REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Triuškinantis smūgis Alfuko grupuotei

Kiekvienais metais spalio 27-ąją švenčiant Lietuvos kriminalinės policijos dieną, išrenkamas geriausias kriminalistas – „Metų seklys“. Jam kartu su titulu atitenka ir simbolinė pypkė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet aukščiausias įvertinimas skirtas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos Narkotikų skyriaus kriminalistams. Jie demaskavo Alfuko nusikalstamą grupuotę, kuri gamino narkotikus ne tik Lietuvos, bet ir Skandinavijos rinkai. Dėl operatyvinio darbo specifikos šių metų geriausių seklių nuspręsta neviešinti.

REKLAMA

Žaibiškas puolimas

Šių metų gegužės mėnesį po trejus metus trukusio operatyvinio tyrimo Kauno pareigūnai nuošalioje sodyboje Alytaus rajone, Simno seniūnijos Metelytės kaime, surado pogrindinę psichotropinių medžiagų laboratoriją.

Ši laboratorija buvo labai nuošalioje vietoje prie Simno ežero. Aplink jokių kaimynų – tik už kelių šimtų metrų gyveno vietinis kunigas. Tad sekliams stebėti sodyboje organizuojamą veiklą buvo labai nepalankios sąlygos. Teko gulėti ant žemės, po atviru dangumi, lyjant lietui. Stebėjimo vieta buvo pačiame medžioklės plote, o tuo metu kaip tik buvo medžioklės sezonas, nakties metu girdėjosi medžiotojų šūviai. Baiminantis, kad gali būti palaikyti medžiotojų stebimais objektais, pareigūnams teko išbudėti dvi pamainas ir likti naktį nepakeistiems.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau sekimas nebuvo veltui, nes stebimų asmenų veiksmai toli gražu nebuvo panašūs į pasiruošimą žvejoti. Įtarimus dėl jų paslaptingų išvykimų iš namų tik dar labiau sustiprino tai, ką teko išvysti.

Iš patirties pareigūnai žinojo, kad sulaikymas turi būti staigus, nepaliekant nei laiko, nei galimybių nusikaltėliams sunaikinti įkalčius. Priartėti prie sodybos ir likti nepastebėtiems nebuvo beveik jokių galimybių. Teko gudrauti – iš pradžių vienas iš narkotikų gamintojų buvo sulaikytas prie artimiausios maisto prekių parduotuvės. Tuomet, pasitelkę „Aro" antiteroristinių operacijų rinktinės kovotojus, sulaikytojo automobiliu pareigūnai privažiavo prie sodybos ir visus sodyboje buvusius asmenis sulaikė, nespėjus jiems net suvokti, kas vyksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasakiškas pelnas

Sodyboje atliktos kratos rezultatai buvo stulbinantys. Surasta laboratorinė įranga, paimta per 100 kilogramų jau pagaminto metamfetamino bei medžiagos, parengtos dar tokiam pačiam kiekiui pagaminti. Dalis pagamintos produkcijos buvo supilstyta į bulvinius maišus. Realizavę minėtą produkciją, Alfuko nusikalstamos grupuotės nariai būtų gavę mažiausiai per 1 mln. neteisėtų pajamų (gatvės rinkoje tas kiekis būtų buvęs vertas maždaug 4 mln. litų). Paimti cheminių medžiagų kiekiai rodė, kad šios grupuotės gamybos mastai buvo didžiuliai. Lietuvoje tokios gamybos apimties iki tol nebūta.

REKLAMA

Tęsiant operaciją, sulaikyta 12 nusikalstamam susivienijimui priklausančių asmenų, per kratas surasta ir paimta šaunamųjų ginklų, narkotinių ir psichotropinių medžiagų, įrangos joms gaminti, padirbtų dokumentų, labai dideli kiekiai kitų cheminių medžiagų (spirito, gyvsidabrio ir pan.), įrengimai, blokuojantys bei aptinkantys ryšio signalus, radijo ryšio priemonės, kuriomis nusikaltėliai bendravo tarpusavyje.

Plati veikla

Pirmieji laboratorijos veiklos požymiai buvo pastebėti 2006-ųjų metų spalio mėnesį. Tada buvo šturmuotas Varėnos rajono Subartonių kaime esantis vienkiemis. Šturmui irgi buvo pasitelkti „Aro“ pareigūnai. Kratos metu sodyboje buvo aptikta apie 10 kilogramų metamfetamino, sulaikyti du kauniečiai – 36 ir 40 metų.

REKLAMA

Atliktas tyrimas leido daryti prielaidas, kad psichotropinių medžiagų gamybos procesas neapsiriboja tik rastos laboratorijos veikla, o apima kur kas platesnę sferą. Imta analizuoti visą sukauptą operatyvinę ir iš baudžiamųjų bylų surinktą informaciją apie asmenis, susijusius su neteisėta narkotinių ir psichotropinių medžiagų apyvarta ir galinčius joje dalyvauti. Ypatingas dėmesys buvo skirtas jau sulaikytų asmenų ryšiams. Pareigūnų dėmesį patraukė Arūnas Karčiauskas, nusikalstamame pasaulyje turintis Gruiniaus pravardę. Buvo žinoma, kad jis anksčiau platino naminę, o vėliau – narkotikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruiniaus pėdsakas Švedijoje

Operatyvinio tyrimo metu, atlikus neteisėtos narkotinių ir psichotropinių medžiagų apyvartos ir jų kainų pokyčių analizę Kauno mieste ir apskrityje, pastebėtas gerokas psichotropinės medžiagos – metamfetamino – kainos kritimas. 2007 metais Kauno mieste buvo sulaikyta grupė asmenų, bandžiusių parduoti 3,5 kilogramo metamfetamino. Netrukus Švedijoje sulaikytas 20 kilogramų tos pačios medžiagos krovinys. Švedijos pareigūnai įtarė, kad ši medžiaga atkeliavo iš Lietuvos. Atliktas profiliavimas patvirtino, kad abiem atvejais psichotropinės medžiagos sudėtis yra ta pati.

REKLAMA

Operatyvinio tyrimo metu surinkti duomenys leido manyti, jog su šia nusikalstama veikla yra susijęs ir Gruinius. Patyrinėjus jo aplinką, nustatyta, jog pas jį 2007 metų rudenį apsigyveno iš JAV sugrižęs jo žmonos brolis Alfonsas Želvys, pravarde Alfukas.

Tiek Alfukas, tiek Gruinius savo gyvenimo būdu ir sąlygomis gerokai išsiskyrė net iš aukštą padėtį nusikalstamose struktūrose užimančių asmenų. Nors abu nedirbo, tačiau disponavo didžiulėmis grynųjų pinigų sumomis. Jie pirkosi prabangias keliones į užsienį (pavyzdžiui, į Dominikos Respubliką už 50 000 litų šeimai), važinėjosi ištaigingais maždaug 175 000 litų vertės automobiliais.

REKLAMA

A. Karčiauskas gyveno prabangiame, beveik 4 mln. kainuojančiame nuosavame name. Vien tik už svetainėje pakabintas „Svarovskio" kristalais išsiuvinėtas užuolaidas buvo sumokėta 80 000 litų. Nuo savo svainio neatsiliko ir A. Želvys, kuris Kauno priemiestyje Domeikavoje statėsi prabangų, su gerai įrengta saugos sistema namą. Namo statybomis rūpinosi abiejų geras bičiulis. Remiantis šiais faktais, buvo galima daryti prielaidą, kad tik nelegalus verslas sudarė galimybę abiem taip staigiai praturtėti.

„Daktarai“ ieško savo dalies

Pareigūnai disponavo informacija apie ankstesnius Gruiniaus ryšius su „daktarų“ organizuotos nusikalstamos grupuotės nariais, tačiau keli faktai šiuos ryšius privertė įvertinti kitu aspektu. Buvo gauta duomenų, kad 2007 metų rudenį Gruinius buvo jėga įsodintas į automobilį, nuvežtas į mišką ir pagąsdintas šūviais iš automato. Taip pat iš savo prabangaus automobilio buvo išvilktas ir sumuštas Alfuko brolis Romas, kuris tam tikruose sluoksniuose turėjo Ramafunijos pravardę. Tai, kad prievartos priemonės buvo nukreiptos ne vien į Gruinių, bet ir į jo gimines, tik dar kartą patvirtino prielaidą, jog į nusikalstamą veiklą yra įsitraukęs ne tik jis pats, bet ir jo svainis A. Želvys, o smurto priežastis – reikalavimas dalytis neteisėtu būdu gautomis pajamomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaune vieša paslaptis buvo tai, kad „daktarams“ R. Želvys už savavališką prekybą narkotikais turėjo sumokėti milijono litų baudą ir atiduoti kelis prabangius automobilius. Po „daktarų“ smurto R. Želvys pasiskelbė esą nutraukiąs narkotikų gamybos veiklą, tačiau iš tikrųjų kvaišalai buvo gaminami toliau, tik vadovavimą į savo rankas perėmė Alfukas. Tokią išvadą padarė ir kriminalistai, kurie gerai pažinojo brolius Želvius. Tuo metu vyriausias iš jų, Antanas, pravarde Fantomas, buvo įkalintas 12 metų – irgi už narkotikų laikymą. Beje, nuo arenos nueinant „daktarams“, narkotikų gamybos kontrolę perėmė „agurkiniai“.

REKLAMA

Gailestingi teisėjai

Už grotų Fantomas atsidūrė 2004 metų spalį. Įvykdžius sėkmingą policijos operaciją, prabangiuose jo namuose, sienoje įmontuotame seife, kurį atidarė atvykę ugniagesiai, buvo rasta 3,5 kilogramo amfetamino miltelių ir netgi užrašai su šio narkotiko gamybos formulėmis. Kai Fantomas gavo 12 metų nelaisvės, pareigūnai kiek lengviau atsikvėpė, nes manė, kad bent viena kvaišalų platinimo gija iki 2016 metų nutraukta.

Deja, jie klydo. Jau po 4 metų 4 kartus iki tol teistas A. Želvys-Fantomas Marijampolės pataisos namuose „pasitaisė“. Nuteistasis už grotų įgijo tekintojo ir kranininko specialybes. Lengvinanti aplinkybė buvo ir tai, kad jis palaiko artimus ryšius su šeima, kurioje auga dvi (tuo metu 7 ir 5 metų) dukters. Žodžiu, tokia ideali charakteristika pateko ant Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėjos Audronės Šiupšinskaitės darbo stalo. Tačiau šios teisėjos tai nesugraudino ir ji nusprendė Fantomą dar palaikyti už grotų.

REKLAMA

Aukštesnių teisėjų širdys buvo gailestingesnės. Antanas Želvys nepalankią Marijampolės teismo nutartį apskundė Kauno apygardos teimui. Čia trijų teisėjų kolegija – Gytis Večerskas, Danguolė Šnigždinytė ir Romualdas Lincevičius – buvo gailestingi ir jį lygtinai paleido į laisvę. Fantomas įpareigotas tuos likusius 8 metus naktimis būti namuose, 2 kartus per mėnesį registruotis policijoje ir auklėti dukreles. Tad jau pernai pavasarį ir trečias brolis atsidūrė laisvėje.



Platūs ryšiai

O dabar vėl sugrįžkime į kiek ankstesnius laikus, kai Kauno vyriausiojo komisariato ONTV 3-iajame skyriuje (taip vadinasi kovotojai su narkotikais) buvo priimtas sprendimas pradėti tyrimą Alfuko ir jo grupuotės atžvilgiu. Numatant, kad tyrimas bus didelės apimties, jam atlikti skirti keli pareigūnai. Palaipsniui buvo apibrėžtas nusikalstamam susivienijimui priklausančių asmenų ratas. Patį branduolį sudarė 14 asmenų. Su keliais iš jų Alfukas buvo atlikęs bausmę vienoje iš įkalinimo įstaigų, kiti įsitraukė suvilioti milžiniškų pajamų.

REKLAMA
REKLAMA

Susivienijimo veikla buvo gerai organizuota, aiškiai paskirstytos narių funkcijos: vieni buvo atsakingi už žaliavų tiekimą, kiti – už gamybą, dar kiti – už pagamintos produkcijos išgabenimą ir realizaciją.

Nors gamyba buvo organizuota Lietuvoje, tačiau pagrindinė pagamintų psichotropinių medžiagų dalis buvo skirta Skandinavijos šalių rinkai, kita dalis – Latvijai, todėl tyrimo metu buvo aktyviai bendradarbiaujama su šių šalių teisėsaugos institucijomis.

Nustatyta, kad nusikalstamo susivienijimo nariai buvo užmezgę ryšius su Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, Ispanijos, Olandijos, Skandinavijos ir kitų šalių nusikaltėliais. Nusikaltėliai neapsiribojo tik metamfetamino gamyba ir platinimu, o ieškojo naujų narkotinių medžiagų įsigijimo ir kontrabandos kelių. Apyvartoje pasirodė kokainas, heroinas, kanapės. Taigi šio nusikalstamo susivienijimo veikla peržengė Lietuvos ribas ir įsitraukė į pasaulinę narkotikų apyvartą.

Konspiracija

Stebimi asmenys neblogai išmanė ir turėjo informacijos apie operatyvinės veiklos metodus, todėl jų organizuota nusikalstama veikla buvo gerai apgalvota ir puikiai užkonspiruota. Todėl teisėsaugininkams tekdavo kruopščiai ir atidžiai įvertinti kiekvieną sekamų asmenų veiksmą ar poelgį. Pirmiausia dėmesį patraukė tai, kad keletą kartų per pusmetį Gruinius dingdavo kelioms dienoms. Jis to neplanuodavo iš anksto, be to, tada nesinaudodavo savo mobiliojo ryšio priemonėmis. Visai pagrįstai buvo galima manyti, kad tokių ypatingų atsargumo priemonių imamasi ne veltui.

REKLAMA

Praktinė pareigūnų patirtis vertė manyti, kad vienas Gruinius gaminti psichotropinių medžiagų negali. Šiame procese turėjo dalyvauti dar bent vienas asmuo, turintis žinių apie chemines reakcijas, išmanantis cheminių medžiagų sudėtį ir jų naudojimo būdus. Buvo akivaizdu, kad tai negalėjo būti atsitiktinis žmogus, todėl tarp susivienijimo narių buvo ieškoma savamokslio chemiko.

Pastebėta, kad neplanuotos Gruiniaus išvykos sutapdavo su vieno iš šio susivienijimo narių, niekur nedirbančio, anksčiau užsienyje teisto Kauno gyventojo, vardu Arvis, panašiais dingimais. Tyrimo metu nustatyta, jog Gruinius kartu su Arviu naudojosi vienu garažu. Nustatytas ir automobilis, kuris konspiracijos tikslais buvo naudojamas kelionėms į laboratoriją bei cheminių medžiagų gabenimui.

Vėliau nustatyta, kad lankomasi nuošalioje sodyboje, esančioje Kelmės rajono Paraskalnio kaime. Buvo akivaizdu, kad Alfukas kartu su Gruiniumi sodyboje įrengia psichotropinių medžiagų laboratoriją. Sėkmingai į priekį judantį tyrimą apsunkino tai, kad vietos policija, ieškodama ginklų, sodyboje atliko kratą. Išgąsdinti Alfukas ir Gruinius sodyboje daugiau nepasirodė. Tyrimo atsvaros tašku tapo garažas. Tačiau Gruinius palaikė gerus santykius su garažus saugojusiu sargu, todėl naudoti kitus operatyvinės veiklos metodus buvo rizikinga.

REKLAMA

Pareigūnai pastebėjo, kad grupuotės nariai, naudodamiesi transporto priemonėmis, būdavo labai atsargūs ir budrūs, o siekdami išvengti policijos sekimo, tikrindavosi įvairiais būdais: pastebėję įtartinus automobilius, pakeisdavo judėjimo kryptį, netikėtai sustodavo, užsukdavo į nuošalesnes vietas, važiuodavo miško takeliais ar aplinkkeliais. Kilus bet kokiems įtarimams, kelionę nutraukdavo ir grįždavo atgal. Todėl pareigūnai niekada negalėjo remtis pagrįstomis sekamų asmenų veiksmų prognozėmis. Į pagalbą buvo pasitelktas net sraigtasparnis, tačiau reikiamų rezultatų nedavė. Visos aplinkybės vertė operatyvinį tyrimą organizuoti taip, jog sekamieji būtų stebimi nuo to momento, kai atsikelia, iki kol užmiega.

Policija mina ant uodegos

Išanalizavus gautą informaciją, buvo prieita prie išvados, kad psichotropinių medžiagų gamybai naudojami įrenginiai ir medžiagos turėtų būti sandėliuojami Kaune arba netoli jo. Atsargūs, nepatiklūs susivienijimo lyderiai laikėsi pricipo į nusikalstamą biznį neįsileisti pašalinių ir nepatikimų žmonių, todėl įtarta, kad patalpos gali priklausyti labai artimiems ir patikimiems draugams ar giminaičiams, jos būtinai turi būti gerai saugomos. Patalpų paiešką apsunkino tai, kad nusikaltėliai naudodavosi pasirinkta vieta trumpą laikotarpį, o vėliau į ją negrįždavo. Atidžiai įvertinus stebimo automobilio lankymosi vietas, atsižvelgiant į tai, kuriais momentais būdavo imamasi ypatingų konspiracinių veiksmų, nustatytas akylai saugomas angaras Prienų rajone. Jo savininkas buvo vienas iš grupuotės narių, pravarde Sabas. Alfukas kartu su Sabu buvo įsteigę bendrovę, kuri buvo tam tikra priedanga iš narkotikų verslo gautiems nelegaliems pinigams plauti.

REKLAMA

Angaras buvo aptvertas aukšta tvora, jo teritoriją prižiūrėjo sargas, o teritoriją saugojo du palaidi Stafordšyro bulterjerų veislės koviniai šunys. Padėtį lengvino tik tai, kad prižiūrėtojas piktnaudžiavo alkoholiu. Pavyko nustatyti, kad angare yra sandėliuojamos medžiagos, be to, atliekamas tam tikras parengiamasis procesas psichotropinių medžiagų gamybai. Tačiau sekamieji, kaip įprasta, čia ilgai neužsibuvo ir po kurio laiko persikėlė į Kauno rajone, Lapėse, esančią sodų bendriją, o dar vėliau – į sodybą Raseinių rajone.

Tyrimo metu atsirado naujų aplinkybių, kurių iš anksto nebuvo galima numatyti – Gruiniui ėmė prastėti sveikata. Jau anksčiau buvo gauta duomenų, kad grįžęs iš paslaptingų kelionių, jis skųsdavosi pablogėjusia savijauta. Matyt, dėl šių priežasčių pradėjo strigti gamybos procesas, o tai reiškė, kad dėl sumažėjusios gamybos nebus patenkintas išaugęs narkotikų poreikis, gerokai sumažės pelnas. Buvo galima prognozuoti, kad į psichotropinių medžiagų gamybą bus įtraukta naujų asmenų, todėl operatyvines priemones dabar reikėjo labiau sukoncentruoti į Alfuką. Tai padėjo nustatyti brolių Ragulskių, kurie statė Gruiniui bei A. Želviui gyvenamuosius namus, vaidmenį šioje grupuotėje. Broliai užsiėmė namų statyba, turėjo savo įmonę. Tačiau tai nesutrukdė jiems prisidėti prie narkotikų gamybos.

REKLAMA

O kam meškerės?

Įvertinus susivienijimo veiklos principus, buvo padaryta išvada, kad laboratorija turėtų būti įrengta nuošalioje sodyboje, kuri priklauso sekamųjų artimiems žmonėms. Palyginus nekilnojamojo turto kadastro ir registro duomenis, išanalizavus visą sukauptą medžiagą apie sekamųjų išvykimus ir judėjimo kryptis, nuspręsta ieškoti sodybos, kurioje būtų vandens telkinys, reikalingas didelės apimties gamybai ir atliekoms sunaikinti.

Imta stebėti kelias įtartinas sodybas. Vienoje iš jų buvo pastebėtos meškerės, kurios savo prabanga visiškai nesiderino prie sodybos bendros aplinkos. Pareigūnai jau turėjo duomenų, kad paslaptingos išvykos buvo maskuojamoss išvykimu žvejoti. Sodyba Metelytės kaime priklausė Ragulskių giminėms. Įvertinus sukauptą informaciją, padaryta išvada, kad gamyba turi prasidėti pirmomis 2009 metų gegužės mėnesio savaitėmis, todėl sodybos prieigose nedelsiant buvo organizuota pasala. Likusias abejones netrukus visiškai išsklaidė sodyboje pasirodę broliai ir dar du asmenys, jau anksčiau papuolę į pareigūnų akiratį.

Visa kita skaitytojai jau žino. Šios narkotikų laboratorijos šturmas ir buvo operacijos, trukusios keletą metų, pabaiga.

REKLAMA

Kauno kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos pareigūnai likvidavo tarptautiniu mastu veikusį nusikalstamą susivienijimą ir užkirto kelią tolimesnei jo nusikalstamai veiklai.

Ruošiant šį straipsnį naudotasi Policijos departamento tinklalapyje paskelbta informacija

Petras Kurmelis



Kitame „Akistatos“ numeryje skaitykite:

„Metų seklio“ antrosios vietos laimėtojai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų