REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žuvusio saugumo karininko Vytauto Pociūno vardą politinėms intrigoms panaudoję politikai pamiršo jo šeimą. Našlei ir keturiems žuvusiojo vaikams jau beveik pusę metų neišmokama kompensacija, nes Valstybės saugumo departamentas ir Užsienio reikalų ministerija per 6 mėnesius nesugebėjo išsiaiškinti, kurioje šių institucijų dirbo Gardine žuvęs pareigūnas, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagal įstatymo raidę čia galima stumdytis be galo, o pagal sąžinę įmanoma viską išspręsti garbingai“, - kalbėdama su „Respublika“ klerkų stumdynes įvertino nesižeminti nusprendusi žuvusiojo našlė L. Pociūnienė.

REKLAMA

Pasirūpinti V. Pociūno šeima buvo žadėję ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai, ir Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius, bet viskas lieka tik pažadai, pastebi dienraštis.

Pagal įstatymus L. Pociūnienė ir keturi žuvusiojo vaikai kompensaciją turėjo gauti praėjus 2 savaitėms po 2006 m. lapkričio pabaigoje paskelbtos Generalinės prokuratūros išvados dėl nelaimingo atsitikimo. Tačiau URM ir VSD valdininkai tebesiginčija, kas turi išmokėti pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

Institucijos nesutaria, kurioje jų V. Pociūnas atliko tarnybą, kai buvo išsiųstas dirbti į Lietuvos generalinį konsulatą Gardine. Nuo to priklauso ir kokio dydžio būsima kompensacija bus skirta velionio šeimai.

Dėl URM darbuotojo žūties tarnyboje jo šeimai būtų išmokėta 2,5 metų paskutinio tarnybinio atlyginimo dydžio, o VSD pareigūno šeimai – vienkartinė 10 metų darbo užmokesčio dydžio kompensacija.

V. Pociūno našlė L. Pociūnienė vakar „Respublikai“ sakė, kad kompensacija yra „“jų sąžinės reikalas“. „Aš manau, kad tiek sielos į savo darbą įdėjęs žmogus per gyvenimą kažką uždirba ir vaikams. Pocius (VSD vadovas Arvydas Pocius - „Respublikos“ pastaba) per laidotuves žadėjo, kad „mes prisidėsime“. Tikriausiai per visas peripetijas jis jau pamiršo pažadus, bet gal atsimins. Nes gerais darbais galima bent iš dalies nuplauti blogus“, - sakė L. Pociūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi Vytautas Pociūnas buvo ne tik diplomatas, bet ir VSD pareigūnas, šiuo metu abi institucijos aiškinasi, kaip įmanoma sumokėti kompensaciją pagal mūsų teisės aktus“, - „Respublikai“ sakė URM atstovė Violeta Gaižauskaitė. – Tai yra ypatingas atvejis, tokio dar nėra buvę, todėl reikia aiškiai viską apibrėžti juridiškai.“

V. Pociūną į diplomatus delegavusiam VSD atrodo, kad kompensaciją turi mokėti URM. „Yra niuansų. Pociūnas dirbo Užsienio reikalų ministerijoje normaliu darbuotoju. Be to, prokurorai išsiaiškino, kad jis žuvo per nelaimingą atsitikimą. Jei man kažkas įvyktų ne tarnybos metu, abejoju, ar saugumas mokėtų kompensaciją“, - išmokos V. Pociūno artimiesiems klausimą kvestionavo VSD atstovas spaudai Vytautas Kvietkauskas.

REKLAMA

Atkreipus dėmesį, kad V. Pociūnas žuvo tarnybinės komandiruotės metu, V. Makauskas pasiūlė kreiptis į URM, bet V. Gaižauskaitė į dienraščio klausimus atsakinėjo vienodai – „apie derinamus teisės aktus“.

Negauti kompensacijos velionio šeimai pagal įstatymus grėstų vieninteliu atveju – jei žuvusysis buvo apsvaigęs nuo alkoholio. Tačiau Generalinė prokuratūra oficialiai nepatvirtino baltarusių versijos apie V. Pociūno kraujyje rastas 1,9 promilės alkoholio, rašo „Respublika“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų