REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ateityje planuojama organizuoti būtinuosius karinius mokymus ir pamažu didinti kareivių skaičių profesionalioje kariuomenėje. Tokius planus pirmadienį po Valstybės gynybos tarybos (VGT) posėdžio dėstė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip reikalauja Krašto apsaugos organizavimo ir tarnybos įstatymas, krašto apsaugos ministrė pateikė VGT svarstyti ir principinę kariuomenės struktūrą, ir ribinius skaičius, planavimo gaires. VGT jiems pritarė, taigi jie bus teikiami Seimui tvirtinti.

REKLAMA

R. Juknevičienė teigė, jog kitąmet principinė kariuomenės struktūra liks tokia pat. Ją sudarys 15 tūkst. 200 profesinės karo tarnybos narių ir savanorių. Jų tikimasi priimti iki 600.

Krašto apsaugos ministrė teigė, jog į kariuomenę ir šiemet planuota priimti iki 600 savanorių, bet priimta tik apie 300 žmonių. "Taip atsitiko todėl, kad šaukimas buvo nutrauktas nepasiruošus. Šauktinių turėjome pamažu atsisakyti iki 2013 metų, tačiau tai buvo padaryta dar pernai, šitos didelės ekonominės krizės ir finansų stokos akivaizdoje. Žinome, kad mes papuolėme į duobę", - sakė R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad 2015 metais į kariuomenę įsilies iki 1000 apmokytų savanorių. "Lietuvos kariuomenei labai trūksta eilinių. Norinčių būti kariais yra apie 1000, tačiau negalime pasamdyti dėl lėšų stokos. Pabandysime jų priėmimą į kariuomenę padalinti į keletą etapų", - sakė R. Juknevičienė.

Pasak ministrės, pirmąjį etapą - tris mėnesius - būtų rengiami žmonės, jų statusas būtų analogiškas buvusiems šauktiniams. Skirtumas tik tas, kad jie savanoriškai ateis mokytis. Po to eitų pusmetį trunkantis bandomasis laikotarpis, kurio metu jau būtų mokamas atlyginimas. "Ir tik po to atrinksime žmones į kariuomenę", - teigė R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius paaiškino, kad jaunuoliai, panorę ateiti į Lietuvos kariuomenę, pirmiausia turės baigti bazinį kario kursą Ruklos mokomajame pulke. Po to atitinkantiems keliamus kriterijus bus pasiūlyta tęsti tarnybą ir pretenduoti tapti profesionalais. Kiti taps rezervo dalimi.

Krašto apsaugos ministrė užsiminė apie planus vykdyti būtinuosius karinius mokymus ir taip rengti rezervą. Plačiau apie tai nekalbėta, esą strategija dar tik rengiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų