REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas sako, jog jo pirmtako, Pilietinės demokratijos partijos (PDP) lyderio Algimanto Matulevičiaus pareiškimas apie buvusio saugumo karininko Vytauto Pociūno nužudymo priežastis „kvepia gudravimu“.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo versiją

Buvęs NSGK vadovas A. Matulevičius, duodamas interviu portalui „Balsas.lt“ pareiškė, jog, dar atliekant ankstesnį Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimą,  jis turėjo tuo metu dirbusių pareigūnų pažadą paliudyti – dėl ko esą Baltarusijoje buvo nužudytas plk. V. Pociūnas. Žvalgybos valdybos pareigūnas, kurio pavardę A. Matulevičius atsisakė atskleisti, neva teigė, kad norinčių liudyti atsirastų, jei jie pamatytų Seimo komiteto sugebėjimą kontroliuoti VSD.

REKLAMA

Pasak. A. Matulevičiaus, jis turįs informacijos, jog V. Pociūnas buvęs nužudytas, nes išsiaiškino, kad į šalį buvo nelegaliai įvežta 40 milijonų JAV dolerių, skirtų Baltarusijos opozicijai, kurie neva „nusėdo“ Lietuvoje. Jis taip pat išreiškė nusistebėjimą, kodėl nebuvo kviestas liudyti komitetui, kai šis atliko tyrimą dėl slaptų JAV Centrinės žvalgybos kalėjimų, tariamai veikusių Lietuvoje. Dalis komiteto narių patvirtina, jog šio tyrimo metu gauta informacija apie nelegaliai cirkuliavusias grynų pinigų sumas gali būti pretekstas naujam tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA

Primena gudravimą

Dabartinis NSGK vadovas A. Anušauskas portalui „balsas.lt“ pirmadienį sakė, jog A. Matulevičius nebuvo kviečiamas, nes nutarta apklausti pareigūnus, dirbusius tuo metu, kai Lietuvoje tariamai buvo CŽV kalėjimai (2004-2005 metais). „Jei A. Matulevičius tokios informacijos turėjo, tai nebuvo sunku ir pačiam ją pranešti komitetui, nelaukiant, kol jau bus paskelbtos išvados,“ – pabrėžia NSGK vadovas.

Anot A. Anušausko, neaišku, kodėl A. Matulevičius ligi šiol niekam apie tokią informaciją nekalbėjo. Teiginys, kad taip buvo sutarta su pareigūnu, prašiusiu palaukti, kol bus eliminuota pasitikėjimą praradusi VSD vadovybė ir pasikeis valdžia, A. Anušausko neįtikina. „Na jau na. Man tai labai panašu į gudravimą. Dabar, žinoma, mūsų tyrimo išvados ir pats tyrimas apaugs naujais gandais. Jei iš vieno šaltinio tokia informacija ir yra, tai dar reikia tikrinti jos patikimumą“, - pabrėžia A. Anušauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

****

Lietuvos konsulate Gardine dirbęs V.Pociūnas 2006 metų rugpjūtį tarnybinės komandiruotės Breste metu iškrito per langą. Generalinė prokuratūra jau kelis kartus ikiteisminį tyrimą nutraukė ir paskelbė, kad įvyko tiesiog nelaimingas atsitikimas. Teismai ne kartą įpareigojo prokurorus tyrimą atnaujinti. Po V. Pociūno žūties atliktas VSD veiklos tyrimas nustatė, kad į Baltarusiją V. Pociūnas buvo išsiųstas siekiant nebeleisti jam tirti Rusijos dujų monopolininkės "Gazprom" tarpininkės UAB „Dujotekana“ ryšių su aukštais valstybės pareigūnais, kitų įtartinų projektų, susijusių su nelegalia lobistine veikla bei korupcija. Žiniasklaidoje taip pat būta pranešimų, jog V. Pociūnas galėjo gauti informacijos apie pagrobtas Baltarusijos opozicijai remti skirtas lėšas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų