REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamente (EP) antradienį buvo vertinamas Lietuvos deleguotas Algirdo Šemetos pasirengimas eiti mokesčių, muitų sąjungos, audito bei kovos su sukčiavimu komisaro pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Kova su sukčiavimu ir biudžeto išlaidų neatitikimais, pelno mokesčio derinimas ir pridėtinės vertės mokesčio PVM skaičiavimo taisyklių suvienodinimas, "žaliųjų" mokesčių įdiegimas ir elektroninės muitinės kūrimas - šie ir kiti siūlymai buvo aptarti EP surengto komisaro Algirdo Šemetos kandidatūros svarstymo metu.

REKLAMA

EP Biudžeto kontrolės, Ekonomikos ir pinigų reikalų bei Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitetų nariai klausinėjo paskirtojo komisaro apie būsimąjį Europos kovos su sukčiavimu tarnybos (OLAF) statusą, ES išlaidų kontrolės tobulinimą, PVM sukčiavimo įveikimą ir "mokesčių rojus".

"Pastangos užkirsti kelius bet kokiam sukčiavimui - tiek ES biudžeto išlaidų, tiek mokesčių ir muitų srityje - nuolat bus mano dėmesio centre", - patikino A. Šemeta.

REKLAMA
REKLAMA

EK pirmininko Žozė Manuelio Barozo (Jose Manuel Barroso) sprendimu, Lietuvos komisarui naujos sudėties ir atnaujintos struktūros Europos Komisijoje numatoma atsakomybė už mokesčius, muitų sąjungą, kovą su sukčiavimu ir auditą. Dabar šiuos klausimus kuruoja du komisarai.

"Tai bus iš esmės naujas itin plačios atsakomybės ekonominis "portfelis", - prieš savo kandidatūros svarstymą sakė A. Šemeta, pabrėždamas, kad svarbiausiu uždaviniu laikytų būtinybę "sujungti visus jam patikėtus finansinius, fiskalinius, informacinius instrumentus į vieną darnų mechanizmą, kuris dirbtų vienam tikslui - ekonomikos gaivinimui ir tolesnei pažangai".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžiais, "permainų poreikis pribrendo daugelyje mokesčių politikos skyrių - būtini nauji akcentai, kurie skatintų efektyvius energetikos bei aplinkosaugos sprendimus, taip pat prisidėtų prie ekonominių santykių su ES blokui nepriklausančiomis šalimis gerinimo".

"Tokiu lemtingu momentu, kokį šiandien išgyvena iš sunkios ekonominės suirutės besivaduojanti Europa, mokesčiai ir muitai turi tapti ne tik biudžeto pajamų surinkimo įrankiu ir ne tik viešųjų finansų stabilizavimo priemone. Tai - galingas potencialas, kuris gali ir turi veikti kaip ekonomikos konkurencingumo paskata bei pažangos variklis daugelyje sričių", - įsitikinęs EK narys.

REKLAMA

Pasak A. Šemetos, jei Parlamentas pritartų jo kandidatūrai, kertine nuostata naujajame darbe būtų pagarba mokesčių mokėtojų pinigams: "Daugiau skaidrumo, mažiau popierizmo, ir neišvengiama atsakomybė, jei biudžeto - t.y. žmonių pinigai - išleisti neteisėtai ar neapdairiai - tokiomis nuostatomis vadovaučiausi tiek mokesčių ir muitų, tiek audito ir kovos su sukčiavimo dalyje".

A. Šemeta darbą Komisijoje pradėjo liepos 1 d. Šiuo metu jis yra EK narys, atsakingas už ES finansinį programavimą ir biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų