REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
''2007 m. vasario 25 d. turinčių įvykti savivaldybių tarybų rinkimų konstitucingumas negali būti kvestionuojamas vien tuo pagrindu, kad šiuo Konstitucinio Teismo nutarimu įstatymo 34 straipsnio 1 dalis pripažinta prieštaraujanti Konstitucijai", - konstatuojama penktadienį paskelbtame Konstitucinio Teismo (KT) nutarime. KT Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo prašymu nagrinėjo teisinę koliziją dėl savivaldybių tarybų rinkimų.
Pasak nutarimo, nors nagrinėta įstatymo nuostata ir pripažinta prieštaraujanti Konstitucijai, nusprendus atidėti rinkimus "neabejotinai būtų padaryta nepalyginamai didesnė žala rinkėjų lūkesčiams, taip pat ne tik vietos savivaldos, bet ir visos viešosios valdžios sistemos stabilumui, negu tai, kad šie savivaldybių tarybų rinkimai vyks teritorinių bendruomenių nariams negalint būti renkamais į atitinkamų savivaldybių tarybas".
Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, po tokio KT sprendimo kliūčių vykti vasario 25 dieną rengiamiems rinkimams nebus, tačiau kol kas neaišku, koks piliečių, apskundusių komisijos sprendimą neregistruoti jų kandidatais, likimas.
Kaip BNS sakė Z.Vaigauskas, šiuo atveju sprendimą turės priimti į KT dėl išaiškinimo kreipęsis Vyriausiasis administracinis teismas. Pirmininko teigimu, teoriškai įmanoma asmenis, norėjusius į savivaldą kandidatuoti ne partiniuose sąrašuose, įregistruoti ir įtraukti į rinkimų kampaniją.
Kaip BNS sakė už mišrią rinkimų sistemą pasisakančios Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis, už tokį KT sprendimą atsakomybę turėtų prisiimti kai kurių Seimo komitetų pirmininkai.
"Už tokį KT sprendimą atsakomybę turėtų prisiimti Seimo Teisės ir teisėtvarkos bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetų pirmininkai, kuriuos raginame atsistatydinti, nes būtent dėl jų kaltės Seime yra sustabdyti Liberalų sąjūdžio frakcijos įregistruoti įstatymų projektai, kuriais mes siūlėme įvesti mišrią rinkimų sistemą, kuri būtų atvėrusi galimybę nepartiniams dalyvauti rinkimuose", - BNS sakė E.Masiulis.
Liberalų sąjūdis siūlė keisti savivaldos rinkimų sistemą taip, kad politikai į savivaldybių tarybas būtų renkami ne tik pagal partijų sąrašus, bet ir vienmandatėse apygardose.
Šiuo metu politikai daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose renkami tik į Seimą, tuo tarpu savivaldos rinkimuose dalyvauja pagal partinius sąrašus.
Teisės ir teisėtvarkos komitetui vadovaujantis socialdemokratas Julius Sabatauskas opozicinės Liberalų sčjūdžio frakcijos kaltinimus kategoriškai atmeta.
"Toks E.Masiulio kaltinimas yra "nei į tvora, nei į mieta". Kai nori turėti priešų, tai visuomet surandama, o Liberalų sąjūdis, jau ne pirmą kartą mane kažkuo kaltina, juk ne mano vadovaujamas komitetas svarstė tas jų pataisas", - BNS sakė J.Sabatauskas.
Į KT Vyriausiasis administracinis teismas kreipėsi išnagrinėjęs teisininko Petro Ragausko skundą, kuriuo šis skundė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą neregistruoti jo kandidatu savivaldybių tarybų rinkimuose.
VRK neįregistravo kandidatais grupės vilniečių, taip pat ir keleto piliečių, kurie teikė pareiškinius dokumentus nebūdami jokios partijos sąraše. VRK sprendimą priėmė, argumentuodama teisės aktais, numatančiais, jog kandidatus į tarybų rinkimus gali kelti tik partijos.
Teismo buvo prašoma išaiškinti, ar įstatymo nuostata, rinkimuose į savivaldą leidžianti dalyvauti tik partiniams sąrašams, nepažeidžia Konstitucijoje įtvirtinto tiesioginių rinkimų principo.
Pareiškėjo nuomone, ginčijama įstatymo nuostata iš esmės verčia asmenis, siekiančius tapti savivaldybių tarybų nariais, stoti į politines partijas, todėl jis abejoja, ar tai neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam narystės politinėse partijose savanoriškumo principui.
KT nutarimu Seimas įpareigotas parengti įstatymus, kurie leistų savivaldybių tarybų rinkimuose kandidatuoti ne tik politinių partijų sąrašuose.
KT nutarimu, "būtina užtikrinti, kad, įstatymų leidėjui pasirinkus vien proporcinę savivaldybių tarybų rinkimų sistemą, teritorinių bendruomenių nariai turėtų galimybę būti renkami į savivaldybės tarybą būdami įtraukti ir į kitokius - ne tik politinių partijų - sąrašus".
Pasak KT, susivienijimai (asociacijos), kurie pagal įstatymą turi turėti teisę sudaryti minėtus sąrašus, gali būti sukuriami tam tikriems savivaldybių tarybų rinkimams, bet jie, jeigu tai būtų nustatyta įstatyme, gali būti ir nuolat veikiantys.
Tuo pačiu pažymima, jog Seimas, nusprendęs keisti savivaldybių tarybų rinkimų rinkimų principą, turi teisę numatyti ne tik proporcinę sistemą - leisti kandidatuoti individualiai.
Rinkimai į savivaldybių tarybas numatyti vasario 25 dieną, vyksta agitacijos kampanija.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų