REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo postą paliekantis Povilas Malakauskas tikisi, kad laikas parodys, ar jo asmeninis apsisprendimas buvo teisingas.

REKLAMA
REKLAMA

"Žmonės, kai yra skiriami į tokias pareigas, turi žinoti, kad tai yra paskyrimas, kuris yra ne amžiams. Gali būti kadencija, gali būti trumpiau, gali būti ilgiau. Dėl to aš tikrai tam buvau pasiruošęs. Pagrindinis ir esminis tikslas mūsų visų - mano, Seimo - yra stabilizuoti situaciją. Jeigu jinai yra sudėtinga, jeigu įtampa yra didelė, nieko ypatingo nėra, kai pakeičiami vadovai. Jeigu tai stabilizuos situaciją, tai bus esminis rezultatas. Gyvenimas parodys, ar mano asmeninis apsisprendimas yra teisingas", - ketvirtadienį žurnalistams sakė P. Malakauskas.

REKLAMA

Nors kai kuriems parlamentarams susidarė įspūdis, kad VSD vadovas traukiasi ne savo noru, P. Malakauskas sakė liksiąs statutiniu darbuotoju ir to nekomentuosiąs.

"Būsiu nuobodus kaip visada: aš nekomentuoju prielaidų (...) Yra faktai, jie yra tokie, kokie yra. Aš liksiu statutiniu darbuotoju ir po šios dienos sprendimo, nes tai yra tarnyba, kur statutiniu turi likti ne tik iki tol, kol dirbi, bet iki tol, kol gyveni, ir aš juo liksiu", - tvirtino P. Malakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis tikisi, kad VSD - tai yra Lietuvos žvalgyba ir kontržvalgyba taps tuo, kuo jis siekė, tai yra, "nematoma tarnyba, kurios rezultatai bus žinomi tik sprendimų priėmėjams".

Į klausimą, ar nebuvo veikiamas "valstybininkų" klano, P. Malakauskas atsakė, kad "niekada nieko nebuvo veikiamas".

"Aš priiminėjau sprendimus pats, taip, kaip man atrodė, kad jie yra teisingi. Aš vadovavausi tais principais, kuriuos turiu, ir toliau gyvenime jais vadovausiuos", - sakė P. Malakauskas.

Jis teigė nežinąs, ką toliau veiks, tačiau tikisi turėti darbą.

Dalyvauti politiniame gyvenime P. Malakauskas neplanuoja. "Aš manau, kad tikrai artimiausiu metu aš nedalyvausiu jokiame politiniame gyvenime. Apskritai nemanau, kad tokį darbą dirbantys žmonės turėtų dalyvauti politiniame gyvenime, bent jau kurį laiką", - sakė P. Malakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimas atleido P. Malakauską

Seimas, atsižvelgdamas į Prezidentės dekretą, pritarė P. Malakausko atleidimui iš Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus pareigų.

Ketvirtadienį už tokį nutarimą balsavo 82 Seimo nariai, 3 buvo prieš, 12 parlamentarų susilaikė.

Kai kuriems Seimo nariams susidarė įspūdis, kad P. Malakauskas traukiasi ne savo noru. Liberalcentristas Vytautas Bogušis mano, kad VSD vadovas "pasitraukia priverstinai, bet savanoriškai".

"VSD generolą užkniso, jam nusibodo bandymas įtakoti", - atsiprašydamas už neliteratūrinę kalbą iš Seimo tribūnos sakė Seimo opozicijos lyderis, frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas Valentinas Mazuronis. Nepaisant to, jis kvietė parlamentarus paremti P. Malakausko pasirinkimą pasitraukti iš pareigų.

REKLAMA

Tuo tarpu Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma tvirtino, kad P. Malakauskas laisva valia parašė atsistatydinimo pareiškimą, niekieno nespaudžiamas ir neverčiamas. "Todėl jo netenkinti nėra jokių priežasčių", - mano politikas.

Socialdemokrato Vytenio Andriukaičio nuomone, P. Malakausko atsistatydinimas yra ne laiku. Jo manymu, reikėjo palaukti parlamentinio tyrimo dėl galimo CŽV kalėjimo buvimo Lietuvoje išvadų.

"P. Malakausko atsistatydinimas įlies žibalo į tą ugnį - ar buvo CŽV kalėjimas, ar ne. Gandų bus pilna Lietuva", - sakė V. Andriukaitis.

REKLAMA

Seimo Tautos prisikėlimo partijos frakcijos vardu kalbėjęs Arūnas Valinskas pažymėjo, kad pareigūnai, einantys aukštas pareigas, neįvykdę lojalumo testo yra šalinami iš pareigų, priverčiant juos pasitraukti "dėl asmeninių priežasčių".

Politikas padėkojo P. Malakauskui už jo "per daug sąžiningą darbą, po kurio jis dėl asmeninių priežasčių turi būti atšaukiamas, tiksliau atsišaukti pats".

"Galbūt tai yra ankstesnių tam tikrų insinuacijų pasekmė, galbūt partinių sąskaitų suvedinėjimas. Kadangi mūsų frakcija yra pirmoje kadencijoje, mes nenorime dalyvauti vienos ar kitos institucijos pakreipimo atskirų grupių interesams žaidime arba sąskaitų suvedinėjime, kai turi atsistatydinti savo noru ne tik dabartinis VSD vadovas, bet kažkodėl turi būti atšaukiamas ir buvęs VSD vadovas", - sakė A. Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie Mečio Laurinkaus atšaukimą iš ambasadoriaus Gruzijoje pareigų A. Valinskas sakė, kad pažeidęs valstybės įstatymus net užsienio šalies diplomatas šalį paprastai turi palikti per 48 valandas.

"Čia be jokio motyvo atšaukiamas buvęs VSD vadovas iš ambasadoriaus pareigų, privalomai per 24 valandas, nemotyvuotai. Jis turėjo arba padaryti kažkokį nusikaltimą, ir mes, saugodami savo valstybės prestižą, jį iš ten skubiai atšaukiame, arba pasakyti, kodėl tai įvyksta", - sakė A. Valinskas.

Pagal Konstituciją, Prezidentas Seimo pritarimu skiria ir atleidžia saugumo tarnybos vadovą.

Apie tai žiūrėkite LNK žinių videoreportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų