REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Makaronai “Normos” autoriaus garbei. Italai šį receptą vadina “Maccheroni alla Norma” arba “Maccheroni alla Vincenzo Bellini”.  

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tradicijos, pavadinimas atsirado vieną romantišką šiltą XIX a. vasaros vakarą, kai būrelis Bellinio talento gerbėjų kompozitoriaus gimtosios Katanijos tratorijoje paragavo pastos su pomidorų padažu, pagardintu sūdyta varške ir keptais baklažanais. Jiems buvo taip skanu, kad vienas iš valgytojų net sušuko, jog patiekalas savo puikumu prilygsta tokiam šedevrui kaip Bellinio opera “Norma”.  

REKLAMA

Reikia pripažinti, kad visai pagrįstai siciliečiai buvo ir yra giliai įsitikinę, jog Katanija, Bellinis, “Norma” - viso to, kas nepaprasta, išskirtinai puiku, sinonimai. Kad galėtume tinkamai įvertinti šiems pavyzdžiams prilyginto makaronų patiekalo privalumus, žinoma, reikėtų Sicilijos padangės. Bet kol jos nėra, kodėl nepamėginus pritaikyti sicilietiškų atradimų po pavasarišku Lietuvos dangumi.

Pamaitinti keturiems asmenims reikėtų pusės kilogramo gerų (grano duro) makaronų (pavyzdžiui, rigatoni), dėžutės konservuotų pomidorų, dviejų arba trijų baklažanų, svogūno, 100 g džiovinto parūkyto varškės sūrio (originaliame patiekale tai kieta sūdyta varškė, kurią italai vadina primo sale arba riccota dura salata), alyvuogių aliejaus, baziliko, česnako, vienos raudonos aitriosios paprikos (peperoncino), druskos, cukraus.  

REKLAMA
REKLAMA

Baklažanus reikia nuplauti, jų galus nupjauti, o likusią dalį supjaustyti riekutėmis ir pabarsčius druska trumpam palikti išdėliotus ant lėkštės, kad išeitų kartumas. Iš aliejaus, česnako, svogūno, raudonos aitriosios paprikos, druskos ir cukraus pagaminti padažą: pakepti supjaustytą svogūną, įspausti česnako, supilti pomidorus ir troškinti, gardinant paprika, druska, cukrumi. Tuo pačiu metu ant aliejaus kepti baklažanus ir užkaisti vandenį pastai.  

Baklažanus gerai paskrudinti ir sudėti ant virtuvinio popieriaus, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius (čia teks paplušėti, nes aliejų jie geria kaip kempinės, tad vieno virtuvinio popieriaus lapo neužteks, reikės kokių dešimties, kol visi baklažano gabaliukai bus paruošti). Varškinį sūrį sutarkuokite, baziliko lapelius supjaustykite.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai nukošite išvirtus makaronus ir sudėsite juos į dubenį, ant viršaus pilkite pomidorų  padažą, berkite tarkuotą varškę ir išdėliokite baklažanų riekutes. Pabaigoje užbarstykite supjaustytų baziliko lapelių.  

N. B. Jei nemėgstate valgyti prirūkusioje virtuvėje, baklažanus galite išsikepti iš anksto. Jie pakankamai apšils ir gulėdami ant karštos pastos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų