REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra, kurią teismai nuolat verčia tirti marinamą bylą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pulkininko Vytauto Pociūno žūties Baltarusijoje, ketvirtadienį kviečia apklausai buvusį Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininką Algimantą Matulevičių.

REKLAMA
REKLAMA

Šaltinių prokuratūroje duomenimis, A. Matulevičius prokurorų kviečiamas dėl savo teiginių, išsakytų interviu, portalui „Balsas.lt“. Buvęs NSGK vadovas, neparlamentinės Pilietinės demokratijos partijos (PDP) pirmininkas A. Matulevičius minėtame interviu pareiškė, jog dar 2007 metais turėjo žinių iš VSD pareigūnų, jog V. Pociūnas galėjo būti nužudytas dėl to, kad esą išsiaiškino, jog Lietuvoje „nusėdo“ nelegaliai į šalį įvežtos milijoninės lėšos, tariamai skirtos Baltarusijos opozicijai finansuoti.

REKLAMA

Pats A. Matulevičius portalui „Balsas.lt“ patvirtino, jog yra kviečiamas, tačiau nekomentavo numatomo pokalbio temos.

Savo ligšiolinį tylėjimą A. Matulevičius aiškino įsipareigojimu konkrečiam asmeniui, galbūt vengusiam buvusios VSD vadovybės susidorojimo. Dabartinis Seimo NSGK vadovas A. Anušauskas skeptiškai vertino tokias pirmtako kalbas ir stebėjosi, kodėl pats PDP lyderis nepateikė informacijos komitetui tyrimo dėl galimo JAV žvalgybos slapto kalėjimo Lietuvoje metu. Su minėto tyrimo informacija ir peripetijomis siejamas buvusio VSD vadovo Povilo Malakausko, anksčiau netekusio dviejų pavaduotojų, atsistatydinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Matulevičiaus, VSD žvalgybos valdybos pareigūnai jau anuomet buvo pasiryžę liudyti komitetui minėtu klausimu, tačiau juos esą sustabdė tai, kad aukščiausioji šalies valdžia, įskaitant prezidentą Valdą Adamkų, tvirtai rėmė į skandalus įklimpusią VSD vadovybę.

*****

Lietuvos konsulate Gardine dirbęs V.Pociūnas 2006 metų rugpjūtį tarnybinės komandiruotės Breste metu iškrito per langą. Generalinė prokuratūra jau kelis kartus ikiteisminį tyrimą nutraukė ir paskelbė, kad Breste įvyko nelaimingas atsitikimas. Teismai ne kartą įpareigojo prokurorus tyrimą atnaujinti. Po V. Pociūno žūties atliktas VSD veiklos parlamentinis tyrimas nustatė, kad į Baltarusiją V. Pociūnas buvo išsiųstas siekiant nebeleisti jam tirti Rusijos dujų monopolininkės "Gazprom" tarpininkės UAB „Dujotekana“ ryšių su aukštais valstybės pareigūnais, kitų įtartinų dalykų, susijusių su nelegalia lobistine veikla bei korupcija. Žiniasklaidoje taip pat būta pranešimų, jog V. Pociūnas galėjo gauti informacijos apie pagrobtas Baltarusijos opozicijai remti skirtas lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų