijų perdavimui. Konferencijos metu pristatomi mokslo ir studijų institucijose vykstantys technologijų perdavimo, intelektinės veiklos rezultatų komercinimo procesai, aptarta tarptautinė patirtis stiprinant mokslo ir verslo partnerystę bei mokslo ir studijų institucijų vaidmenį kuriant inovacijas.

Konferencijoje pranešimus skaito Jungtinės Karalystės, Suomijos, Norvegijos, Lietuvos mokslininkai ir ekspertai.

Konferenciją organizuoja Švietimo ir mokslo ministerija ir Britų taryba, konferencijos partneriai – Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje.

Konferencijos programą galima rasti: http://www.smm.lt/smt/int/index.htm .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų