REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepolitinė piliečių asociacija Jungtinis demokratinis judėjimas (JDJ) prieš kelias savaites kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, pranešdama apie ketinimą organizuoti susirinkimą Kovo 11-osios metinėms paminėti. Kadangi jau anksčiau savivaldybė JDJ atstovams suderino JDJ organizuojamą piliečių susirinkimą (mitingą) prie Vilniaus Kultūros ir sporto rūmų, tai ir dabar buvo sprendžiama dėl tos pačios vietos. Tačiau šį kartą valdžios atstovai nutarė atvirai pasityčioti iš Konstitucijos ir įstatymų, garantuojančių taikių piliečių susirinkimų laisvę.

REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma, savivaldybė ilgiau, nei leidžia įstatymas, nesprendė prašymo. Po to „suderino“ piliečių susirinkimą su neįvykdomomis ir įstatymui prieštaraujančiomis sąlygomis. Pirma, savivaldybė pareikalavo, kad susirinkimo organizatoriai nusamdytų privačią saugos bendrovę viešai tvarkai palaikyti. Antra, savivaldybė pareikalavo, kad susirinkimo organizatoriai suderintų susirinkimą su Kultūros paveldo departamentu.

REKLAMA

Akivaizdu, kad valdžios atstovai žino, jog JDJ neturės lėšų samdyti privačiai saugos firmai. Ir negaus greitai Departamento suderinimo, nes šiam iš viso tokio suderinimo nepriklauso rašyti. Pasak JDJ pirmininko teisininko Kęstučio Čilinsko, nors vyriausybė labai giriasi „vieno langelio“ principu, šiuo atveju vietoje vieno langelio atsidarė net trys, iš jų du - privačios saugos firmos privalomas samdymas ir susirinkimo suderinimas su Kultūros paveldo departamentu - neteisėti, nes nenumatyti įstatymų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Kęstučio Čilinsko, tai, kad Lietuvos valdžia, Rusijos pavyzdžiu, ėmė blokuoti piliečių susirinkimus, nestebina: gyvename oligarchinėje valstybėje. Bet naujiena yra korupcinis to blokavimo pobūdis: valdžia reikalauja sudarinėti sutartis su privačiomis firmomis dėl viešos tvarkos ir tame negalima nematyti korupcinio valdžios atstovų susitarimo su privačiomis firmomis - turtėti iš bendro neteisėto biznio. Valdžios atstovai neteisėtai  verčia piliečius samdytis privačias firmas, o tos, žinoma, bus dėkingos valdžios atstovams už naują pajamų šaltinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JDJ atstovai, žinoma, neketina vykdyti neteisėtų valdžios reikalavimų ir dėl jų ateityje imsis priemonių, praneš tarptautinėms žmogaus teisių organizacijoms. O dabar kuo skubiau buvo paprašyta suderinti piliečių susirinkimą Kovo 11-osios metinėms paminėti Vilniuje, ant Tauro kalno, prie Profesinių sąjungų rūmų. Įdomu, kokių trukdžių prigalvos valdžia šiuo atveju?

Demokratija.eu informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų