REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos ambasada Taline pradėjo ieškoti keturių savo tėvynainių, Švedijos žvalgybinio lėktuvo "Douglas DC-3", numušto virš Baltijos jūros 1952 metais, palaikų, pranešė penktadienį laikraštis "Postimees".

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau šią savaitę Sarės apskrities valdyba Švedijos ambasados prašymu išsiuntė laiškus keturioms valsčių valdyboms, prašydama padėti surasti numuštojo lėktuvo pilotus.

REKLAMA

1952 metų birželio 13 dieną Amerikoje pagamintas Švedijos karinių oro pajėgų lėktuvas su naujausia žvalgybine aparatūra, trimis lakūnais ir penkiais operatoriais skrido įprastu maršrutu palei sovietų Estijos sienas. Virš neutralių vandenų netoli Gotska Sandiono salos jį perėmė ir numušė SSSR priešlėktuvinės gynybos naikintuvas MiG-15.

Iš pradžių Švedija tvirtino, jog tai buvo mokomasis skrydis, tačiau dešimtąjį dešimtmetį Stokholmas pareiškė, kad "Douglas" skrido žvalgybiniais tikslais - rinkti duomenų apie sovietų karines bazes ir PLG priemones. Negana to, neutralioji Švedija surinkta informacija dalijosi su JAV ir Didžiąja Britanija.

REKLAMA
REKLAMA

2003 metais buvo aptikta vieta, kur nukrito švedų žvalgybinis lėktuvas. Kitų metą vasarą jis buvo iškeltas iš 126 metrų gylio, bet jame rasti tik keturių įgulos narių palaikai. Ištyrus DNR, jie identifikuoti. Kitų keturių pilotų likimas iki šiol nežinomas.

Stokholmas neatmeta, kad žuvusiųjų kūnai galėjo būti išmesti į Estijos Saremos ar Hyjumos salų pakrantę. Pagal kitą versiją, žvalgai išsigelbėjo ir salų gyventojai galėjo kurį laiką juos slėpti nuo sovietų valdžios.

Švedijos ambasadorius Estijoje Dag Hartelius (Dagas Hartelijus) kreipėsi į minėtų salų gyventojus, prašydamas pranešti, jei kas nors ką nors žino apie dingusiųjų likimą ar jų amžinojo poilsio vietą. Ambasadorius nusiuntė atitinkamą paklausimą ir Estijos valstybiniam archyvui.

Švedijos ambasadorius pabrėžė, kad lakūnų giminės nepraranda vilties ir iki šiol laukia žinių apie artimųjų likimą. Dingusių kariškių žmonos antrąkart neištekėjo - visos jos tikėjo, kad vyrai kada nors grįš.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų