REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES valstybės siekia atsikratyti vakcinų nuo kiaulių gripo

Europą užklupus taip vadinamo kiaulių gripo pandemijai, dauguma Europos Sąjungos šalių suskubo įsigyti didelius kiekius vakcinos, apsaugančios nuo šios ligos. Tačiau pastaruoju metu Vakarų Europos šalys siekia parduoti turimos vakcinos perteklius ir atšaukinėja ankstesnius užsakymus dėl vakcinos tiekimo. Tiesa, Pasaulio sveikatos organizacija perspėja, kad Vidurio ir Rytų Europoje ligos atvejų dar daugėja.

REKLAMA
REKLAMA

Prancūzija, kuri pandemijos metu užsisakė žymiai daugiau vakcinos nei kad reikėjo, dabar žvalgosi, kur parduoti savo turimas atsargas. Vokietija savo ruožtu siekia panaikinti užsakymą, kurį farmacijos kompanijoms nusiuntė vos tik prasidėjus pandemijai. Ispanija tuo tarpu tikisi, kad farmacijos kompanijos iš jos atgal supirks nereikalingą vakciną.

REKLAMA

Panaši situacija yra ir Didžiojoje Britanijoje bei Olandijoje, kur paklausa vakcinai buvo žymiai mažesnė nei laukta. Specialistai tokią mažą paklausą aiškina tuo, kad kiaulių gripas nebuvo toks grėsmingas kaip kad buvo laukiama, o be to, piliečiai nerodė itin didelio pasitikėjimo naujomis vakcinomis ir skiepytis toli gražu neskubėjo.

Šveicarija ir Kanada taip pat pripažįsta turinčios daugiau vakcinų nei reikia.

Kritikai jau dabar kaltina vyriausybes, kad šios pernelyg jautriai sureagavo į kalbas apie kiaulių gripo pandemijos grėsmę. Tarkime Prancūzija iš pradžių nusipirko 94 mln. vakcinos vienetų ir tam išleido 870 mln. eurų. Iš pradžių buvo manoma, kad daugumai gyventojų reikės dviejų vakcinos dozių. Vėliau išaiškėjo, kad imunitetui užtikrinti užtenka vienos vakcinos. Dabar prancūzai yra priversti ieškoti, kur padėti likusią niekam nereikalingą vakciną.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo viruso H1N1 pasiskiepyti iki šio suskubo 5 mln. prancūzų. Nuo vadinamojo kiaulių gripo Prancūzijoje mirė 198 žmonės. Tačiau gydytojai dabar skelbia, kad pastarosiomis savaitėmis ligos atvejų smarkiai sumažėjo.

300 tūkst. vakcinos vienetų Prancūzija jau pardavė Katarui, o 2 mln. vakcinų sausio mėnesį planuojama parduoti Egiptui. Be to, prancūzai teigia vedantys derybas ir su tokiomis šalimis kaip Meksika ir Ukraina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų