REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gamtosaugininkai skambina pavojaus varpais: daugėja brakonieriavimo ir žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų. Gamtos sergėtojai tai sieja su kraštą alinančia ekonomine krize.

REKLAMA
REKLAMA

„Jaučiame, kad brutalių brakonierių, išdrįstančių net dieną medžioklės plotuose darinėti neteisėtai sumedžiotus žvėris, vis daugiau“,

REKLAMA

– pažymi Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Albertas Mikašauskas.

Šio regiono gamtosaugininkai šiemet nustatė 230 žvejybos, medžioklės pažeidimų. Paskutinėmis gruodžio dienomis į aplinkos apsaugos inspektorių akiratį pateko miške netoli Jotainių į nelegalią šernų medžioklę leidęsi vadokliečiai.

Brakonierius aptiko į medžioklės plotus atvykę medžiotojai, kai pasekė trijų vyrų pėdsakais.

REKLAMA
REKLAMA

Brakonierių įžūlumas medžiotojus apstulbino: vidury dienos, nesibaimindami būti sučiupti, vadokliečiai į mašiną jau krovė į maišus sugrūstą dviejų šernų skerdeną. Vienam brakonieriui pavyko pasprukti. Kiti atvykusiems gamtos sergėtojams teisinosi ekonominiu sunkmečiu, neva esantys bedarbiai ir medžiojo neturėdami ko valgyti.

Esą iš bado brakonieriavusiems vadokliečiams gresia baudos nuo 2000 Lt iki 4000 Lt. Be to, gamtos niokotojai privalės atlyginti padarytą žalą už sumedžiotus šernus – 1274 Lt.

Pasiteisino komiškai

Naujųjų išvakarėse taip pat šerną nudobusius brakonierius sučiupo Panevėžio miškų urėdijos pareigūnai. Planuoto reido metu Krekenavos seniūnijos Baibokų kaime pareigūnai aptiko sužeisto šerno pėdsakus, šūvio vietą ir kraujo lašų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rogučių vėžės, kraujo lašai ant sniego ir dviejų žmonių pėdsakai pareigūnus atvedė iki Baibokų k. esančios Vinco Jakaičio sodybos. Prie šuns būdos mėtėsi ką tik išversti šerno viduriai, buvo matyti didelės kraujo dėmės.

Po sodybos šeimininkų apklausos paaiškėjo, kad brakonieriavo medžiotojo pažymėjimą turintis panevėžietis – Aukštaičių g. gyventojas Rimantas Jakaitis, o šerną partempti į sodybą padėjo tėvas Vincas Jakaitis.

Brakonierių sukurpta pasiteisinimo istorija pareigūnams kėlė juoką: neva šernas buvo sumedžiotas legaliai, medžiotojų būrelyje, atsivežtas į sodybą, tačiau joje netikėtai atsigavęs pabėgo.

REKLAMA

Šventėms paruošta šerniena brakonieriams gerokai apkarto. Už medžioklės taisyklių pažeidimą R.Jakaičiui trejus metus atimta teisė medžioti. Be to, jam teks už šerną sumokėti 637 Lt.



Už žvėrį – keliasdešimt tūkstančių

Miškininkai pastebi aktyvėjančius vadinamuosius kilpininkus.

„Ir stirnoms, ir šernams kilpas spendžia, ant žvėrių takų pristato. Net nugaišusių žvėrių kilpose randam. Brakonierių daugėja, bet juos pagauti darosi sunkiau. Susekti Baibokų k. brakonierius padėjo sniegas, be to, viskas buvo dar labai šviežia“, – „Sekundei“ teigė Panevėžio urėdijos miško apsaugos inžinierius Andrius Ropė.

REKLAMA

Pasak jo, žvėris šaudančių brakonierių pasitaiko gerokai rečiau.

Per praėjusius metus Panevėžio urėdijai priklausančiuose apie 10 tūkst. ha profesionalios medžioklės plotuose sulaikyti penki brakonieriai.

Į Lietuvos gyvūniją kėsinasi ir atvykėliai iš svetur. Kupiškio rajone svečias iš Vokietijos neteisėtai sumedžiojo Lietuvos miškų pažibą lūšį. Už tokį laimikį brakonieriui prisiėjo pakloti 20 tūkst. Lt baudą.

Sučiuptam brakonieriaujant medžiotojui už nusižengimą gamtai gresia netekti teisės medžioti trejus metus. Neturinčiam medžiotojo pažymėjimo brakonieriui tenka pakloti 2000–4000 Lt baudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, brakonieriai privalo atlyginti padarytą žalą už sumedžiotą žvėrį. Labiausiai pinigines paplonintų sumedžiotas stumbras. Už šį brangiausiai įvertintą žvėrį brakonieriui tektų sumokėti 46 tūkst. Lt.

Nepigiai atsietų ir paklota lūšis. Ji įvertinta 20 tūkst. Lt.

Nelegaliai sumedžioti briedžio, danieliaus, elnio patinai vertinami daugiau nei 2000 Lt, patelės ir jaunikliai – 1300 Lt.

Neteisėtai sumedžiotas šernas ar stirna kišenę palengvintų 647 Lt, kiškis – 130 Lt.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų