REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Darbo partijos frakcijos nariai dėl planuojamos ligoninių restruktūrizacijos ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą.

REKLAMA
REKLAMA

"Yra neatliktas išplėstinis sveikatos reformos poveikio vertinimas, kurį pagal teisės aktus privalu atlikti. Reforma įgyvendinama remiantis Vyriausybės nutarimu, o ne Seimo priimtu įstatymu. Be to, Vyriausybės nutarimo "Dėl sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo trečiojo etapo programos patvirtinimo" nuostatos gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai bei Vyriausybės, Sveikatos sistemos, Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo, Sveikatos draudimo ir Konkurencijos įstatymams. Tai leidžia mums abejoti reformos teisėtumu. Todėl mes palaikome ligoninių vadovų iniciatyvą kreiptis į Konstitucinį Teismą ir inicijuosime tokią procedūrą parlamente", - sako Seimo Darbo partijos frakcijos narė Dangutė Mikutienė.

REKLAMA

Antradienį Seimo "darbiečiai" susitiko su Prienų, Kaišiadorių, Ignalinos, Pakruojo, Zarasų, Naujosios Akmenės, Molėtų, Širvintų, Šilalės ir Gargždų rajoninių ligoninių vadovais. Susitikime buvo kalbėta apie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vykdomą sveikatos reformą ir planuojamą ligoninių restruktūrizaciją.

Preliminariais gydytojų skaičiavimais, restruktūrizavus 12 rajoninių ligoninių reikės atleisti nuo 500 iki 700 gydytojų, vien jų išeitinėms kompensacijoms reikės 12 mln. litų, neskaičiuojant žalos, kuri bus padaryta sveikatos sistemai ir šių rajonų gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA

"Buldozeriai gerai tinka žiemą valyti sniegą, bet ne valdyti šalį. Galbūt sveikatos apsaugos ministrui - geodezininko išsilavinimą turinčiam Algiui Čaplikui, kaip ir visai Vyriausybei, buldozerio principas yra mielesnis, sprendžiant šaliai svarbius klausimus, bet demokratinėje Europos šalyje sveikatos sistemos pertvarkos klausimai turi būti sprendžiami viešai, atsižvelgiant į žmonių ir šios srities specialistų nuomonę, o ne siaurus politinius interesus", - mano D. Mikutienė.

Įgyvendinus valdančiųjų planus, šalyje funkcionuos 2 universitetų mokslo ir gydymo centrai, 8 respublikinio lygmens ligoninės, 8 regiono ir 39 rajono lygmens ligoninės. Po ligoninių tinklų optimizavimo šalyje liks 24 gydymo įstaigomis mažiau. Pasak D. Mikutienės, gydytojams ir Seimo nariams kyla pagrįstų abejonių ne tik dėl tokios pertvarkos ekonominio pagrįstumo, bet ir dėl jos teisėtumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų