REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis pareiškė, kad ruošiamasi padaryti galą bankų spekuliacijoms, kai iš žmonių reikalaujama grąžinti gerokai daugiau nei vertas jų būstas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vadovas V.Dombrovskis pažėrė gerų naujienų bankų įkaitais tapusiems latviams: esą būsto kreditų nebeišgalintiems sugrąžinti piliečiams nebereikės iki gyvenimo galo skendėti skolose. Siūloma, kad bankai, atėmę žmogaus būstą, nebegalėtų pretenduoti į jo pajamas ir kitą vėliau įgytą turtą, tad žmogus nusikratytų skolų naštos. Bankas, paėmęs įkeistą būstą, nebegalėtų iš žmogaus reikalauti daugiau nieko net tuo atveju, kai būsto rinkos kaina būtų mažesnė nei ta, už kurią būstas buvo pirktas.

REKLAMA

Nepriklausomų ekspertų teigimu, bankai irgi privalo prisiimti finansinę atsakomybę. Jie teikė milžiniškas būsto paskolas nepaisydami to, kad nekilnojamojo turto kainos pervertintos net keletą kartų. To nesuprasti bankininkai negalėjo.

Iki šiol Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, bankams pardavus iš žmonių paimtą nekilnojamąjį turtą, žmogus turi sumokėti dar ir skirtumą tarp pardavimo kainos ir paimto kredito. Tad kai kuriuos skolos slegia visą gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kilo daug diskusijų, kad jei įstatymas būtų taikomas atgaline data, bankai atgautų tik dalį išduotos paskolos, mat būstų kainos šalyje kaimynėje per metus nukrito apie 60 procentų.

Pats V.Dombrovskis tvirtino, kad „valstybė neužsiims teisine savivale”. Apie naujovės taikymą atgaline data jis kalba atsargiai.

Skolas reikia nurašyti

Dimitrijus SMIRNOVAS - Latvijos ekonomistas:

Dabartinė Latvijos politika yra labai prieštaringa. Valdžia visiškai pakeitė kursą. Tačiau tai gali privesti ir prie lato devalvacijos. Nors dabar daug kam aišku, kad situacija primena aklavietę: bankai išdavė didžiulius kreditų kiekius, ir visiškai aišku, kad jų niekas negrąžins. Tik klausimas, kada tai bus paskelbta viešai. Manau, kad kitąmet bankų sektorius patirs apie 7 mlrd. latų nuostolių. Jei valdžia rastų būdų, kaip tuos nuostolius kompensuoti, tada tai būtų labai gerai. Bet tuo netikiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš žmonių pusės, aišku, toks sprendimas labai teisingas. Tikrai neteisinga, kai kredito kaina viršija būsto kainą. Būtina padėti skolininkams kaip nors išsivaduoti iš beviltiškų skolų. Tokia sistema šiek tiek panaši į JAV sistemą, bet jų paskolos yra išduotos doleriais. Tad JAV Vyriausybė išsprendžia problemą spausdindama daugiau dolerių - ir bankams niekas negresia, ir visi patenkinti.

Bet mums teks šias skolas vis tiek atiduoti, tik reikės rasti būdą kaip. Lietuvoje - tokia pat situacija. Aišku, reikia eiti tuo keliu, kuriuo ėjo Franklinas Ruzveltas didžiosios depresijos laikotarpiu - tada buvo taip pat nurašyta didžioji dalis beviltiškų skolų, buvo aktyviai vykdoma socialinė politika, sprendžiamas nedarbo klausimas. Tad reikia suprasti, kad beviltiškas skolas reikia nurašyti, nes jų niekas negrąžins.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų