• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aligatoriai ir paukščiai turi vienodą kvėpavimo sistemą, kuri galėjo padėti jų protėviams prieš 200 mln. metų dominuoti Žemėje.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnale „Science“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad paukščiai, kaip ir aligatoriai, orą įkvepia ta pačia kryptimi.

REKLAMA

Paukščių plaučių struktūra leidžia jiems kvėpuoti net kai yra žemas oro slėgis ar esant hipoksijai.

Paukščiams būdingas „dvigubas kvėpavimas“, nes jie turi du pagrindinius kvėpavimo organus – nedidelius plaučius ir oro maišus. Paukščiui įkvepiant apie 75 proc. oro patenka tiesiai į oro maišus, o iškvepiant oras patenka į plaučius. Todėl plaučiai gauna oro tiek įkvepiant, tiek iškvepiant.         

REKLAMA
REKLAMA

Toks kvėpavimo būdas galėjo padėti paukščių ir aligatorių protėviams Triaso periode (prieš daugiau nei 200 mln. metų) klestėti.

Iki šiol mokslininkams nebuvo aišku, kodėl archozaurai po masinio rūšių išnykimo prieš 251 mln. metų įsigalėjo Žemėje. Iš archozaurų vėliau išsivystė krokodilai, skraidantys pterozaurai ir galų gale paukščiai.

Mokslininkai mano, kad panašios paukščių ir aligatorių kvėpavimo sistemos gali paaiškinti, kodėl vieni gyvūnai galėjo prisitaikyti geriau už kitus, ypač po masinio rūšių išnykimo, kai Žemėje oro slėgis pastebimai sumažėjo.

„Žinome, kad paukščiai gali be problemų išgyventi hipoksijos sąlygomis. Jie gali skraidyti tokiame aukštyje, kuris žinduoliams būtų mirtinas“, – teigia dr. Colleenas Farmeris iš Jutos (JAV) universiteto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų