REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos Andrius Kubilius tapo premjeru ir persikraustė į apartamentus Turniškėse, jo sklype - beveik tiesiai prieš Turniškes, tik kitoje plento pusėje - prasidėjo statybos. Viskas tvarkinga - statybininko namelis ir kylantis mūras. Kaimynė pasakoja, kad čia nuolat lankosi premjero žmona Rasa Kubilienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimos namas

Lietuvai diržus veržiančio ir į tautos solidarumą apeliuojančio A.Kubiliaus šeimos nariai šykšti informacijos apie šią statybą. Premjeras: "Žmona pataria." Premjerienė: "Aš turiu daugiausia laiko, tai nuvažiuoju." Sūnus Vytautas Kubilius: "Šeimos namas." Jis dar nežinąs, kas tame name gyvens: "Gal brolis..." O gal?

REKLAMA

Bendrovėje "Vilsta", kurios uniformomis vilki statybininkai, pirmas sutiktas darbuotojas - sąmatininkas - LNK "Paskutinei instancijai" paaiškina, kad "tokius namus" jie pastato už pusę milijono. Premjero sūnus Vytautas patikslina ketinąs apsieiti su maždaug 400 tūkst. litų. Juk sunkmetis. Iš statybininkų galima išsunkti didelių nuolaidų. Tai ir vyksta. Premjero šeimos statybvietėje pašnekintas darbininkas prisipažįsta uždirbantis apie 800 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras apie statybų kainą kalba paslaptingai: "Aš tikrai nežinau, kiek kainuos. Namelis tikrai nedidelis - 150 kvadratų. Ir kainuos tiek, kiek kainuoja dabar kainos."

Ak, jau tas premjeras... Apsimeta menkai informuotas. Visai kaip tas žmogus, kuris išdygo lyg iš po žemių, kai statybvietėje pasirodė LNK "Paskutinės instancijos" filmavimo kamera. Jis irgi nieko nežinąs. Nepažįstąs net to, kuriam stato.

Tačiau tą žmogų parodžius laidos anonse, iškart atsiliepė panevėžiečiai. "Ėgi tai - mūsiškis, Paukštys. Dirbo Panevėžio statybos treste, statė Valdovų rūmus, o dabar paskui žmoną atsikraustė į Vilnių - visam", - skubėjo pranešti kolega panevėžietis. Kas ta žmona? Žmogaus, kuris prižiūri A.Kubiliaus statybą, žmona esanti premjero asmeninė padėjėja Jarda Paukštienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Kubilius paveldėjo J.Paukštienę iš Vito Matuzo, su kuriuo šią vasarą mynė pedalus per parodomąsias atostogas. V.Matuzas dabar laikomas vienu įtakingiausių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijoje.

Premjeras skolų kilpoje

Premjero šeimos statyba maskuojama ne tik apsimestiniu neinformuotumu. A.Kubilius savo naujausiose deklaracijose ją apskritai pamiršo, nors deklaracijos formoje yra grafa, kurioje

privalu nurodyti visokiausius finansinius įsipareigojimus: paskolas, laidavimus. Dar kitoje skiltyje dera prisipažinti apie gautas ir teiktas dovanas.

REKLAMA

Oficiali legenda tokia - namą statosi premjero sūnus V.Kubilius. Faktiškai viskas buvo sutvarkyta taip: iškart po viešų ir privačių deklaracijų teikimo termino A.Kubilius dovanojo sūnui savo sklypą Nemenčinės plento pušyne, netoli Turniškių.

Statyboms sūnaus vardu pasiskolinta beveik pusė milijono. Skolinosi V.Kubilius, tačiau turtą įkeitė premjeras. Įkeitė vienintelį savo

būstą - butą Mildos gatvėje. Jei statyba - V.Kubiliaus, kodėl savo turtu turėjo rizikuoti A.Kubilius? Kaip aiškino premjero sūnus, pasirodo, A.Kubilius "davė papildomą garantą, kadangi toks buvo banko reikalavimas, nes aš turiu dar vieną paskolą - nuosavam butui". Vadinasi, jaunasis Kubilius, būdamas 28-erių, jau yra pasiskolinęs apie milijoną.

REKLAMA

R.Kubilienė, kaip viso to veiksmo iniciatorė, sutiko duoti LNK interviu, bet paskui įstrigo paslaptyse. Ne, ji nesakysianti, kokio dydžio paskolą šeimos namui paėmė sūnus, nes tai esą "konfidencialu, banko reikalai". Nežinanti, ir kiek uždirba sūnus. Tepasakė, kad jis dirba reklamos srityje, o jo kompanija priklauso tarptautiniam tinklui.

"Media contacts". Taip vadinasi V.Kubilių įdarbinusi ir internetine reklama prekiaujanti bendrovė. Lietuvoje įregistruota tik pernai. Pirmuosius darbo metus baigė nuostolingai, tačiau savo direktoriui V.Kubiliui mokėjo atlyginimą, viršijantį premjero uždarbį. Per metus - 130 tūkst. litų iki mokesčių. Tačiau reklamos rinka šiuo metu visame pasaulyje ir Lietuvoje išgyvena didelį nuosmukį, o premjero sūnus kategoriškai atsisako atskleisti savo ankstesnį uždarbį. Tai suteikia pagrindo abejoti dėl jo pajamų pastovumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LNK "Paskutinė instancija" leidosi ieškoti kitų "Kubilių šeimos namo" finansavimo šaltinių.

Neatiduotas milijonas

Valeriją Žaidienę, premjero uošvę, randame jos nuosavo namo kieme sostinės Žvėryne. "Nieko apie namą nežinau", - atkerta moteris, pagarsėjusi Augustionų vienuolyno ansamblio išpardavinėjimo istorija. Primename, kad V.Žaidienė vadovavo Katalikių mokytojų sąjungai, kuriai konservatorius Vilniaus vadovas "užfundijo" valdyti keliuose sostinės senamiesčio hektaruose išsidėsčiusį vienuolyną. Dalis jo pastatų buvo parduota. Prokuratūra ėmėsi ginti viešąjį interesą, teismas priteisė V.Žaidienės organizacijai kompensuoti valstybės patirtą 1 mln. litų nuostolį.

REKLAMA

"Oi ne, aš ten jau 3-4 metus nedirbu", - sako ji, paklausta, ar grąžino valstybei pradangintus pinigus. V.Žaidienė iš sąjungos pabėgo, kai jos ėmėsi prokurorai. "Eikit ir klauskit vienuolių... nieko neprisimenu... Alzheimeris", - bando pokštauti premjero uošvė. Žurnalistai irgi mėgina juokauti, esą Alzheimerio liga naikina atmintį, bet ne skolas. Tačiau V.Žaidienė dingsta savo sodo gilumoje: "Esu pensininkė, gaunu 1000 litų pensijos." Dar priduria, kad jei turėtų pinigų, sodo darbų nedirbtų.

Augustionų vienuolyne tvarką prižiūrintis žmogus patvirtina: milijonas negrąžintas. Vienuolyno remontui reikėjo pinigų, tačiau Katalikių moterų sąjunga jų neturi. "Girdėjau - kryžius išparduoda", - sako žmogus.

REKLAMA

Iš tikrųjų V.Žaidienės nuvadovauta organizacija vietoj milijono antstoliams tegalėjo pateikti ąžuolinį kryžių. Tai nustatęs antstolis patvirtino: žala neišieškota, o jis jau ketinąs kreiptis į teismą, kad tas nustatytų, ar ieškant pinigų viskas padaryta. Jeigu teismas pripažins skolininką beviltišku, bylą nutrauks. Ar bus aiškinamasi, kur dingo pinigai? "Neturiu komentuoti vykdomosios bylos. Aš net nežinau jūsų klausimo esmės: kokie pinigai dingo ir apie ką kalbate?" - nuo "Paskutinės instancijos" dėmesio ginasi antstolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau būtent senelės pinigus kaip Kubilių namo finansavimo šaltinį spėja premjero kaimynai. "Senelė turtinga. Padeda", - sako žurnalistei į nuošalę ją pasivedęs vyras. "Na, baikit čia tuos įtarinėjimus. Yra paimta paskola, kurią reikės grąžinti", - toks premjero paaiškinimas verčia "Paskutinę instanciją" ieškoti toliau.

Kubilienė bendradarbiauja su Kėvišiene

R.Kubilienė LNK "Paskutinę instanciją" pasitinka savo apartamentuose Turniškėse. Anksčiau čia gyveno Kirkilai. Pradedame šneką. Taip, premjerienė rūpinosi namo projektavimu, o dabar prižiūri statybas, nes iš visos šeimos turi daugiausia laisvo laiko.

REKLAMA

"Ar imant paskolą iš banko įdėjot savo pinigų?" - klausiame žinodami, jog paskolos ėmimo metu bankai jau buvo sugriežtinę skolinimo sąlygas. Reikalavo, kad skolininkas pats prisidėtų pinigais prie savo projektų. "Mes garantavome savo turtu", - tvirtina premjerienė, leisdama mums įtarti, kad Kubiliams bankas sudarė išskirtines skolinimosi sąlygas.

Tačiau čia - taškas. Daugiau premjerienė apie statybas ir jų finansavimą kalbėti nepageidauja. Konfidencialu. Užuot šnekėjus apie namą, R.Kubilienė pati siūlo pakalbėti apie jos labdaringą veiklą M.Rostropovičiaus fonde.

REKLAMA

Ar tai tas pats fondas, kuriam premjerienė vadovauja kartu su Rūtele Kėvišiene, skandalingai pagarsėjusio Gintauto Kėvišo žmona? "Rūtą pažįstu. Vėl klausit, ar ne giminaitė? Pažįstu nuo 1964 metų, nes mokėmės vienoje mokykloje", - aiškina premjerienė pažinčių alchemijos pagrindus. Fondą remia statybos bendrovės, elektros energijos perpardavinėtojai - konservatoriai, suinteresuoti kuo didesniais kontraktais su "Lietuvos energija" po atominės elektrinės uždarymo. Rėmė ir Vilniaus miesto meras Vilius Navickas, kol dar buvo tik kandidatas į merus. Premjerienė sako, kad rėmėjus medžioja per aukštuomenės priėmimus.

REKLAMA
REKLAMA

"Mūsų veiklos auditu užsiima audito bendrovė "Ernst and Yang", - raportuoja R.Kubilienė. O! Juk tai - tie patys auditoriai, kuriuos skandalingojo "Rubikono" įmonė samdė privačiai audituoti už 30 mln. litų paremontuotą Operos ir baleto teatro sceną. Teatrui, žinia, vadovauja G.Kėvišas. Remontą tiria - neištiria viena labai pasiligojusi prokurorė. Niekaip nesugeba išgauti esminių dokumentų, kuriuos kažkas kažin kodėl išvežė į Vokietiją...

"Aš tuo nesirūpinu", "Esu paprasta orkestrantė", - tai tipiniai R.Kubilienės atsakymai į jos painius prekinius-piniginius santykius su įtariamais valstybės pinigų plovėjais.

Tie atsakymai - lyg Kubilių vizitinė kortelė. Jie - niekuo dėti. A.Kubilius niekuo dėtas, kad jo uošvei partijos kolega skyrė valdyti milžiniškos vertės turtą. Kas, kad valstybei iš to - milijonas nuostolių? Juk čia ne jo kaltė, o antstolio, nesuradusio iššvaistyto turto.

Premjeras atsižegnoja ir nuo šeimos statybų, nors joms vadovauja asmeninės padėjėjos vyras. Juk J.Paukštienė - ne jo žmona. Ir apskritai - stato sūnus, o jis tik laiduoja savo vieninteliu turtu...

A.Kubilius taip pat teigia, jog nepakliuvo į viešųjų ir privačių interesų konfliktą, kai sugalvojo asmeniškai ir esmingai įsikinkyti bankams dėl šeimos namo. Premjero asmeniniai santykiai su bankais juk niekaip neturi įtakos tam, kad jo valdoma valstybė atiduoda bankams įkaitais studentus, negina bankų klientų nuo bankininkų savivalės, nespaudžia komercinių bankų perkeldama valstybinių įstaigų sąskaitas į Lietuvos banką arba nesteigia tam tikslui valstybinio komercinio banko. A.Kubilius asmeniškai čia niekuo dėtas. Jis yra kuklus žmogus. Važinėja sau dviračiu.

Rūta JANUTIENĖ

"Paskutinės instancijos" vaizdo įrašą galite pažiūrėti čia

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų