REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš penkerius metus Kupiškiui gėdos prieš visą Lietuvą pridariusi bioetanolio gamykla jau stovi. Tik vietiniams gaila, kad šią analogų visoje Europoje neturinčią idėją įgyvendino rajono kaimynai - pasvaliečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Į šį projektą investavę 120 mln.litų, jie džiaugiasi sukūrę beveik 50 darbo vietų savo miestui. Be to, bioetanolio gamybai bus pajungti ir šio rajono ūkininkai, iš kurių gamykla planuoja nupirkti per 60 tūkst. tonų grūdų.

REKLAMA

Gamina bioetanolį

Kramtyk nekramtęs dabar nagus, bet Pasvalys "apstatė" Kupiškį. Tačiau kaimynai guodžia, kad mūsų "Vasiukų" istorija praminti 2005-ųjų verslo planai iš tiesų buvo įtartini.

"Apie milijardus čia kalbos nėra. Mes investavome tiek, kiek šiam projektui buvo būtina. Pas jus važinėję žmonės, matyt, turėjo savo interesų", - pristatinėdamas prieš du mėnesius veikti pradėjusią bioetanolio gamyklą Pasvalyje su "Kupiškėnų mintimis" kalbėjosi UAB "Kurana" gamybos direktorius Rolandas Akranglis.

REKLAMA
REKLAMA

Į pirmąją tokią ekologišką bioetanolio gamyklą Europoje pasvaliečiai investavo 120 mln. litų. Dalį jų dengė Europos Sąjunga. Kaip sakė pašnekovas, šis projektas pradėtas 2004 metais. Iki gamyklos paleidimo vyko daug darbų: teko lankytis užsienio valstybėse, konsultuotis, skaičiuoti ir planuoti.

"Kalbant apie projekto priešistorę, mes planavome gaminti hidratuotą etilo alkoholį. Jį, kaip alternatyvą kurui, pagal ES direktyvas galima maišyti į benziną", - teigė direktorius.



Ekologiška gamyba

Per metus čia planuojama pagaminti 18 tūkst. tonų bioetanolio. Be to, po hidratuoto etilo spirito gamybos likusį žlugtą pasvaliečiai taip pat žada panaudoti: "Po gamybos lieka žlugtai, kurie, paprastai naudojami pašarui. Bet mes pasirinkome kitą variantą. Kadangi energetinių resursų pasaulyje mažėja, nusprendėme iš žlugtų daryti biodujas. O jas degindami gauname šiluminę ir elektros energiją. Kiek reikės, jos panaudosime savo reikmėms, kitą dalį parduosime. Iš biodujų atliekų gaminamas kompostas (naudojamas kaip trąšos) ir druskingas vanduo. Esmė ta, kad gamykla dirba tarsi uždarame rate - nelieka jokių atliekų. Ir nereikia rūpintis jų likvidavimu".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl tokios ekologiškos gamybos, pasak R. Akranglio, Pasvalio gamykla ir tapo novatore visoje Europoje. Užsienio atstovai, anot jo, dabar nuolat lankosi Pasvalyje.



Vien tik bioetanolio gamyba užsiima ir daugiau gamyklų

Miestui šis projektas, pasak pašnekovo, itin naudingas - į biudžetą plaukia lėšos, įdarbinta beveik 50 žmonių, į prekybą bus tiekiamos kokybiškos trąšos.  Gamykla naudinga ir Pasvalio rajono ūkininkams. Jų grūdai bus naudojami gamybai.

"Pirksim ūkininkų produkciją - ir žemdirbiams, ir mums gerai. Nors grūdų supirkėjų ir taip nemažai, bet jie ne visada ima atvežtą produkciją, o mes duodam garantiją", - pabrėžė Rolandas Akranglis.



Projektą įgyvendino

REKLAMA

UAB "Kurana" jau paleido bioetanolio ir biodujų gamybą ir tikisi nors kiek pagerinti Pasvalio gyventojų būtį. Šiam miestui, pasak R. Akranglio, dabar sunkoka: rajone didžiulis nedarbas, trūksta pramonės.

"Bet mes nedejuojame, o dirbame", - apie projekto įgyvendinimą sunkmečiu sakė pašnekovas.

Būtent konkretumo, o ne šnekų bei miglotų pažadų ir pritrūko mūsų rajonui 2005 metais. Kai į Kupiškio padangę, kaip koks meteoritas, įsiveržė verslininkas Alius Eidukas. Visiems širdys apsalo nuo jo vizijos Kupiškyje pastatyti agropramoninį holdingą. Kitaip tariant, mums praeityje taip pat buvo pasiūlyta gaminti bioetanolį. Tačiau idėjos autorius tuomet užsiprašė milijardinių investicijų.

Iš pradžių daugeliui rajono valdžios atstovų galimybė praplėsti mūsų rajono pramonę pasirodė labai patraukli. Tačiau tašką šioje istorijoje padėjo įtartina A.Eiduko praeitis.

Ingrida STAKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų