REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turėdami tik kamerą, kainuojančią 56 svarus ir latekso balioną paaugliai sugebėjo padaryti nepaprastas kosmoso nuotraukas 32,5 tūkst. metrų nuo žemės aukštyje.

REKLAMA
REKLAMA

Įrodant, kad visai nereikia Google milijardų ar BBC oro centrų duomenų, keturi ispanų paaugliai sugalvojo išsiųsti kamerą pritvirtintą prie oro baliono į stratosferą.

REKLAMA

Atsižvelgdami į rodmenis atmosferoje šie sugebėjo padaryti nuotraukas 20 mylių virš žemės. Vienos Katalonijos mokyklos moksleivių komanda pasivadinusi „Meteotek“ savo įspūdingą eksperimentą baigė dar šių metų vasarį.

Gerard Marull Paretas, Sergi Saballs Vila Marta Gasull MORCILLO ir Jaume Puigmiquel Casamort elektroninių jutiklių komponentus montavo visiškai nuo nulio ir sugebėjo 43 svarbus kainavusį lateksinį oro balioną paleisti į kosmosą.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunuoliams šiek tiek padėjo jų mokytojas Jordi Fanals Oriol, kuris paskatino 18-19 metų paauglius naudojant pažangias technologijas įmontuoti jutiklius, kurie buvo sujungti su Google Earth.

18-metis komandos lyderis Gerard Marull, sakė: „Mes buvome priblokšti mūsų rezultatų, ypač nuotraukų, sugebėti išsiųsti mūsų pačių rankomis padarytą įrengimą į kosmosą buvo neįtikėtina.“

Baigdami savo istorinį eksperimentą „Meteotek“ komanda tikrai turėjo džiaugtis pasitaikiusiomis palankiomis sąlygomis ir didžiule sėkmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Balioną pripildėme helio dujomis ir šis svėrė vos 1500 gramų,“ – sakė Gerard. „Jis galėjo išlaikyti įrangą su jutikliais ir skaitmeninį fotoaparatą „Nikon“, kuris svėrė 1,5 kg.“

„Tačiau tai buvo ne viskas. Kai ryte (9 val. 10 min.) pradėjome eksperimentą, buvo labai svarbu jog balionas įveiktų 10000 metrų aukštį, kuriame skraido komerciniai lėktuvai.“

Dėl besikeičiančio atmosferos slėgio buvo tikimasi, jog heliu pripildytas oro balionas, 270 metrų per minutę aukštyn keliantis meteorologinę įrangą, išsipūs iki maksimalaus 9,5 metrų skersmens.

REKLAMA

„Mes pradėjome fiksuoti matavimus Google Earth bei laivo radio imtuvo pagalba, balionui vos pakilus.“ – sakė Gerard.

Pakilęs šiek tiek daugiau nei 100 tūkst. pėdų virš žemės balionas prarado ryšį ir įranga buvo gražinta į žemę.

„Teko keliauti 10 km, kad rastume jutiklius bei fotoaparato kortelę, kurie vis dar skleidė signalus, nepaisant to, jog įranga ir susidūrė su ekstremaliomis sąlygomis.“

Neįtikėtinas moksleivių mokslinis projektas jau sudomino JAV Woyming meteorologijos universitetą.



METEOTEK IES LA BISBAL SCHOOL/BARCROFT MEDIA nuotr.






METEOTEK IES LA BISBAL SCHOOL/BARCROFT MEDIA nuotr.





www.telegraph.co.uk


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų