REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Henrikas Daktaras 3 mėnesius kalės Lukiškėse (atnaujinta)

Šeštadienį maždaug 15 valandą Kauno kriminalinio pasaulio šulu tituluojamą Henriką Daktarą į Vilniaus 1-ąjį apylinkės teismą atlydėjo šeši policijos pareigūnai: du civiliškai vilkintys vyrai ant veido buvo užsimaukšlinę kaukes, o dar keturi „Aro“ pareigūnai vilkėjo uniformas ir buvo ginkluoti automatais.

REKLAMA
REKLAMA

H. Daktaras į teismą buvo atvežtas baltos spalvos mikrautobusu tamsintais langais. Jį lydėjo Kriminalinės policijos biuro lengvasis automobilis.Gausiai susirinkę žiniasklaidos atstovai į teismo posėdį nebuvo įleisti, nes Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis reikalavo prašymą dėl H. Daktaro suėmimo nagrinėti už uždarų durų.

REKLAMA

Tuo tarpu H. Daktaro advokato Kristupo Ašmio teigimu, jo klientas pageidavo, kad šis teismo posėdis būtų nagrinėjamas viešai.

Teismo posėdis užtruko beveik 3 valandas.

Vilniaus 1-asis apylinkės teismas penktadienį iš Bulgarijos parskraidintam įtariamajam Henrikui Daktarui nustatė suėmimo terminą trims mėnesiams.

Prokuroras Z. Tuliševskis 3 mėnesių suėmimo termino pageidavo argumentuodamas, jog įtariamasis gali bėgti nuo ikiteisminio tyrimo paregūnų bei daryti poveikį liudytojams arba nukentėjusiųjų artimiesiems.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis tradiciškai, kaip visada viską kategoriškai neigė“, - portalui „Balsas.lt“ pareiškė prokuroras.

Teismo posėdyje kelis kartus buvo minima, jog už senus Kauno „daktarų“ gaujos nusikaltimus, kuriais yra įtariamas H. Daktaras, jam gali grėsti griežčiausia bausmė – 20 metų kalėjimo arba net iki gyvos galvos.

Prieš teismą stojęs H. Daktaras pareiškė, kad pernai gruodį iš Lietuvos spruko dėl to, kad buvo rimtai sunerimęs dėl savo saugumo, kai netikėtai Daktarų dvarą Užliedžiuose apšaudė nežinomi užpuolikai, o po kurio laiko netgi įmetė granatą į kiemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

H. Daktaro artimieji, kaip dažnai būna tokiais atvejais, šį kartą teismo rūmuose nepasirodė. „Balsas.lt“ portalo žiniomis, šiuo metu H. Daktaro žmona Ramutė Daktarienė ir sūnus Enrikas Daktaras yra Bulgarijoje, iš kurios atsigabens visus H. Daktarui priklaususius daiktus.

Teismui paskelbus nutartį, Kauno „daktarų“ gaujos lyderio H. Daktaro gynėjas Kristupas Ašmys žurnalistams pareiškė, kad jo kliento nuotaika puiki, kol kas jis nesiskundžia niekuo. Įtariamasis, anot advokato, nepatenkintas šiurkščiais pareigūnų veiksmais. Šeštadienį ryte Policijos departamente į apklausą atvežtas Henytės pravarde žinomas Kauno šešėlinio pasaulio veikėjas skundėsi, jog buvęs surankintas ir gabentas su ant galvos užmaukšlinta kauke. Anot K. Ašmio toks policijos elgesys yra netoleruotinas, nes net pertraukų metu Henytė būdavo ne tik akylai saugomas dviejų pareigūnų, bet ir sėdėdavo surakintas bei su kauke ant galvos.

REKLAMA

„Kaip žinia, H. Daktaras kaltinamas įvairiais nusikaltimais, tarp jų, - ir nusikalstamo susivienijimo sukūrimu bei žmogžudystėmis. Dar nežinau, ar šį teismo sprendimą skųsime. Jau pirmadienį žadame susitikti su klientu ir aptarsime kokių veiksmų imsimės toliau“, - susirinkusiems žiniasklaidos atstovams pareiškė Henytės advokatas K. Ašmys.

Ši nutartis, pasak teismo atstovo pranešimo, per 20 dienų gali būti apskųsta Vilniaus apygardos teismui.

Nors gynėjas negalėjo pasakyti, kurioje areštinėje Henytė bus laikomas, tačiau portalo „Balsas.lt“ žiniomis, H. Daktaras bus laikomas Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime. Tai patvirtino ir Lukiškių kalėjimo vadovas Arvydas Ižička. „Visi įtariamieji asmenys, kuriems skirta ekstradicija paprastai būna kalinami Lukiškėse“, - teigė kalėjimo vadovas A. Ižička.



TIK FAKTAI

REKLAMA

Kauno archyvuose galima rasti Vilijampolėje gyvenusios plačios Dechterių giminės veiklos pėdsakų. Jie vertėsi skalbinių vagystėmis.

Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse nemažai Dechterių giminės atstovų persikėlė į JAV. Likusieji gyventi Kaune ilgainiui sulietuvėjo ir tapo Daktarais.

Buvę skalbinių vagys persikvalifikavo į kailiadirbius ir dažytojus. Daugelis jų dirbo Vilijampolėje buvusiame „Vilko“ fabrike.

Daugiausia įtakos pelningiausiame vilnos ceche turėjo J. Naujalio gatvės atstovai – čia buvo Daktarų ir Ganusauskų klano tėvonija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

H. Daktaras gimė 1957 metų gruodžio 12-ąją.

Jo išsilavinimas – 9 klasės.

1976 metais už chuliganizmą nuteistas 1 metams pataisos darbų.

1977-aisiais už chuliganizmą jam skirti vieni metai laisvės atėmimo.

1986 metais suformuota „daktarų“ gauja, kuri reketavo spekuliantus, kailinių žvėrelių augintojus, mezgėjus, čigonus. Kauno rajone, Užliedžiuose, Henytė pasistatė garsiąją Daktarų šeimos pilaitę.

1987-aisiais už vagystes ir plėšimus jis įkalintas 8 metams laisvės atėmimo.

1997-aisiais už turto prievartavimą ir poveikį liudytojui (buvusiam ilgamečiam Kriminalinės policijos darbuotojui Jurijui Milevskiui) skirta 7 metai ir 6 mėnesiai nelaisvės bei 15 tūkst. litų bauda.

REKLAMA

2006 metais už turto prievartavimą ir poveikį liudytojui laisvės neteko 2 metams ir 9 mėnesiams bei gavo 10 tūkst. litų baudą.

2007-ųjų birželio 22 dieną H. Daktaras išleistas į laisvę, pataisos namuose praleidęs daugiau nei pusę skirto įkalinimo laiko.

Pernai Kalėdų išvakarėse per specialią operaciją už grotų atsidūrė aštuoni aukšto rango gaujos nariai. Tarp jų – vieni jos įkūrėjų ir vadovų Egidijus Abarius, pravarde Goga, ir Vidmantas Gudzinskas, pravarde Guzas. Tąkart H. Daktarui pavyko pasprukti.

Jis 9 mėnesius slapstėsi, kaip manoma, ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Kaip pirmasis pranešė portalas „Balsas.lt“ šių metų rugsėjo 4-ąją jis buvo suimtas Bulgarijos Kranevo miestelyje.

H. Daktaras į Lietuvą buvo atgabentas kariniu lėktuvu „Spartan“ penktadienį ir uždarytas į areštinę. Jo atgabenimo operacija buvo kruopščiai slepiama nuo žiniasklaidos.



Plačiau - LNK "Žiniose"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų