REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prisiminęs žmonių maldas ir savo aukotas mišias 1991-ųjų sausį prie atdaro dabartinių Seimo rūmų lango, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius sakė, kad tomis dienomis stovėti prie tuometinės Aukščiausiosios Tarybos rūmų ir Televizijos bokšto reikėjo drąsos, ir maldos parama buvo neįkainojama.

REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu nebūtų buvę tų besimeldžiančių žmonių, šiais metais nežinia ar mes kalbėtume apie Lietuvos Nepriklausomybės 20-ties metų jubiliejų", - teigė arkivyskupas iškilmingame Seimo posėdyje, skirtame Laisvės gynėjų dienai paminėti.

REKLAMA

"Šiandien lietuviai kitokie, nei prieš devyniolika metų. Vieni jaučiasi drąsesni ir saugesni nei anuometinės blokados mėnesiais, kiti - pikti ir nusivylę. Nelengva išrašyti receptą, ko reikia, kad dabarties išbandymų akivaizdoje būtume ištvermingi, drąsūs ir viltingi? Kas galėtų suvienyti Lietuvos žmones ir tarsi magnetas trauktų prie tėvų žemės visus, norinčius šiandien išsivaikščioti?", - klausė arkivyskupas.

"Lietuviui visuomet buvo labai svarbus Vyties simbolis. Jis primindavo kovas už laisvę, kai istorijos audros grasino mus pražudyti. Primindavo ne tik Žalgirį, bet ir aštuonioliktųjų metų savanorius, ir pokario partizanus, ir Sausio 13-osios gynėjus. Tačiau mes girdime: "Pasidėkite jūs sau Vytį,- mes krauname lagaminus ir važiuojame laimės ieškoti svetur".

REKLAMA
REKLAMA

Sausio 13 - oji primena, kad šalia Vyčio turi būti kitas lietuviškai sąmonei artimas simbolis - Rūpintojėlis. (...) Jeigu lietuvio sąmonėje šalia Vyties nebūtų stovėjęs Rūpintojėlis, tikriausiai nebūtų buvę knygnešių, nepriklausomybės savanorių, partizanų, Sausio 13-osios gynėjų. Juos palaikė tikėjimas, kad Dievas be kokiuose išmėginimuose neapleis Lietuvos. Su šiuo tikėjimu žmonės stovėjo visose mūsų laisvės kovose, pakėlė dideles negandas ir nenusivylė. Labai liūdna, kai mūsų dienomis šis brangus simbolis, kaip ir kiti sakralūs ženklai, kartais negerbiami, net išniekinami. Kas Lietuvoje galėtų apginti šiuos šventus ženklus?" - teigė S. Tamkevičius.

"Sausio 13 - oji mums visada primins, kad juodžiausiomis Lietuvai valandomis stovėjo laisvės sargyboje žmonės, kurie tikėjo į Dievą ir mokėjo melstis. O gal, būdami Europos Sąjungoje, šitai užmiršime? (...) Aš lenkiuosi prieš kiekvieną lietuvį, ypač valdžios vyrą ir moterį, kurie turi drąsos nesilankstyti pagal vėjo kryptis iš Rytų ar Vakarų, kurie išlaiko pagarbą mūsų tautos simboliams ir puoselėja vertybes, be kurių mes uždustume, sunyktume, išsivaikščiotume", - sakė arkivyskupas S. Tamkevičius, raginęs išrinktuosius tautos vyrus ir moteris gelbėti Lietuvos kaimą, ypač jaunimą, kad jis nepaskęstų alkoholyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų