REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimą dėl galimo JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo buvimo Lietuvoje atlikusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas nesutinka su išvadoms adresuojama kritika, esą jose išsakomos prielaidos, jos prieštaringos ir nepagrįstos.

REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, išvadų kritikai sąmoningai ar nesąmoningai nesiekia jų perskaityti ir adekvačiai komentuoti.

REKLAMA

Pasak A. Anušausko, komitetas aiškiai nustatė, kad su CŽV siejami orlaiviai buvo nusileidę Lietuvos teritorijoje, kad buvo sudarytos sąlygos išvengti pasienio ir muitinės kontrolės ar veikti nekontroliuojamai, kad Lietuvoje buvo įrengtos patalpos, tinkamos laikyti sulaikytajam asmeniui, kad tuometė VSD vadovybė nė vieno šalies aukščiausiojo pareigūno neinformavo apie bendradarbiavimo su partneriais projektų tikslus ir turinį.

Tuo pat metu, pasak A. Anušausko, nebuvo nustatyta, ar tose patalpose buvo sulaikytų asmenų. "Taigi negalime kalbėti ir apie kaltinimus žmogaus teisių pažeidimu ar nepažeidimu, o tik apie tai, kad atsakingi Lietuvos pareigūnai buvo pasirengę pažeisti Lietuvos įstatymus", - sako NSGK pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant aiškumo, Generalinei prokuratūrai, anot jo, siūloma atlikti tyrimą, ar keli Lietuvos pareigūnai neviršijo savo įgaliojimų ir nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi.

Pasak A. Anušausko, atmestina ir "antiamerikietiškumo" kritika. "Komitetas šio parlamentinio tyrimo metu aiškinosi išimtinai Lietuvos institucijų ir pareigūnų veiksmus. Informacija dėl CŽV sulaikymo centrų buvo paskelbta pačiose JAV, tenai taip pat atliekami tyrimai, o atsakingos JAV institucijos yra išsakiusios nuomonę, jog gerbė ir gerbia Lietuvos suverenitetą šiuo klausimu", - sako NSGK vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis tikisi, kad tyrimo išvados paskatins tobulinti visą Lietuvos žvalgybos koordinavimo ir kontrolės sistemą bei gerinti Valstybės saugumo departamento bendradarbiavimą su užsienio partneriais, kuris prisidės prie stipresnių santykių tarp sąjungininkų.

"Demokratinė specialiųjų tarnybų kontrolė gali tik sustiprinti pasitikėjimą jomis, taip pat tarnybų tarptautinio bendradarbiavimo rezultatus. Transatlantinis bendradarbiavimas buvo, yra ir išlieka kertinis mūsų užsienio ir saugumo politikos ramstis, šalia Europinės krypties ir gerų kaimyninių santykių", - teigė A. Anušauskas.

Ketvirtadienį Seimas po pateikimo pritarė NSGK išvadoms. Toliau Seime jas planuojama svarstyti sausio 21 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų