REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjęs penktadienis pasaulinėje finansų rinkoje optimizmu nepasižymėjo. Akcijų kainos smuktelėjo žemyn, JAV doleris brango prieš visas pagrindines valiutas, išskyrus Japonijos jeną. Rinkos dalyviai vengė rizikingesnių aktyvų ir pajamingesnių valiutų.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P500 atitinkamai smuko 0.94 proc. ir 1.08 proc., nepaisant gerų „Intel“ ir „JP Morgan“ veiklos rezultatų. Naftos žaliavos barelio kaina nusileido iki 77.50 JAV dolerių. Investuotojai suabejojo greitu JAV ekonomikos atsitiesimu ir kartu atsigausiančia naftos paklausa. Tokias jų prielaidas patvirtino trečiadienį skelbtos išaugusios JAV naftos atsargos. Sustiprėjęs JAV doleris neigiamai veikė aukso kainą. Aukso uncija penktadienį atpigo nuo  1142 ik 1130.9 JAV dolerių.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas penktadienį sumenko beveik 1.0 proc. iki 1.4355. Penktadienį, kaip ir visą savaitę, skelbti JAV makroekonominiai rodikliai nebuvo itin džiuginantys. Investuotojų lūkesčiai dėl sparčiai atsigausiančios JAV ekonomikos mažumėlę sumenko, buvo suskubta nusiiminėti trumpalaikius pelnus. Pirmadienį Azijos prekyboje Euro ir JAV dolerio kursas stiebėsi aukštyn iki 1.4370.

JAV vartotojų kainų indeksas išaugo 0.1 proc. (prognozuota 0.2 proc.), Mičigano vartotojų pasitikėjimo indeksas padidėjo nuo 72.5 iki 72.8 (prognozuotas 73.8). Vartotojų pasitikėjimas didėja, tačiau ne tokiais tempais, kaip norima. Visgi svarbiausia, kad vartotojų pasitikėjimas ekonomika ir išlaidavimas bent jau išliktų panašiame lygyje, o ne pradėtų vėl mažėti. Kiek anksčiau skelbti mažmeniniai pardavimai parodė, kad net per šventes išlaidas JAV pirkėjai ribojo.

REKLAMA
REKLAMA

Eurui neigiamos įtakos turėjo ir politiniai aspektai. Rinkoje pasklido gandai, kad stipriai sumažėjus reitingams iš Vokietijos kanclerės posto gali atsistatydinti Angela Merkel. Nors ji pati tokią informaciją pavadino absurdiška, tačiau rinka jau buvo sureagavusi. Kaip žinia, politiniai įvykiai, ypač susiję su valstybės vadovais, turi stiprios įtakos valiutų rinkai. Šiandien svarbių ekonominių rodiklių iš euro zonos ir JAV nebus sulaukta. JAV šiandien nedarbo diena. Tai gali turėti įtakos rinkos likvidumui.

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio valiutų poros kursas penktadienį nusileido 0.43 proc. iki 1.6261 lygio, tačiau per savaitę pakilo 1. proc. Euro ir Didžiosios Britanijos svaro kursas toliau tęsė kelionę žemyn ir nusileido dar 0.56 proc. iki 0.8824. Svarbių makroekonominių rodiklių iš D. Britanijos praėjusią savaitę buvo sulaukta nedaug, tačiau šią savaitę jų bus išties nemažai. Šiandien kalendorius naujienų nežada, prekyba remsis daugiau bendromis rinkos nuotaikomis. Svarbesnės įtakos šiandien turės techniniai lygiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas nusileido 0.47 proc. iki 90.77. Kursą stipriausiai veikė nuotaikos iš JAV rinkos, kurios netryško optimizmu. Japonijos finansų ministras N. Kan toliau dalina komentarus apie jam nepatinkančius jenos kurso svyravimus. Tai veikia JAV dolerio ir Japonijos jenos porą, tačiau vis silpniau. Šiandien ryte paskelbti Japonijos pramonės duomenys (2.2 proc.) buvo prastesni nei laukti (2.6 proc.).

Naujausiais prekybos komiteto (CFTC) duomenimis, prekeiviai ateities sandoriuose padidino JAV dolerių pardavimo orderių skaičių. Tokius prekeivių veiksmus galėjo įtakoti prastesni nei laukti JAV darbo rinkos duomenys. Australijos dolerio ir JAV dolerio pirkimo bei JAV dolerio ir Kanados dolerio pardavimo orderių skaičius pasiekė aukščiausią lygį nuo 2008 metų birželio. Investuotojai neženkliai sumažino Euro ir JAV dolerio pardavimo bei JAV dolerio ir Japonijos jenos pirkimo pozicijas, tačiau padidino Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio pardavimo orderių skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų