REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

A. Valantinas su kritika sutinka, bet nuomonės nekeičia

Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetas negailėjo kritikos prokuratūros institucijoms ir konstatavo, jog pedofilijos bylos tyrimas buvo vilkinamas ir siūlo dar kartą įvertinti, kaip dirbo pareigūnai. Tuo tarpu Generalinis prokuroras A. Valantinas išgirdęs nemalonias išvadas, prokuratūros nuodėmes pripažino, bet pastebėjo, kad savo išsakytos pozicijos ir žodžių nekeis.

REKLAMA
REKLAMA

"Visi pareigūnai, dirbę su šia byla - "įvertinti", - klausiamas, ar gali nubausta daugiau pareigūnų, trečiadienį sakė jis.

REKLAMA

Kaltų - daug, siūlo bausti daugiau žmonių

Vadinamosios pedofilijos bylos tyrimas buvo vilkinamas, pareigūnams pritrūko kompetencijos ir profesinio pasirengimo tirti tokias bylas. Tai savo išvadose konstatavo parlamentinį tyrimą dėl Drąsiaus Kedžio skundų atlikęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

"Susidaro įspūdis, kad buvo ne vien tik vilkinimo, kad buvo ir pasimetimo ir nežinojimo, kaip tokią bylą tirti. (...) Mes traktuojame, kad dėl neoperatyvumo ir nekompetencijos iš tiesų yra padaryta žala tyrimui, tai gali netgi turėti reikšmės įtarimų pedofilija tyrimui ir galutiniams sprendimams", - trečiadienį, komentuodamas išvadas, žurnalistams sakė komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, yra visų lygių pareigūnų kaltės. Todėl Seimo komitetas prašo generalinio prokuroro A. Valantino principingai įvertinti visų lygių pareigūnų, tiek tyrusių, tiek kontroliavusių, tiek vadovavusių, veiksmus.

"Manome, kad generaliniam prokurorui derėtų dar kartą principingai įvertinti - nuo vadovų iki vykdytojų. Tai susiję yra ir su pačia Generaline prokuratūra. Manome, kad gali būti nepakankama tų priemonių, kurios buvo. Tai reiškia, kad lauksime tos reakcijos. Čia gali būti ir nuobaudos rūšis, ir skaičiaus klausimas. Kitą kartą ne tiek skaičiaus, kiek lygmens", - pažymėjo S. Šedbaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Seimo komitetas nevertino A. Valantino darbo ir jo atsakomybės, nes tai - ne jo kompetencija. "Mūsų išvadų pagrindu, su jomis susipažinus Prezidentė pati galės padaryti išvadas", - sakė S. Šedbaras.

Jo teigimu, policijos darbą komitetas įvertino irgi kaip nepakankamai efektyvų, tačiau policijos indėlis šitoje byloje buvo nedidelis, neilgas.

Diskutuoja, ką reformuoti

Anot S. Šedbaro, Seimo komitetas siūlo Seimo valdybai sudaryti darbo grupę, kuri per 4 mėnesius išanalizuotų prokuratūros vietą, pavaldumą ES šalyse ir pateiktų siūlymus, ar "prokuratūra neturėtų būti arba sudėtinė, arba funkciškai susieta su vykdomąja valdžia".

REKLAMA

"Mes siūlome apsvarstyti, kad visų lygių prokurorai, taip pat ir padalinių vadovai būtų skiriami konkurso tvarka, kadencine tvarka ir prisilaikant rotacijos principo", - sakė S. Šedbaras.

Seimo komiteto vadovo teigimu, išvadose yra siūlymai Vyriausybei dėl vaiko teisės apsaugos sistemos. "Yra siūloma atskirti pačią vaiko teisių apsaugą, kontrolę, padaryti ją integruota su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, o tik pačią socialinę pagalbą teikti per savivaldybių padalinius", - sakė S. Šedbaras.

Anot jo, išvadose yra įvardinta, kad tiek Kauno rajono, tiek Kauno miesto vaiko teisių apsaugos tarnybų pareigūnai visiškai neadekvačiai reagavo į situaciją.

REKLAMA

Pasak S. Šedbaro, išvadose yra priekaištų ir dėl vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės darbo.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas baigė parlamentinį tyrimą dėl aplinkybių, susijusių su D. Kedžio skundais. Trečiadienį buvo patvirtintos šio komiteto išvados, vienam parlamentarui susilaikius, niekam nebalsavus prieš.

Pasak Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko S. Šedbaro, artimiausiu metu 26 puslapiuose surašytos komiteto išvados bus įregistruotos Seimo posėdžių sekretoriate ir pateiktos Seimui. Dalis išvadų, susijusi su ikiteisminio tyrimo medžiaga, nebus viešinama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui buvo pavesta išsiaiškinti, ar D. Kedžio skundų tyrimas buvo atliekamas laikantis įstatymų reikalavimų, ar šis tyrimas nebuvo nepagrįstai vilkinamas.

Komitetas taip pat turėjo atsakyti į klausimą, kokių veiksmų turėtų imtis valstybės institucijos, kad ikiteisminiai tyrimai vyktų operatyviau ir ekonomiškiau, įvertinti galimas teisinio reguliavimo spragas.

Nuobaudų daugiau nebus?

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas sutinka su parlamentinį tyrimą dėl Drąsiaus Kedžio skundų atlikusio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadomis, kad vadinamojoje pedofilijos byloje ne viskas buvo padaryta kaip reikia.

REKLAMA

Generalinis prokuroras sakė dar nesusipažinęs su parlamentarų išvadomis dėl galimo D. Kedžio dukters tvirkinimo ir prievartavimo bylos tyrimo ir negalįs jų plačiau komentuoti.

"Kaip žinote, daugiau kaip prieš savaitę buvo padaryti mano sprendimai skiriant prokurorams tarnybines nuobaudas. (...) Taip, aš taip pat pripažįstu, kad ne viskas šitoje byloje buvo padaryta taip, kaip reikia. Dėl to ir buvo skirtos tarnybinės nuobaudos", - trečiadienį žurnalistams pareiškė A. Valantinas.

Jo teigimu, nėra pagrindo skirti griežtesnes nuobaudas ar bausti daugiau prokurorų, nes visi pareigūnai, dirbę su šia byla, "įvertinti". Paklaustas, kaip vertina tai, kad dalis nubaustų prokurorų, nesutinkantys su paskirtomis bausmėmis, ketina kreiptis į teismą, A.Valantinas sakė, kad "tai pozityvus ir normalus dalykas".

REKLAMA

"Jeigu žmogus mano, kad skiriant nuobaudą pažeistos procedūros, galbūt netinkamas vertinamas, jis tokią teisę turi", - konstatavo A. Valantinas.

Taip pat Generalinė prokuratūra kol kas nemato būtinybės kreiptis į Seimą ir prašyti panaikinti D. Kedžio sesers teisėjos Neringos Venckienės neliečiamybę.

A. Valantinas atmetė pasigirdusius politikų siūlymus, jog prokuratūra galėtų būti pavaldi Vyriausybei, ar ketinimą pakeisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką. Prokuratūra neturėtų būti priklausoma nuo vykdomosios valdžios, o darbą pagerintų, anot pareigūno, tik įstatymų keitimas bei tobulinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų