REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasieniečiai sako pastebintys, kad sunkmetis dar labiau paskatino lietuvius užsiimti kontrabanda. Į šiuos nusikaltimus vis dažniau įtraukiami nepilnamečiai. Visuomenė dažnai informuojama, kaip naikinama pasienyje sulaikyta kontrabanda, o iš kontrabandininkų atimti nusikaltimų įrankiai - automobiliai, valtys, dviračiai, mobilieji telefonai - tampa papildomu pasieniečių galvos skausmu.

REKLAMA
REKLAMA

Šį turtą reikia saugoti iki tol, kol kontrabandininkų bylos bus išnagrinėtos teisme. Automobiliai, valtys, dviračiai, puspriekabės pasienio rinktinių štabuose guli metų metus ir rūdija.

REKLAMA

Konfiskuoja ir arklius

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės teritorijoje šiuo metu rūdija 228 automobiliai. Didžioji jų dalis stovi dar nuo 2005-ųjų. Nemažai šių automobilių konfiskavus buvo dar visai padorios būklės, tačiau keletą metų pastovėję po atviru dangumi daugelis jų dabar tinka tik metalo laužui.

Apžiūrėjus Pagėgių rinktinės aikštelėje stovinčias transporto priemones lieka tik stebėtis kontrabandininkų išmone. Automobiliuose įrengtos įvairios slėptuvės, ant stogų primontuoti laikikliai, kur būtų galima krauti dėžes. Kone visi konfiskuoti dviračiai yra be sėdynių, o prie rėmo virvėmis pririšti mediniai rąstai, kad ant jų būtų galima krauti prekes.

REKLAMA
REKLAMA

"Turime net ir savadarbę valtį, kuri buvo valdoma radijo bangomis", - sakė VSAT Pagėgių rinktinės vado pavaduotojas, štabo viršininkas Dmitrijus Fomkinas.

Keli konfiskuoti automobiliai buvo pritaikyti važiuoti per potvynį, nes oro įsiurbimo anga buvo išvesta ant automobilio stogo. Galiniai vieno baltos spalvos automobilio langai taip pat buvo nudažyti baltai. Šitaip užsimaskavę kontrabandininkai tikėjosi žiemą būti mažiau pastebimi.

Kiti automobiliai stovi visiškai sudegę. "Dažnai kontrabandininkai automobiliuose įtaiso specialią įrangą, kad kilus pavojui galėtų skubiai automobilį padegti ir šitaip sunaikinti įkalčius. Tad neretai konfiskuojamos tik automobilio liekanos", - pasakojo D. Fomkinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, anksčiau kone kiekvienas sulaikytas kontrabandininkas vairuodavo "Subaru" markės automobilį. Tačiau kai šie automobiliai atsidūrė po padidinamuoju pasieniečių stiklu, daugelis pradėjo jų vengti. Dabar daugelis renkasi "Audi" su visais varomaisiais ratais, kad būtų mažesnis pavojus užklimpti.

"Kartą buvome konfiskavę arklį su vežimu. Kiek papildomų problemų dėl to turėjome. Juk arklys gyvas padaras - jį ir maitinti reikia. Tad tarėmės su ūkininku, kad jį prižiūrėtų, kol baigsis teismai", - pasakojo VSAT Ryšių su visuomene specialistė Asta Šimkuvienė.

REKLAMA

Roges pasiliko sau

Konfiskavus transporto priemonę pasieniečiai apie tai turi informuoti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistus. Kai baigiasi teisminiai procesai ir jų metu nusprendžiama negrąžinti transporto priemonės buvusiam savininkui, ji perduodama VMI, kuri aukcionų metu ją parduoda.

Tačiau VMI neima beverčių, tik metalo laužui tinkančių priemonių. Specializuotos įmonės metalo laužą iš pasieniečių išsiveža neimdamos jokių mokesčių.

Pagal patvirtintą turto perdavimo tvarką, pasieniečiai gali perimti konfiskuotus daiktus naudotis neatlygintinai. Tačiau tik tais atvejais, kai įrodoma, jog tas daiktas jiems yra būtinas ir tinkamas jų darbo specifikai.

REKLAMA

"Šią žiemą šitokiu būdu gavome motorines roges. Pernai nieko nepritaikėme savo reikmėms. Norėjome pasilikti sau motorinės valties variklį, tačiau Mokesčių inspekcija nusprendė, kad jis mums netinkamas. Dažnai konfiskuotos transporto priemonės būna prastos būklės, todėl dar reikia gerai pasvarstyti, ar sąnaudos nebus didesnės nei to daikto vertė", - sakė D. Fomkinas.

Šiemet per devynis mėnesius VMI Pagėgių rinktinė perdavė 22 automobilius, 23 buvo grąžinti savininkams, 15 - utilizuota. Pernai VMI perduotas 51 automobilis, 48 grąžinti savininkams, 17 atiduota į metalo laužą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Cigaretėmis šildo tauragiškius

D. Fomkinas džiaugėsi, jog po ilgų diskusijų pagaliau pavyko pasiekti, kad prokuratūroje nebelaukiant teismo sprendimo būtų išspręstas daiktinių įrodymų klausimas.Dabar nebereikia metų metais, kol baigsis teismų procesai, saugoti konfiskuotų cigarečių. Pagėgių rinktinė konfiskuotas cigaretes degina kone kiekvieną ketvirtadienį. Dalyvaujant specialiai sudarytai komisijai pilnas sunkvežimis, kuriame telpa 100 tūkst. cigarečių pakelių, keliauja į bendrovės "Tauragės šilumos tinklai" katilinę ir ten virsta šilumos energija.

REKLAMA

Apskaičiuota, kad sunaikinti vieną cigarečių pakelį kainuoja vieną centą. Nuo 2005-ųjų metų jau sunaikinta 9,8 mln. pakelių cigarečių.

Pernai Pagėgių rinktinė vien cigaretėms utilizuoti išleido per 30 tūkst. litų. Šiemet jau išleista per 10 tūkst. Niekas tam specialiai lėšų neskiria, kiekviena rinktinė turi atrasti jų savo rezervuose.

"Muitinės departamentas svarsto galimybę konfiskuotas cigaretes naikinti sulaikymo vietoje, matant kontrabandininkui. Taip daroma kitose pasaulio šalyse. Tam naudojami specialūs smulkintuvai. Tuomet nereikėtų jų niekur vežti, nekainuotų jų saugojimas, deginimas. Kai kuriose šalyse iš kontrabandinių cigarečių daromas kompostas", - galimas alternatyvas vardijo D. Fomkinas.

REKLAMA

Apsimeta žvejais

Pasieniečiai sako pastebintys, kad sunkmetis dar labiau paskatino lietuvius užsiimti kontrabanda. Į nusikaltimus vis dažniau įtraukiami nepilnamečiai.

"Dažniausiai kontrabandininkai maskuojasi žvejyba. Dažnai ant kranto stovi "žvejai", turintys tam leidimus. Sutartu laiku prie jų priplaukia bendrininkas, perduoda dėžes su kontrabanda. Žvejai jas susikrauna į automobilyje įrengtą slėptuvę ir toliau lyg niekur nieko žvejoja", - vieną populiaresnių kontrabandos būdų įvardijo D. Fomkinas.

Tačiau slapstosi ne visi. Prieš keletą savaičių pasieniečiai buvo priblokšti, kai pastebėjo, kaip valtimi žmogus lyg niekur nieko plukdė net 44 dėžes cigarečių. Tiesa, pamačius pasieniečius rizikingos mėgėjo nervai neišlaikė - jis šoko į vandenį ir palikęs visą turtą pabėgo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažnai pasitaiko, kad sulaikomi kontrabandininkai priešinasi pasieniečiams. Kone kas penkto sulaikymo metu tenka panaudoti ginklą.

"Kiekvienas parduotas cigarečių pakelis kontrabandininkas atneša nuo 1 iki 2 litų pelną. Tad nuo vienos dėžės, kurioje telpa 500 pakelių, galima uždirbti 1 000 litų. Nežinau, ar dėl to verta šitaip rizikuoti", - stebėjosi D. Fomkinas.

Skaičiai

Šiemet iki spalio 26 d. pasieniečiai užfiksavo 485 kontrabandos gabenimo atvejus. Jų metu sulaikyti 538 asmenys. Konfiskuota 1,75 mln. cigarečių pakelių, 5 500 litrų alkoholio, 22,5 kg narkotikų, 1,3 kg cukraus, 4,4 tonos kuro.

REKLAMA

"Reikia trumpinti laiką"

Raimundas PALAITIS, Vidaus reikalų ministras:

Kai lankiausi Pagėgių rinktinės štabe, kalbėjome su pasieniečiais, jog būtina padaryti taip, kad iš kontrabandininkų konfiskuoto turto nereikėtų laikyti metų metais. Šiuo metu yra ruošiami teisės aktai, kurie išspręs šią problemą. Yra parengtas Vyriausybės nutarimas, kad tos transporto priemonės, kurių šeimininkai nėra aiškūs ir jos nebetinkamos naudojimui būtų utilizuojamos. Taip pat reikėtų Civiliniame kodekse sutrumpinti terminą, nuo kada daiktą galima vadinti bešeimininkiu. Dabar kol atsiras šeimininkas reikia laukti metus. Siūlome šį laiką sutrumpinti iki 3 mėnesių, tačiau tam dar turėtų pritarti Seimas.



"Susidomėjimas didėja tik nekilnojamuoju turtu"

REKLAMA

Ingrida RAGAIŠIENĖ, Valstybinės mokesčių inspekcijos Mokesčių apskaitos ir nepriemokų išieškojimo skyriaus vedėja:

Klaipėdos apskrityje valstybei perduotą turtą parduoda savivaldybės įmonė "Senasis turgus", o automobilius - UAB "Okreta", įsikūrusi Kretingoje. Valstybei perduoto turto pardavėjai pasirenkami viešojo konkurso būdu. Pardavusios minėtą turtą pinigus bendrovės perveda į Mokesčių inspekcijos sąskaitą arba į depozitinę sąskaitą, jei buvo parduoti daiktiniai įrodymai.

Asmenų, norinčių dalyvauti aukcionuose, skaičius priklauso nuo parduodamo turto būklės bei jo kainos. Pastaruoju metu pastebimas didesnis susidomėjimas aukcionuose parduodamu nekilnojamuoju turtu.

Pernai už visose apskrityse parduotą valstybei perduotą turtą į biudžetą įplaukė daugiau nei 5,8 milijono litų, per devynis šių metų mėnesius - daugiau nei 2,58 milijono litų. Klaipėdos apskrities Valstybinė mokesčių inspekcija pernai taip surinko apie 348 tūkstančius litų, o šiemet iki spalio 27 dienos - daugiau nei 145 tūkstančių litų.



Edita GUDAVIČĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų