REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėjų tarybai vienbalsiai patarus Prezidentei teikti Gintaro Kryževičiaus kandidatūrą į Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigas, Prezidentė penktadienį pasirašė dekretą, kuriuo teikia Seimui skirti G. Kryževičių LAT pirmininku.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį pasirinkimą šalies vadovė Dalia Grybauskaitė pagrindė solidžia kandidato karjera, autoritetu ir patirtimi, įgyta dirbant įvairių pakopų ir kompetencijos teismuose.

REKLAMA

Sprendimą Teisėjų taryba priėmė išklausiusi kandidato pasisakymus apie teismų problemas ir galimus sprendimų būdus bei atsižvelgusi į jo kompetenciją, sąžiningumą, teisingumą bei principingumą.

Ankstesnis LAT vadovas Vytautas Greičius iš pareigų atleistas liepos 21-ąją. Jo atleidimo procedūra priminė maratoną.

Kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus tris kartus savo dekretais siūlė atleisti V. Greičių iš AT pirmininko pareigų pasibaigus įgaliojimų laikui, primena ELTA. Buvusios kadencijos Seimas du kartus balsavo ir atmetė šalies vadovo dekretą dėl V. Greičiaus atleidimo. Trečiajam dekretui po pateikimo parlamentas buvo pritaręs, bet jis liko svarstymo ir priėmimo stadijos.

REKLAMA
REKLAMA

V. Greičiaus galiojimai baigėsi praėjusių metų liepos 8-ąją.

Gegužės 15 d. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad pasibaigus AT pirmininko (ar šio teismo skyriaus pirmininko) įgaliojimų laikui nėra jokių konstituciškai pateisinamų aplinkybių, dėl kurių teisėjų neatleidimas iš pareigų būtų suderinamas su Konstitucija ir Seimo nario priesaika.

Pagal Lietuvos Konstituciją AT pirmininką skiria ir atleidžia Seimas Prezidento teikimu.

Pagal Teismų įstatymą, LAT pirmininku gali tapti tik vienas iš jau paskirtų šio teismo teisėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų