REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis tebesitęsiantys ginčai, ar nuardyti, ar palikti senojo Aleksoto tilto sovietines puošmenas, trečiadienį vykusiame Kauno miesto tarybos posėdyje ir vėl suteikė progą kai ką apkaltinti patriotiškumo stoka.

REKLAMA
REKLAMA

Miesto taryba, primena ELTA, dėl tos sovietinės simbolikos išmontavimo sprendimą priėmė dar 2008 metų pradžioje, tačiau savivaldybės administracija neskubėjo jo vykdyti, nes priešingą sprendimą, pasirodo, priėmė kultūros paveldo sergėtojai.

REKLAMA

Paskui ir Seimo nariai padrąsino savivaldybę, atsiųsdami pritarimą Kauno miesto tarybos sprendimui. Bet paaiškėjo: paveldosaugininkai savo nuomonės nekeičia. Todėl svarstyta galimybė plokštes su LTSR herbu ir kita sovietine simbolika tilto atramų viršuje kuo nors pridengti. Tai ir buvo padaryta. Deja, skuduriniai apdangalai nudrisko, dabar jau galvojama apie tvirtesnę medžiagą.

Beje, ragintojų "viską, kas sovietiška, nuo Vytauto Didžiojo vardu pavadinto tilto nuimti", neįtikina logiški argumentai, kad pinigų biudžete tokiems dalykams nėra. Metalinių plokščių nuardymas nuo tilto atramų kainuotų apie 0,5 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo skubesnio metalo plokščių nuardymo iniciatorius Kauno miesto mero pavaduotojas Stanislovas Buškevičius kolegijos posėdyje apgailestavo: "Dabar negaliu panaudoti tos praktikos, kurią naudojome 1990 metais, kai imdavom ir nuversdavom tokius paminklus".

O savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas pastebėjo: "Jei pažeisime paveldosaugininkų nuostatas dėl tų žvaigždžių, tai aš asmeniškai, vykdydamas tarybos sprendimą, dar galiu ir baudos susilaukti, kaip jau yra buvę".

"Sėkmės koalicijos" narė Edita Gudišauskienė teigė: "Planuojant kitų metų biudžetą, verta pagalvoti, ar tų simbolių paslėpimas ar nuardymas dabar yra prioritetas". Jos kolegė Jūratė Matekonienė pastebėjo, jog kitų metų biudžetas bus dar mažesnis nei šiemetis. Tai gal neverta traukti į finansuotinų darbų sąrašą to, kas dar gali palaukti?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miesto tarybos Antikorupcijos komisijos pirmininko Raimundo Kaminsko nuomone, sovietmečio simbolius galima rodyti turistams "kaip ano laikotarpio priminimą, kuriuo, beje, daugelis atvykėlių domisi. Galima nuardžius plokštes jas laikyti muziejuje, sovietų okupaciją atspindinčioje ekspozicijoje". Vicemeras Rimantas Mikaitis ironizavo: "Tegul lieka tos žvaigždės ant tilto atramų, ir kas norės, tegul jas stebi iš patiltės".

Ypač karštai tokius pasvarstymus atrėmė prieš keletą metų įvykusios tilto rekonstrukcijos projekto autorius architektas Rimantas Palys. Jis priminė, kad įstatymas draudžia viešai eksponuoti sovietinius simbolius. Todėl dabar reikia ryžtingai pasielgti, nors kai kam atrodo, kad tai - saugotinos vertybės.

REKLAMA

"Tai būtų ne tik ketaus plokščių nuėmimas, tai būtų pagerbimas tų, kurie liejo kraują už mūsų laisvę. Nes dar yra amžininkų, menančių, kaip raudonarmiečiai prie to tilto durtuvais užbadė gimnazistų būrį. O mes dabar paliekame žudikų atvaizdus. Tai ciniška ir nedora", - konstatavo architektas.

Svarstant 2010 m. Kauno savivaldybės biudžeto plano projektą, bus siūloma numatyti lėšų ir sovietinei simbolikai ant šio tilto pridengti ar panaikinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų