REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga (ES) pastaruoju metu intensyviau ieško dialogo su Pakistanu. Nors šie regionai yra pakankamai nutolę tiek geografiškai, tiek ir politiškai, Pakistanas tampa svarbia šalimi ne tik JAV, bet ir Europai. Tokį požiūrio pasikeitimą įtakojo Vakarų siekis mažinti šioje branduolinį ginklą turinčioje šalyje stiprėjančią radikalizmo įtaką.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, ypatingai JAV, tačiau vis labiau ir Europos Sąjunga remia nuosaikius Pakistano politikus ir jų siekius suvaldyti šioje šalyje vis didėjantį ekstremizmo pavojų. Auganti terorizmo banga pavojinga ne tik pačio Pakistano stabilumui, bet ir Vakarų valstybėms.

REKLAMA

Todėl Europos Sąjunga palankiai vertina sėkmingus ES ir Pakistano aukščiausiojo lygio susitikimų rezultatus, kurie žymi strateginio dialogo plėtojimo pradžią. Europos Sąjunga ir Pakistanas įsipareigojo siekti pagrindinio tikslo – eliminuoti pasaulinę terorizmo grėsmę.

Be to, ES pripažįsta Pakistano svarią pažangą pereinant prie demokratinio civilinio valdymo ir toliau padės kurti institucijas, kad Pakistane būtų toliau tobulinamos ir stiprinamos demokratinės struktūros.  Europos Komisija taip pat įsipareigojo skirti 72 mln. EUR humanitarinės pagalbos ir panaudoti dar 50 mln. EUR atkūrimui ir atstatymui remti.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl ES manymu, Pakistano vyriausybė dar daugiau pastangų turės skirti tolesnei veiklai, siekiant stiprinti šalyje demokratinius procesus tuo pačiu užkertant kelią radikalizmo ir teroro plitimui. Šiomis aplinkybėmis, ką pabrėžė ir Europos Vadovų Taryba, tolesnei Pakistano pažangai svarbus tvarus ekonomikos vystymasis ir aktyvus ES prekybos santykių su Pakistanu plėtimas. Tai reiškia, kad būtina mažinti skurdą ir socialinę atskirtį šioje šalyje, nes būtent šios problemos įtakoja dalies visuomenės radikalėjimą.

Be to, ES intensyvins tikslinį dialogą prekybos srityje, kad būtų tęsiamas paramos Pakistanui planas. ES toliau rems siekį skatinti prekybos liberalizavimą Pietų Azijoje ir skatins Pakistaną sudaryti palankesnes sąlygas tarpregioninei prekybai, visų pirma prekybai su Indija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savaime suprantama, kad ES palankiai vertina Pakistano pastangas intensyvinti kovos su terorizmu veiksmus ir pripažįsta Pakistano gyventojų bei ginkluotųjų pajėgų nuostolius, visų pirma patiriamus vykstančiose operacijose Šiaurės vakarų pasienio provincijoje. Vis dėlto ES supranta, kad ši kova, kaip ir kiekvienas karas, reikalauja pastangų pergalei pasiekti.

Taigi, pažvelgus į pastarojo laikmečio ES politiką Pakistano atžvilgiu galima teigti, kad Europos Sąjunga yra įsitikinusi, jog sėkmingas politinių ir vystymosi tikslų įgyvendinimas ypač sustiprintų demokratiškai išrinktą šios šalies vyriausybę.

Tuo labiau, jog ES nuolat pabrėžia, kad svarbu nedelsiant imtis humanitarinių veiksmų reaguojant į krizę Swato slėnyje (kuriame nuolat kyla karinių susirėmimų) ir yra pasirengusi toliau teikti paramą tiek karo (tame tarpe ir teroristinio) frontuose atsidūrusiems pakistaniečiams, tiek ir nuosaikios valdžios atstovams, pasiryžusiems sutramdyti pavojingai didėjantį radikalizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų