REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį ketvirtadienį Šilaičių kapinėse supiltas naujas žemės kauburėlis. Jis aplaistytas nespėtų užauginti vaikų, vyro, senyvų tėvų ir giminaičių ašaromis. Kapas Lietuvoje – tik jis liko panevėžietės 37-erių metų Aušros Žilevičienės artimiesiems.

REKLAMA
REKLAMA

Geresnį gyvenimą Anglijoje, Londone, su šeima susikūrusi moteris už tai sumokėjo didžiausia kaina – gyvybe.

REKLAMA

Į gimtinę – numirti

Sunkiai susirgusiai lietuvei anglų gydytojai atsuko nugarą – nesuteikė reikiamos pagalbos. Ji du kartus kreipėsi pagalbos į Londono „Queen Hospital“. Ligoninėje moteriai vieną kartą paskyrė antibiotikų nuo esą šlapimtakių uždegimo, bet antrą kartą anglų medikai net nebesileido į kalbas ir didelius skausmus kenčiančią pacientę trys dienos prieš mirtį išvarė iš ligoninės.

Velionės vyro Vygando Žilevičiaus teigimu, Aušra buvo drausta.

Supratęs, kad svetimoje šalyje žmona nesulauks pagalbos, jis nupirko lėktuvo bilietą į Lietuvą. Sukaupusi paskutines jėgas A.Žilevičienė šiaip taip ištvėrė skrydį. Giminės ją automobiliu parvežė iš Vilniaus oro uosto į Panevėžį.

REKLAMA
REKLAMA

„Aušra buvo labai nusilpusi, pasikeitusi iš veido, bet grįžo su viltimi, kad mūsų gydytojai jai padės“, – pasakojo velionės giminaitė Janina Leonauskienė, pas kurią ji buvo apsistojusi.

Vasario 20-ąją, šeštadienį, į Panevėžio apskrities ligoninę kritinės būklės atvežtai A.Žilevičienei buvo atlikta daugybė tyrimų, tą pačią dieną ji buvo operuota. Panevėžiečiai chirurgai nustėro – ligonės dubens organai buvo smarkiai supūliavę. Iš pacientės kūno jie ištraukė 1,5 litro pūlių, tačiau išgelbėti jaunos moters gyvybės nebegalėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Žilevičienė užgeso kitą dieną po operacijos, vasario 21-ąją 14 valandą. Iš Londono į Lietuvą sekmadienį parvykusį V.Žilevičių žinia apie žmonos mirtį pasitiko pakeliui į ligoninę.

Vyras taip ir nebespėjo palaikyti savo moters, su kuria pragyveno 19 metų, už rankos. Balandžio 21- ąją 14 valandą A.Žilevičienei būtų suėję 38-eri. Ji paliko 12 ir 17 metų dukras.

Moters artimieji įsitikinę: Aušros mirtis – tai ne likimas, ją pražudė anglų gydytojų abejingumas. V.Žilevičius ketina žmonai pagalbos nesuteikusius Londono medikus paduoti į teismą.

REKLAMA

Sveikata sušlubavo staiga

Pasak V.Žilevičiaus, iki tol sveikata nesiskundusi žmona blogai pasijuto vasario 13-osios vakarą. Moteris pasiguodė, kad krečia šaltis, labai skauda kairįjį šoną ir pykina. A.Žilevičienė pradėjo vemti. Pirmą valandą nakties iškviesta greitoji medicinos pagalba moterį nugabeno į vieną iš Londono ligoninių – „Quenn Hospital“.

A.Žilevičienės vyras su vyresnėle dukra irgi nuvyko į ligoninę. Pasak jo, žmona jau alpėjo iš skausmo.

A.Žilevičienei buvo atlikti patys elementariausi kraujo ir šlapimo tyrimai. Gydytojai diagnozavo šlapimtakių uždegimą, paskyrė antibiotikų ir liepė važiuoti namo. Ligonė buvo įspėta, kad dar savaitę gali jausti skausmus. „Jeigu skaudės, išgerkite vaistų nuo skausmo“,– patarė jai medikai.

REKLAMA

Pasak V.Žilevičiaus, žmona gėrė jai paskirtus vaistus, tačiau sveikata negerėjo.

Vasario 18-ąją Aušra pasijuto ypač blogai: smarkiai išpūstą pilvą taip skaudėjo, kad ji raitėsi iš skausmo, vėmė.

Moteris kreipėsi į tą pačią ligoninę, kurioje ieškojo pagalbos prieš penkias dienas. Ją lydėjo laisvai angliškai kalbanti vyresnioji dukra.

V.Žilevičiaus teigimu, ligoninėje gydytojai pirmiausia įlindo į kompiuterį. Radę informaciją, kad ligonė jau lankėsi, pareiškė, jog privalanti tęsti paskirtą gydymą.

„Mano žmonos jie net neapžiūrėjo, neatliko jokių tyrimų, nors dukra verkdama maldavo, kad ištirtų bent ultragarsu“,– pasakojo našlys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anglai gydytojai pasipiktino, kad lietuviai dvejoja jų kompetencija, ir pasiūlė važiuoti gydytis į Lietuvą.

Matydamas, kad žmona vaduojasi mirtimi, o pagalbos nėra, V.Žilevičius jai nupirko artimiausio lėktuvo bilietą į Vilnių. Į gimtinę A.Žilevičienė, lydima vyresnės dukters, išskrido vasario 19-ąją, penktadienį.

Niekas nesitikėjo blogiausio


Oro uoste A.Žilevičienę pasitiko jos brolio žmona J.Leonauskienė. Jai giminaitė pasiguodė lėktuve visą kelią vėmusi ir sukėlusi daug rūpesčių palydovėms.

J.Leonauskienė Aušrai pasiūlė važiuoti tiesiai į ligoninę Panevėžyje, tačiau moteris nusprendė, kad vėlai vakare neverta to daryti.

REKLAMA

„Aušra nusprendė pernakvoti pas mane, o rytą nuvykti į ligoninę. Sakė tiek ištvėrusi, tai ir dar vieną naktį pakentės. Rytą ji pabudo kamuojama skausmų ir aukštos, per 39 laipsnius temperatūros“, – pasakojo J.Leonauskienė.

Giminės A.Žilevičienę nuvežė į Panevėžio apskrities ligoninę. Pasak J.Leonauskienės, Priėmimo skyriuje tą dieną budėjusi gydytoja suabejojo, ar gali priimti Lietuvoje nedraustą pacientę, tačiau pamačiusi ligonės būklę tuoj pat iškvietė konsultantus.

A.Žilevičienei buvo atlikti tyrimai, ji paguldyta į Urologijos skyrių, iš jo po kelių valandų perkelta į reanimaciją, o netrukus paguldyta ant operacinio stalo.

REKLAMA

„Gydytojai mums pasakė, kad Aušros būklė labai sunki. Paskambinau jos vyrui į Londoną, kad skubiai atvažiuotų. Buvome labai išsigandę, bet nesitikėjome blogiausio“, – sakė J.Leonauskienė.

Ligonės giminės panevėžiečiai nuskubėjo į ligoninę ir laukė, kol pasibaigs operacija.

Tai, ką jie išgirdo iš operavusių gydytojų, pribloškė.

„Jie mums atvirai pasakė, kad Aušros būklė labai sunki. Jos vidaus organai smarkiai supūliavę, liga užleista“, – prisiminė J.Leonauskienė.

Visą naktį į sekmadienį giminės skambino į reanimaciją teiraudamiesi, kaip laikosi ligonė. Atsakymas buvo toks pat – būklė labai sunki. Tą patį sekmadienio rytą išgirdo ir J.Leonauskienė, o po pietų sulaukė skambučio iš ligoninės apie A.Žilevičienės mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką tik iš Londono iš Panevėžį atskubėjęs V.Žilevičius jau buvo bevažiuojąs pas žmoną, kai sužinojo, kad jos nebėra.

Nespėjo pasidžiaugti naujais namais

„Gydytojai pasakė, kad buvo mažai šansų išgelbėti jos gyvybę, nes pūlingas vidaus organų uždegimas buvo smarkiai išplitęs. Jie mūsų klausė, kur ligonė buvo anksčiau, nes tokia sunki liga neišsivystė per dieną ar dvi“, – pasakojo J.Leonauskienė.

Staigios žmonos mirties priblokštas V.Žilevičius nežino, kokiais žodžiais paguosti motinos netekusias dvi savo dukras.

REKLAMA

Vyras sakė padarysiantis viską, kad žmonai pagalbos nesuteikę anglai gydytojai būtų nubausti. Londone nuosavą statybų kompaniją turintis V.Žilevičius ketina samdyti advokatą ir bylinėtis su ligonine.

Vyras tikino, kad pas jį firmoje sekretore dirbusi žmona buvo drausta, kaip ir visi jo šeimos nariai.

„Jeigu nebūtume apsidraudę, negalėtume legaliai gyventi Anglijoje ir dirbti“, – sakė jis.

V.Žilevičius su žmona į Londoną išvyko beveik prieš septynerius metus. Po pusmečio, įsikūrę ir susiradę darbus, pasiėmė dukras.

REKLAMA

Kurį laiką Žilevičiai dirbo samdomais darbininkais. Vėliau V.Žilevičius nusprendė imtis verslo. Jis įkūrė statybų kompaniją. Verslas sekėsi gerai. Užteko ne tik pragyvenimui, bet ir kelionėms, pramogoms. Šiemet vasario pradžioje Žilevičiai nusipirko naują, erdvų namą. Šeima savo gyvenimą siejo su Anglija, grįžti į Lietuvą neplanavo. Juolab kad Londone gyveno keturi V.Žilevičiaus broliai su šeimomis, kiti giminės.

A.Žilevičienė su meile ir užsidegimu įrenginėjo naujus namus. Artimieji stebėjosi, kad ji skuba kuo greičiau įgyvendinti visus savo sumanymus. „Tarsi nujausdama nelaimę“, – nubraukė ašarą J.Leonavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Mano, kad kalta sistema

Po žmonos mirties V.Žilevičius su dukromis planuoja gyventi Anglijoje.

Paklaustas, galbūt anglai gydytojai su jo žmona atsainiai elgėsi dėl to, kad ji imigrantė, jis atsakė nemanąs, kad ką nors lėmė tautybė.

„Anglų medicinos sistemoje gydytojai yra tarsi dievai. Ligonis ten neturi tokių teisų ko nors reikalauti kaip čia, Lietuvoje“,– kalbėjo vyras.

Ar jis sutiktų su ligonine tartis dėl kompensacijos, jei ši pasiūlytų?

„Tegu jie pamėgina susitarti su mano dukromis, kurios neteko motinos“, – su pagieža atrėžė vyras. Jis patikino, kad ne pinigai svarbu.

„Gydytojai turi atsakyti už abejingumą ir aplaidumą. Kitaip dar ne vieną ligonį nuvarys į kapus“, – sakė V.Žilevičius.

Beje, į A.Žilevičienės laidotuves iš Londono atvykusios jos giminaitės puolė tikrintis sveikatos.

Kitaip traktuoja būtinąją pagalbą

Panevėžio apskrities ligoninės vyriausiasis chirurgas Remigijus Samuolis sakė, kad A.Žilevičienė į ligoninę pateko labai sunkios būklės. Daugybė jai atliktų tyrimų, tarp jų ir kompiuteriniu tomografu, parodė, kad vidaus organai apimti uždegimo ir supūliavę. Todėl pacientė buvo skubiai operuota. Tačiau išsivystė toksinis šokas – kraujo užkrėtimas, su juo nualintas moters organizmas nebepajėgė kovoti.

REKLAMA

R.Samuolis sakė galįs tik spėlioti, dėl kokių priežasčių A.Žilevičienė Londone laiku nesulaukė pagalbos.

„Nežinau, kokį sveikatos draudimą turėjo moteris, bet jos būklė buvo tokia, kad buvo reikalinga būtinoji pagalba, o tokia visose ES šalyse yra nemokama. Kita vertus, skirtingose valstybėse šios pagalbos apimtys labai skiriasi.

Lietuvoje mes tokiais atvejais padarome daugiau, nei priklauso, bet užsieniečiai labai skaičiuoja pinigus“, – kalbėjo chirurgas.

Vairuotojas savaitę kentėjo kabinoje

Panevėžio apskrities ligoninės gydytojai ne pirmą kartą susiduria su pacientais, kurie, susirgę ar patyrę traumas užsienyje, mūsų supratimu, nesulaukia tinkamos būtinosios pagalbos.

Šiuo metu ligoninėje gydomas panevėžietis tolimųjų reisų vairuotojas, kuris Italijoje patyrė labai sunkią traumą šokdamas iš kabinos.

Kojas smarkiai nutvilkius skausmui, vairuotojas nebegalėjo paeiti ir kreipėsi į vietos medikus. Panevėžietis turėjo sveikatos draudimą, užtikrinantį pirmąją pagalbą.

Italijos medikai, į kuriuos jis kreipėsi, paskyrė vaistų nuo skausmo ir išleido neperšvietę net rentgenu.

Žmogus visą savaitę prabuvo mašinos kabinoje, kol atvykęs kolega jį pargabeno namo. Panevėžio apskrities ligoninėje vyrui buvo diagnozuotas dubens kaulų lūžimas, išnirusi šlaunikaulio galvutė.

Pasak R.Samuolio, tai labai sunki trauma, ligonio laukia kelios sudėtingos operacijos. Gali būti, kad vyras liks neįgaliu.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų