• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Aukščiausiajame Teisme (LAT) ketinama sudaryti galimybę jau paskelbus sprendimą susitikti su teisėju ir pasiaiškinti, kodėl jis toks buvo priimtas. Apie planus pradėti taikyti naują praktiką pasakojo naujasis LAT pirmininkas Gintaras Kryževičius pirmadienį po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite.

REKLAMA
REKLAMA

LAT vadovas teigia, kad dažniausiai teismo priimtais sprendimais piktinamasi dėl nesusikalbėjimo, nesupratimo, kodėl jis toks buvo priimtas.

REKLAMA

"Klaidų nedaro tik tie, kas nieko neveikia, tačiau interpretuoti tam tikrą Aukščiausiojo Teismo poziciją kaip klaidą reikia tam tikros drąsos. Manyčiau, kad daugeliu atveju mes turime kalbėti apie nesusikalbėjimo elementą, kai pateikiama tam tikra neva Aukščiausiojo Teismo pozicija konkrečioje byloje, neturint išsamios informacijos, kaip ji gimė ir kodėl būtent tokia", - sakė G. Kryževičius.

Tam, kad to nesusikalbėjimo būtų mažiau, LAT pirmininko manymu, reikia atviriau bendrauti ir su žiniasklaida, ir su visuomene, tai yra bylos šalimis, ko, pasak G. Kryževičiaus, iki šiol baimintasi.

REKLAMA
REKLAMA

LAT vadovas tikina, kad daug kur Europoje tokia praktika yra taikoma, ir pateikia Olandijos pavyzdį. Šioje šalyje, kai baigiasi byla, paskelbiamas sprendimas, vienas iš trijų kolegijos teisėjų susitinka su šalimis, jei šios pageidauja, ir žmogiška kalba paaiškina, kodėl priimtas būtent toks ar kitoks procesinis sprendimas.

"Tokiu būdu ir žmogui tampa aiškiau, tai yra išverčiama iš formalios teisinės kalbos į žmogiškąją. Kita vertus, bendravimas rodo, kad mes nesame pareigūnai virš visuomenės, esame tos pačios visuomenės sudėtinė dalis ir mes galime ir norime bendrauti", - sakė G. Kryževičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reputacija ir pasitikėjimas LAT - tai uždaviniai, kuriuos kaip pagrindinius G. Kryževičiui per susitikimą įvardino Prezidentė D. Grybauskaitė.

"Aukščiausiasis Teismas negali būti abejingas ir pasyvus teismų veiklos stebėtojas, jis turi tapti teisingumo garantu kiekvienam teisingumo ieškančiam žmogui", - sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovės įsitikinimu, Aukščiausiajame Teisme dirbančių autoritetingų teisininkų patirtis svarbi ne tik kuriant kokybiškai naują teismų sistemą, bet ir stiprinant visuomenės pasitikėjimą teismais.

LAT pirmininkas atkreipė dėmesį į tai, kad kai kurie pokyčiai - jau pakeliui: į Seimą keliauja Civilinio proceso kodekso pakeitimai, kuriuose yra numatytos procesų trumpinimo galimybės. Anot G. Kryževičiaus, dar reikia padirbėti, kad būtų užtikrinta vienoda įstatymų taikymo praktika, taip pat stiprinti bendradarbiavimą su kitų valstybių teismais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų