REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentės Dalios Grybauskaitės žiniomis, Mečio Laurinkaus atšaukimo iš Gruzijos ambasadoriaus pareigų klausimas bus įtrauktas į artimiausio Vyriausybės posėdžio darbotvarkę.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės vadovė sakė tokį patikinimą išgirdusi iš Premjero Andriaus Kubiliaus po pokalbio su juo. Dar rytą Ministras Pirmininkas sakė, kad nėra ketinama įtraukti M. Laurinkaus klausimo į Vyriausybės posėdžio darbotvarkę.

REKLAMA

Prezidentė sakė M. Laurinkaus atšaukimo klausimą svarsčiusi jau maždaug mėnesį.

"Jau beveik mėnuo aš abejoju šio ambasadoriaus buvimu Gruzijoje, ir jau beveik mėnuo buvo kalbėta su Užsienio reikalų ministerija apie tai. Aš norėčiau, kad diplomatai nepamirštų, kad tai yra diplomatinė tarnyba, jeigu diplomatas nori politikuoti, jis turi pasirinkti kitą profesiją", - sakė D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė teigė norinti matyti diplomatinę tarnybą profesionalesnę, o ne politikuojančią.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras, ryte paklaustas, ar žino priežastis, dėl kurių Prezidentė nurodė atšaukti M. Laurinkų, to nekomentavo.

"Kodėl jūs manęs klausiate. Aš - ne Prezidentė. Kai būsiu Prezidentė, tada pasakysiu", - sakė jis.

Pagal Diplomatinės tarnybos įstatymą, diplomatinį atstovą Vyriausybės teikimu atšaukia Respublikos Prezidentas dekretu, kurį taip pat pasirašo Ministras Pirmininkas.

Lietuvos Konstitucija numato, kad Respublikos Prezidentas diplomatinius atstovus skiria ir atšaukia Vyriausybės teikimu.

Kaip jau ELTA skelbė, Prezidentė antradienį nurodė Vyriausybei per 24 valandas atšaukti diplomatą M. Laurinkų, šiuo metu dirbantį Gruzijoje, Tbilisyje, kaip praradusį jos pasitikėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė sako mananti, kad M. Laurinkaus atšaukimas iš ambasadoriaus pareigų yra susijęs su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliekamu tyrimu dėl slapto JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo buvimo Lietuvoje.

Seimo komitetui liudijęs nušalintasis Prezidentas Rolandas Paksas yra sakęs, kad M. Laurinkus, tuomet buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu, į jį konfidencialiai kreipėsi dėl galimo kalėjimo įkūrimo. Pasak R. Pakso, toks pokalbis galėjęs būti 2003-iųjų pavasarį ar vasarą.

"Į mane buvo kreiptasi kaip į valstybės vadovą, kad aš duočiau sutikimą arba nesutikimą, kad į Lietuvą būtų įvežami asmenys, kurie į Lietuvą patektų ne taip, kaip paprasti mirtingieji. Detalių negaliu pasakyti", - į žurnalistų klausimus atsakė R. Paksas. Jo teigimu, M. Laurinkus prašymą argumentavo "parama mūsų partneriams". Pasak R. Pakso, tuomet jis tarė principinį "ne".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų