REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Briuselyje pasigirdo balsų, kad pirmąja Europos Parlamento (EP) auka per naujosios Europos Komisijos (EK) narių prisistatymus gali tapti lietuvis Algirdas Šemeta.

REKLAMA
REKLAMA

EP nariai bene vieningai įvertino lietuvio pasirodymą: silpnas, nuviliantis ir nedavęs aiškių atsakymų į rūpimus klausimus. "Stipriausias jausmas buvo nusivylimas, tad kyla klausimas, ar jis tinkamas tokiam svarbiam Komisijos portfeliui. Tai buvo labai prastas pasirodymas", - pareiškė Austrijos socialdemokratas Hannes Swoboda. Po lietuvio, pretenduojančio į mokesčių, muitų sąjungos, audito ir kovos su sukčiavimu portfelį, egzaminavimo EP socialdemokratai išplatino bendrą pranešimą. Jame skelbiama, kad Europos socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija yra "itin sunerimusi dėl Komisijos kandidato sugebėjimų", nors "susilaiko nuo visiško Algirdo Šemetos kandidatūros atmetimo". Galutinis sprendimas dėl svarbiausios Europos Sąjungos (ES) institucijos sudėties bus priimtas kitą savaitę.

REKLAMA

Anot socialdemokratų, A.Šemeta nesugebėjo paaiškinti, kaip jis reformuos Europos kovos su sukčiavimu tarnybą, kaip gerins ES fondų valdymą. Netinkamai lietuvis pasirodė ir kalbėdamas apie komisarų elgesio kodeksą. Lietuvis dažniausiai išreikšdavo bendrą Komisijos poziciją, bet ne savo asmeninę nuomonę, kai kuriais klausimais gynė šalių interesus. Tačiau europarlamentarai tikisi, kad tam tikrose srityse EK bus jų sąjungininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Ne ką mažiau aštrios kritikos strėlių sulaukė ir bulgarų atstovė Rumiana Jeleva. Per jos prisistatymą europarlamentarams labiausiai rūpėjo, kodėl kandidatė nuslėpė savo finansinius interesus. Pretendentė į naują tarptautinio bendradarbiavimo, humanitarinės pagalbos ir atsako į krizes portfelį R.Jeleva kaltinama turinti bulgarų kompanijos "Global Consult" akcijų, nors anksčiau jokiose deklaracijose tokių duomenų nepateikė. Iš pradžių ignoravusi asmeninio pobūdžio klausimus 40 metų R.Jeleva vėliau sutriko, susinervinusi prakalbo bulgariškai. Galiausiai moteris neiškentusi pasiūlė parlamentarams patiems atvykti į Bulgariją ir įsitikinti, kad ji nėra "Global Consult" savininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europarlamentarai mėgino užsipulti ir Čekijos kandidatą į ES plėtros ir kaimynystės politikos komisaro kėdę. Vienas europarlamentarų pareikalavo, kad Stefanas Fule atsiprašytų už tai, jog praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje buvo Čekoslovakijos komunistų partijos narys. "Kiekvienas turi savo gyvenimo istoriją. Manoji yra iš to amžiaus ir tos vietos, kurioje užaugau. Svarbiausia, kad tuo metu buvau laisvas ir subrendęs, galėjau pats rinktis. Savo patirtį ir gebėjimus tuomet galėjau pasiūlyti Čekoslovakijai, o vėliau ir Čekijai", - kalbėjo buvęs Čekijos ES reikalų ministras ir šalies atstovas NATO.

Po kandidatų prisistatymo savo rekomendacijas turi pateikti parlamento komitetai. Manoma, kad nuomonės apie A.Šemetą ir R.Jelevą bus formuojamos kelias dienas, per jas tikintis išsiaiškinti bulgarės finansinius interesus ir diskutuojant dėl A.Šemetos kompetencijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų