REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šios žiemos išbandymai įvairiose Europos šalyse tarsi paneigia susirūpinimą dėl klimato šiltėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Sniegas užklojo Šiaurės ir Šiaurės rytų Lietuvą. Šių rajonų gyventojai piktinasi nepravažiuojamais keliais, o seniūnai ir kelininkai tvirtina kelius valantys pagal galimybes, kurias dar sumenkino sunkmetis.

REKLAMA

Daug skundų dėl užpustytų kelių

Bene daugiausia sniego iškrito Biržų ir Rokiškio rajonuose. Vidutinė sniego danga čia siekia iki 20 centimetrų. Palyginti su kitomis žiemomis, tai nėra išskirtinė sniego gausa. Tačiau, sumažėjus lėšų kelių priežiūrai, nemažai jų tapo nepravažiuojami.

Kelininkai, savivaldybių, seniūnijų darbuotojai pripažįsta, kad pastarosiomis savaitėmis gauna daug gyventojų skundų ir priekaištų dėl užpustytų kelių. Kai kur vis dar sutrikęs mokyklinių ir maršrutinių autobusų kursavimas. Sinoptikams pranešant apie laukiamą sniegą ir pūgas, kai kurios seniūnijos ragino gyventojus pasirūpinti maisto atsargomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo užpustytų kelių, dabar, regis, pravalėme, situacija nėra tragiška. Ekstremaliau buvo praeitą savaitę, kai teko prašyti reikiamą techniką turinčių verslininkų pagalbos“, – sakė Rokiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Rekerta. Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Palmyra Prašmantienė tikino, kad sniego namuose įkalintų gyventojų nėra, nors patvirtino, kad situacija nėra lengva.

Pirmiausia valo kelius į mokyklas

„Esame užpustyti. Ne tik ekonominis sunkmetis, bet dar ir gamta privertė suktis. Gyvenvietės gatves valo viešuosius darbus atliekantys žmonės, prie savo namų nuo šaligatvių sniegą nusikasa patys gyventojai. Dėl nepravažiuojamų kelių seniūnijos darbuotojai tariasi su kelininkais. Taip ir sukamės, žmonės supranta, kad metas nelengvas“, – kalbėjo Rokiškio rajono Kavoliškio bendruomenės pirmininkė Danutė Kirstukienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biržų rajono Šukionių kaime gyvenanti Nijolė Šatienė sakė, kad jų krašte prisnigo gausiai, tačiau gyventojai supratingi, daug netriukšmauja dėl nenuvalytų kelių. „Smagu, kad žmonės padeda vieni kitiems, nežiūri naudos. Valyti kelius, išvažiavimus iš sodybų padeda techniką turintys ūkininkai. Seniūnas skambina ir teiraujasi, kur pirmiausia būtina nuvalyti. Stengiamės, kad vaikai galėtų pasiekti mokyklas“, – aiškino Šukionių bendruomenės pirmininkė.

Pinigai kelių priežiūrai ištirpo

„Tokia mūsų geografi nė padėtis, tad visada bent morališkai esame pasirengę sniego gausai. Tačiau šiemet kur kas sunkiau dėl lėšų kelių priežiūrai stokos“, – sakė šiauriausios šalyje Nemunėlio Radviliškio seniūnijos seniūnas Giedrius Kubilius. Anot seniūno, jau pernai žiemą keliams prižiūrėti buvo skirta 4 kartus mažiau lėšų nei 2008 metais. Šiemet jų – dar mažiau, o sniego kur kas daugiau. „Kelių priežiūrai vis atidedame lėšų. Jei nėra vienoje kišenėje, imame iš kitos“, – kalbėjo G.Kubilius.

REKLAMA

Pasak P.Prašmantienės, vietinių kelių priežiūrai 2009 metams iš Kelių fondo rajonas gavo apie 1,3 mln. litų. O šiemet žadama skirti trečdaliu mažiau. Tad verstis labai sudėtinga. „Dabar dirbame skolon, bet tikimės gauti tuos pinigus“, – sakė Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė. Biržų seniūnijų seniūnai prašo savivaldybės nupirkti sniegui valyti tinkamos įrangos, kurią montuotų prie turimų traktorių. Tai palengvintų vietinių kelių priežiūrą ir sutaupytų lėšų.

Iš pusnių gelbėja pagal galimybes

Pasak Rokiškio rajono Obelių seniūnijos seniūno Eugenijaus Norkūno, seniūnijoje registruojami žmonių skambučiai ir pagal galimybes važiuojama gelbėti pusnyse paskendusių gyventojų. Seniūnija turi traktorių, kuris pravalo kelius.

REKLAMA

„Pirmiausia stengiamės valyti pagrindinius kelius, o tik paskui pagal poreikį ir privažiavimus iki sodybų. Kai pusto, visur suspėti neįmanoma“, – aiškino seniūnas.

Rokiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius G.Rekerta apgailestavo, kad seniūnijų galimybės prižiūrėti kelius labai menkos. Tam seniūnijoms skirta tik po kelis tūkstančius litų. „Pinigai labai menki, palyginti su praėjusiais metais, dešimteriopai sumažėję. O žiema, kaip tyčia, sunki, sniego daug“, – pripažino administracijos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumažino reikalavimus kelininkams

Kelininkams taip pat apkarpyti biudžetai ir net sumažinti kelių priežiūros reikalavimai. Anot Panevėžio regiono kelių direktoriaus pavaduotojo Jono Čerškaus, kelių priežiūrai yra mažiau lėšų negu pernai, bet žiemą turime valyti kelius. „Aišku, kai tokia žiema, dirbame nuostolingai“, – aiškino J.Čerškus.

Prasidėjus sunkmečiui, dar šių metų pradžioje buvo sumažintas kelių priežiūros lygis ir pakeisti reikalavimai kelininkams. Pasak Panevėžio regiono kelių direktoriaus pavaduotojo kelių priežiūrai, anksčiau magistraliniai keliai buvo prižiūrimi visą parą. Dabar jie tvarkomi tik nuo 4 val. ryto iki 10 val. vakaro.

Krašto keliai prižiūrimi kaip ir anksčiau – nuo 6 iki 19 valandos. O rajoniniai keliai prižiūrimi pagal eismo intensyvumą, kuriam reikalavimai taip pat pakeisti. Anksčiau buvo barstomi tie rajoniniai keliai, kur intensyvumas siekdavo 700 automobilių per parą, o dabar tik tie, kur per parą pravažiuoja 1000 mašinų. „Reikia tik pasidžiaugti, kad neturime tiek sniego, kaip Taline, Peterburge, Lenkijoje ar kitose šalyse. Ciklonas aplenkė mūsų šalį. Lietuvoje už mašinas aukštesnės pusnys buvo, regis, 1994 metais“, – pastebėjo meteorologijos specialistas B.Medinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų