REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė šiandien pakartotinai svarstė ir pritarė Vidaus reikalų ministerijos parengtiems Asmens tapatybės kortelės ir Paso įstatymų pakeitimų projektams – jei juos patvirtins Seimas, šalies piliečiai galės rinktis – turėti asmens tapatybės kortelę, pasą, ar abu dokumentus.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikiuosi, kad šį kartą atsakėme į klausimus, kurie Seimo nariams kilo pirmą kartą svarstant šių įstatymų pakeitimus, ir šalies piliečiai jau netrukus turės galimybę pasirinkti asmens dokumentus pagal savo poreikius“, – pranešime spaudai cituojamas vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

REKLAMA

Pasak ministro, būgštavimai, jog suteikus tokią galimybę mažiau piliečių rinksis asmens  tapatybės korteles ir dėl to sulėtės informacinės visuomenės plėtra, nėra pagrįsti. Asmens tapatybės kortelė yra universalesnė, technologiškai tobulesnė, ji teikia daugiau galimybių, todėl tikėtina, jog ateityje jos poreikis tik augs.

Pasak R. Palaičio, Asmens tapatybės kortelė taptų labai aktualiu dokumentu, jeigu bus įteisintas elektroninis balsavimas rinkimuose. Naujosiose kortelėse, kurių Lietuvoje jau išduota daugiau kaip 250 tūkst., yra vadinamasis elektroninis parašas, kurio reikės balsuojant internetu.

REKLAMA
REKLAMA

Projektuose taip pat siūloma patikslinti, kad piliečiui, praradusiam asmens tapatybės kortelę arba pasą, tačiau turinčiam galiojantį kitą dokumentą arba pateikusiam dokumentus dėl jo išdavimo ar keitimo, išduodamas kitas piliečio pageidaujamas dokumentas, t. y. nebūtinai tos rūšies dokumentas, kurį jis prarado. Taip pat siūloma nustatyti, kad piliečiams, gyvenantiems užsienio valstybėse, turėti pasą nėra privaloma – šis dokumentas išduodamas jų pageidavimu.

Atsižvelgiant į šiuos pakeitimus, nustatomas naujas asmens tapatybės kortelės negaliojimo pagrindas – ji paskelbiama negaliojančia, kai piliečiui išduodamas pasas su pakeistais asmens duomenimis.

Atitinkamai siūloma patikslinti Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, nustatant, kad privalantiems turėti asmens tapatybės kortelę arba pasą, tačiau neturintiems šių dokumentų piliečiams gresia administracinė atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų