REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kandidato į Europos Sąjungos (ES) komisarus Algirdo Šemetos pasirodymas antradienį nuvylė Europos Parlamento (EP) socialdemokratus. Jie abejoja kandidato pasirengimu eiti mokesčių, muitų sąjungos, audito bei kovos su sukčiavimu komisaro pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisijos pirmininko Žozė Manuelio Barozo (Jose Manuel Barroso) sprendimu Lietuvos komisarui naujos sudėties ir atnaujintos struktūros Europos Komisijoje numatoma atsakomybė už mokesčius, muitų sąjungą, kovą su sukčiavimu ir auditą. Dabar šiuos klausimus kuruoja du komisarai, primena ELTA.

REKLAMA

"Antroji pagal dydį Socialdemokratų frakcija Europos Parlamente reiškia didelį susirūpinimą dėl Lietuvos kandidato į eurokomisarus A. Šemetos tinkamumo užimti ES mokesčių, muitų sąjungos, audito ir kovos su sukčiavimu komisaro postą. Frakcija dar galutinai neapsisprendė, ar pritarti jo kandidatūrai", - sakoma europarlamentaro Justo Vinco Paleckio pranešime.

A. Šemetai nepavyko įtikinti daugelio europarlamentarų nei dėl savo kompetencijos reformuoti ES kovos su korupcija tarnybą, nei dėl ES mokesčių reformos, sakė Socialdemokratų frakcijos atstovas iš Vokietijos Jensas Gajeris (Jens Gajer) antradienį vykusiuose klausymuose Europos Parlamento Biudžeto kontrolės komitete. Jis taip pat nesugebėjo pateikti aiškios vizijos, kaip kovoti su valstybėmis - "mokesčių rojais". Anot šio europarlamentaro, A. Šemeta taip pat pademonstravo nepakankamas komisaro elgesio kodekso žinias.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Socialdemokratų frakcijos vicepirmininko Haneso Svobodos, A. Šemetos pasirodymas nuvylė ir kelia klausimą dėl jo tinkamumo tapti mokesčių, muitų sąjungos, audito ir kovos su sukčiavimu komisaru.

Europarlamentaras socialdemokratas Justas Vincas Paleckis A. Šemetos pasirodymą taip pat pavadino silpnu.

"Kandidatus į komisarus suskirstyčiau į tuos, kuriems pasisekė - jie gavo sritis, kur dirbo daugelį metų, ir į tuos, kurių įdarbis naujose srityse dar mažas ir iš jų negalima reikalauti gilaus žinojimo, - sakė J. V. Paleckis. - Turint omenyje, kad A. Šemetai dabar numatytas su finansiniais reikalais susijęs portfelis, kuriais jis jau užsiiminėja daugelį metų, tai jo pasirodymas buvo silpnokas".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. V. Paleckis pridūrė, kad A. Šemeta socialdemokratų nesužavėjo ir prieš keletą mėnesių, kai iš Dalios Grybauskaitės perėmė biudžeto komisaro portfelį. Tuomet europarlamentaras A. Šemetos paklausė, ar jis ketina perkelti prieštaringai vertinamų naktinių mokesčių reformų Lietuvoje patirtį į ES lygmenį. Atsakymas buvo formalus - A. Šemeta veikęs pagal tarptautinių finansinių organizacijų rekomendacijas, kurios teigiamai įvertinusios reformų žingsnius.

Galutinį sprendimą dėl Lietuvos kandidato Socialdemokratų grupė priims kitą savaitę Strasbūre vyksiančios plenarinės sesijos metu.

A. Šemeta darbą Europos Komisijoje pradėjo 2009 m. liepos 1 d. Šiuo metu jis yra Europos Komisijos narys, atsakingas už ES finansinį programavimą ir biudžetą.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų