REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt nėra žmogaus, kuris nebūtų girdėjęs jo vardo ar matęs jo nepakartojamų šokio judesių. Dievintas ir maišytas su purvais, – jis visiems laikams liks POP muzikos karaliumi. Bet kas iš tiesų buvo ši prieštaringa asmenybė? Kas slėpėsi po ekscentrišku elgesiu ir nuolat besikeičiančiu veidu? Kas iš tiesų buvo Maiklas Džeksonas?

REKLAMA
REKLAMA

Į išvardytus klausimus ir bandys atsakyti šis straipsnių ciklas, parašytas remiantis į lietuvių kalbą išversta Maiklo Džeksono biografija, kurią išleido artimas POP karaliaus draugas, žurnalistas Dž. Rendis Taroborelis (J. Randy Taraborrelli)

REKLAMA

Pradžių pradžia

Maiklas Džeksonas gimė 1958 metų rugpjūčio 29 dieną. „Su juokingai atrodančia galva, didelėmis rudomis akimis ir ilgomis rankomis“, – prisimena jo motina Katerina Džekson. Apie savo vaikystės namus pats Maiklas atsiliepė taip: „Galėjai žengti penkis žingsnius ir atsidurdavai namo gale. Jis buvo ne didesnis už garažą.“

Kartu su penkiais broliais Maiklas gyvena viename kambaryje, trys seserys glaudžiasi ant sofos svetainėje, o Katerina su Džozefu – vieninteliame miegamajame. Pinigų stinga visada – Džozefas retai uždirbdavo daugiau nei 65 dolerius per savaitę, nors imdavosi įvairiausių papildomų darbų. Visgi pagrindinė jo svajonė – sukurti muzikos grupę, tapti jos vadybininku ir taip ištrūkti iš mažojo Gario miestelio.

REKLAMA
REKLAMA

Pradėjęs su vyresniaisiais sūnumis (repeticijų metu negailėta ir sunkios rankos), jis po truputėlį bando įgyvendinti savo svajonę. O jo raktu į laimę tampa Maiklas – išgirdęs penkiametį Maiklą, traukiantį Džeimso Brauno dainas, jis ištarė: „Atrodo, turime pagrindinį dainininką.“

Maiklas dažnai šnekėdavo apie smurtą, kurį patyrė iš tėvo. Jis bandydavo vengti kivirčų su Džozefu, kuris tikėjo grubios jėgos, kaip drausminimo įrankio, nauda. „Esi arba nugalėtojas, arba nevykėlis, – dažnai kartodavo jis, – ir nė vienas mano vaikų nebus nevykėlis.“ O norėdamas patvirtinti savo žodžius, jis nedvejodamas gerai jiems įkrėsdavo, kad išlaikytų „teisingame“ kelyje į sėkmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pradėjau bijoti to žmogaus, – vėliau pasakojo Maiklas. – Tiesą pasakius, nesumeluosiu sakydamas, kad aš jo nekenčiau.“

Grupė “The Jackson Five“

Nepaisant nieko, repeticijos ir sunkus darbas nesustojo. Pasivadinę „The Jackson Brothers“ berniukai pradėjo koncertuoti Gario miesto Mr. Lucky‘s klube. Jie uždirbdavo apytikriai 7 dolerius. Žinoma, labiausiai visus žavėdavo Maiklas. Aplinkiniai sakydavo: „Atrodo, kad jis tai daro metų metus. Tarsi į jį būtų įsikūnijusi kokio nors profesionalo dvasia.“ Ir ta Džeksonų dvasia papirkdavo kiekvieną – berniukai netrukus koncertavo visame Gario mieste.

REKLAMA

Nors jos sūnums sekėsi vis geriau, Katerinai buvo sunku susitaikyti su tuo, jog keičiasi šeimos prioritetai. Staiga nuo muzikos buvo peršokta prie pinigų. O uždirbus pinigų, jų norėdavosi dar daugiau.

Komerciniais tikslais „The Jacksons Brothers“ buvo pervadinta į „The Jackson Five“. Koncertai vis tęsėsi ir tęsėsi. Pradėję nuo Gario miesto scenų, Džeksonai keliavo po visą valstiją trokšdami pripažinimo. Tačiau vargu ar tada kuris jų būtų patikėjęs tuo, kas jų laukia ateityje.

Pirmoji pažintis su intymiai santykiais

Nuo pat Maiklo paauglystės visuomenė vis spėliodavo apie jo asmeninį gyvenimą: heteroseksualas, homoseksualas, o gal belytis?

REKLAMA

Jaunystėje Maiklas gaudavo neaiškių ženklų apie seksualinį gyvenimą, kurie mažojo berniuko protą tikrai sujaukdavo. Iš vienos pusės Katerina, kaip Jehovos liudytoja, griežtai smerkė nuodėmingas mintis ir veiksmus. Iš kitos pusės berniukai matė nevaržomą Džozefo elgesį. Vaikai matydavo, kaip gastrolių metu jų tėvas vesdavosi į persirengimo ar viešbučio kambarį vis kitą merginą.

Kartą jie atrado jų ir tėvo kambarius jungiančioje sienoje plyšelį ir smalsumo pagauti nusprendė pasižiūrėti. Atėjus Maiklo eilei spoksoti, jis atsisakė. Ir tik brolių priverstas jis žiūrėjo į nuogą moterį ir šalia kalbantį savo tėvą. Tai sukrėtė devynerių metų berniuką, o kadangi nė vienas iš vaikų Katerinai nepasakodavo apie tai, ką jų tėvas veikdavo gastrolių metu, meluoti motinai Maiklui tapo dar viena kančia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutartis su „Motown“


1968 metų liepos 23 dienos rytą „The Jackson Five“ atvyko į Detroitą nusprendę sužavėti kompaniją „Motown Records“. Pasirašyti kontraktą su „Motown“ buvo kiekvieno juodaodžio atlikėjo svajonė. Juk Stivas Vonderis (Steve Wonder), Diana Ros (Diana Ross), Smokis Robinsonas (Smokey Robinson) ir daugelis kitų savo karjerą pradėjo būtent čia.

Berniukai taip pakerėjo kompanijos vadovą Berį Gordį, jog jiems iš karto buvo pasiūlyta sutartis su „Motown“. Tiesa, tai buvo įprastinė sutartis, „pririšanti“ atlikėją taip stipriai, jog ne kiekvienas užsimanęs galėdavo palikti „Motown“. O Džozefas Džeksonas, pasirašinėdamas už savo ir savo vaikų ateitį, sutarties net neperskaitė. Vėliau tai jam kainuos ne tik pinigus, bet ir sūnus.

REKLAMA

Būtent kontraktas su „Motown“ tapo pirmuoju žingsniu į priekį Maiklo karjeroje – iš pradžių jis išpopuliarės su grupe, vėliau pradės solinę karjerą, o laikui bėgant Beris Gordis atstos jam tikrąjį tėvą. Tačiau svarbiausia – Maiklas Džeksonas susipažins su Diana Ros – moterimi, kuri visą gyvenimą jam išliks vienu svarbiausių žmonių.

Užsimezgęs ryšys su Diana Ros


Kai Maiklas pirmą kartą pamatė Dianą Ros, jis negalėjo atplėšti nuo jos akių. Maiklo brolis Džermeinas prisiminė, kad kai ji įėjo į „Motown“ studiją, jie visi išsižiojo iš nuostabos.

REKLAMA

Tą sykį Diana patikino, kad padės berniukams ir perskaitė pranešimą, kuris turėjo pasirodyti spaudoje. Jame buvo paminėta, jog Maiklui – aštuoneri, nors buvo jau dešimt. Kai vaikas bandė prieštarauti, Diana nuramino – tai tik ryšiai su visuomene, „viskas tik dėl jūsų prestižo“.

Maiklo ir Dianos ryšys taip stiprėjo, kad kol „The Jackson Five“ studijoje įrašinėjo dainas, berniukas apsigyveno pas dainininkę. Berniuko susižavėjimas Diana tęsis daugybę metų.

Nors Katerina ir nerimavo, Diana savo namuose jokių vakarėlių nerengė, ir Maiklui čia negrėsė nieko blogo, nebent nuolatinis perfekcionizmas, kuris jį lydės visą gyvenimą.



Sėkmė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„The Jackson Five“ grupės sėkmė laukė beveik už kampo. Pirmieji įrašyti kūriniai, nors ir neužėmė pirmųjų vietų populiariausiųjų sąrašuose, bet atvėrė duris į televiziją. O čia Maiklas jau atsiskleisdavo kaip niekas kitas.

Aplinkiniai negalėdavo suprasti, kaip berniukas, pertraukų metų žaisdavęs slėpynių, ant scenos uždainuodavo taip, lyg per savo gyvenimą būtų regėjęs visko – ir šalto, ir karšto. To nesuprato net pats Maiklas: „Aš niekada nesupratau, ką dariau, kai buvau jaunas. Niekada nežinojau, kaip iš tiesų dainuoti... aš tai tiesiog jaučiau.“

REKLAMA

1969 metų gruodžio mėnesį „Motown“ išleido pirmąjį brolių albumą „Diana Ross presents The Jackson 5“. Buvo parduoti 630 tūkst. jo kopijų – nuostabus debiutinio albumo pasiekimas. Jau po metų grupė surengė pirmąjį koncertą „Philadelphia Convention“ centre. Daugiau nei 3,5 tūkst. rėkiančių gerbėjų susirinko į tarptautinį oro uostą, kad tik galėtų žvilgtelėti į brolius. Laikui bėgant, kiekviename koncerte žmonių minios tik didėjo ir didėjo.

Visgi toks dėmesys Maiklą gąsdino. Jis net yra sakęs: „Norėčiau, kad nereikėtų palikti scenos ir bent kartą galėtume užbaigti pasirodymą nebijodami į sceną plūstančių minių.“

REKLAMA

„The Jackson Five“ populiarumas augo kaip ant mielių, bet, savaime suprantama, didžiausią dėmesį kėlė būtent Maiklas. Jo tėvas Džozefas tą puikiausiai suprato ir, kaip vėliau matysime, trukdė savo sūnui siekti solinės karjeros, nenorėdamas nuskriausti kitų savo vaikų.

Visgi 1971 metais Maiklas su „Motown“ įrašė savo pirmąjį solinį kūrinį „Got to be there“. Ši meilės daina buvo puiki proga pradėti Maiklui solinę karjerą. Po kiekvieno pasirodymo minia skanduodavo Maiklo vardą.

„Žiūrėkite, dabar Maiklas merginų numylėtinis“, – po vieno koncerto erzino brolį Džermeinas. Maiklas droviai gynėsi: „Nagi, vaikinai, liaukitės.“ O Džekis atkirto: „ Tu esi, Maiklai, bet ne ilgam...“

REKLAMA
REKLAMA

Ir nė vienas žmogus šiame pasaulyje nebuvo labiau neteisus, nei jis tą 1971 metų vasarą kalbėdamas apie popkaralių Maiklą Džeksoną.



Kitame straipsnyje apie POP karalių skaitykite: kokį pėdsaką Maiklo asmenybėje paliko viešumas, pirmieji konfliktai su žiniasklaida bei kodėl POP žvaigždė pasisamdė asmeninį advokatą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų