REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija tęsia represijas prieš J. Stalino nusikaltimus atskleidžiančius istorikus

Rusijos teisėsauga sulaikė istoriką, kuris tyrė vokiečių, Antrojo pasaulinio karo metu įkalintų Sovietų Sąjungoje likimą. Tai tėra dar vienas Kremliaus žingsnis bandant susidoroti su visais nepriklausomais tyrėjais, mėginančiais aiškintis stalinistinės eros nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA

Istoriką Michailą Supruną praėjusį mėnesį sulaikė Rusijos saugumo tarnybų atstovai. Jie apieškojo istoriko butą ir su savimi išsigabeno visą jo surinktą archyvą. Dabar istorikas yra kaltinamas privatumą reglametuojančių įstatymų pažeidimu. Jei bus pripažintas kaltu, jam gresia iki 4 metų laisvės atėmimo bausmė.

REKLAMA

M. Suprunas tyrė vokiečių, Antrojo pasaulinio karo metu išsiųstų į Rusijos gulagus, likimą. Archangelsko Pomorskio universiteto profesorius domėjosi tiek vokiečių karo belaisvių, tiek daugiausiai pietinėje Rusijos dalyje gyvenusių etninių vokiečių, kurie buvo ištremti Josifo Stalino įsakymu, likimu. Abi žmonių grupės buvo įkalintos Archangelsko gulaguose.

„Aš planavau parašyti dvi knygas. Man reikia dar dviejų ar trijų metų, kad galėčiau jas užbaigti“ - „The Guardian“ teigė M. Suprunas. Savo areštą jis pavadino absurdu. Vėliau istorikas pridūrė, kad su vietiniais pareigūnais sudarė susitarimą nekalbėti apie savo bylos detales.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau M. Supruno areštas papiktino tiek Vokietiją, tiek daugelį įtakingų istorikų. Areštas įvykdytas kaip tik tuomet, kai Kremlius intensyviai siekia reabilituoti J. Staliną ir susidoroti su nepriklausomus tyrimus vykdančiais istorikais. Diskusijos apie sovietinių laikų politinės represijas ir gulagų aukas šiuo metu Rusijoje yra laikomos tabu.

Šiandien istorikas Orlando Figesas M. Supruno areštą įvardijo kaip beprecedentį. Jis teigė, kad tai yra „putinistų kampanijos prieš istorinių tyrimų laisvę ir saviraišką dalis“. O. Figeso teigimu, tei reiškia, kad dabartinis režimas siekia drausti privačių duomenų apie J. Stalino nusikaltimus rinkimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Suprunas savo projektą vykdo kartu su Vokietijos Raudonuoju kryžiumi, kuris vis dar siekia išsiaiškinti tūkstančių į Sovietų Sąjungą karo metu deportuotų vokiečių kalinių likimą. Dauguma šių vokiečių namo taip ir negrįžo. Raudonasis kryžius reiškia nepasitenkinimą M. Supruno areštu.

Be to, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) agentai suėmė ir vietos milicijos pareigūną, kuris perdavė M. Suprunui medžiagą iš vietos Vidaus reikalų ministerijos archyvo. Šioje medžiagoje yra 40 tūkst. vokiečių, įkalintų gulaguose nuo 1945 iki 1956 metų, sąrašas. Sąraše detalizuojama į kurias stovyklas jie buvo nuvežti ir ar jiems pavyko išgyventi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų