REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį savaitgalį Vilniuje – itin reikšmingas Lietuvos teatro ir šokio profesionalams įvykis: vieno didžiausių pasaulio scenos menų tinklo IETM (Informal European Theatre Meeting) susitikimas.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikimo metu į Lietuvą suvažiuoja apie 400 įtakingų scenos menų ekspertų ir kūrėjų iš viso pasaulio: dramaturgų, prodiuserių, festivalių rengėjų, menininkų, kultūros politikų. Svečiams greta įprastinės plenarinio IETM tinklo susitikimo programos bus pristatyta ir turtinga Lietuvos scenos menų panorama. Susitikimą rengiančios Menų spaustuvės direktoriaus Audronio Imbraso nuomone, „lietuvių scenos menų kūrėjams tai puiki galimybė užmegzti kontaktus su užsienio teatrais ir festivaliais, o teatro kritikams ir vadybininkams – apsikeisti idėjomis ir semtis naudingų žinių“.

REKLAMA

Spalio 8-11 dienomis vyksiantis IETM susitikimas yra „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ programos renginys, kurį sudaro konferencinė ir meninė dalys. Konferencinės dalies rengėjai – Menų spaustuvė ir IETM tinklo būstinė Briuselyje. Meninę programą suformavo teatro festivalis „Sirenos“ ir Lietuvos šokio informacijos centras.

IETM susitikimo Vilniuje konferencijos programos tema – „Rytietiški pažadai“. Konferencijos diskusijos, darbo grupės ir seminarai gvildens Rytų ir Vakarų šalių menų santykį, praėjus 20 metų nuo Berlyno sienos griūties, menininkų „nutekėjimą“ iš rytų į vakarus bei scenos menų rinkos dėsnius. Taip pat vyks Latvijos, Estijos, Gruzijos scenos menų pristatymai, atspindintys kaimyninių šalių panašumus ir skirtumus su Lietuva, kurios scenos menus svečiai per 4 dienas pažins geriausiai. Sesijos bus prieinamos ne tik IETM nariams, bet ir dalyviams iš Lietuvos. Jose dalyvauja tokios kultūros pasaulio įžymybės kaip vienas garsiausių buvusios Jugoslavijos dramaturgų makedonietis Goranas Stefanovskis, buvusi Londono festivalio LIFT vadovė, dabartinė kultūros strategė Rose Fenton, buvęs ilgametis Avinjono festivalio direktorius Bernard‘as Faivre d‘Arcier ir daugelis kitų.

REKLAMA
REKLAMA

Per 4 dienas IETM konferencijos dalyviai galės susipažinti su 24 lietuvių teatro ir šokio spektakliais, pradedant tokių garsių režisierių kaip Oskaras Koršunovas ir Rimas Tuminas darbais, baigiant pirmuosius žingsnius profesionaliojoje scenoje žengiančiais kūrėjais. Plati meninė programa (www.menuspaustuve.lt, www.sirenos.lt) aprėps didžiąją daugumą profesionalių Vilniaus miesto scenų: spektakliai bus rodomi „Meno forte“, Menų spaustuvėje, Nacionaliniame dramos teatre, Rusų dramos teatre, Vilniaus Mažajame teatre, Valstybiniame jaunimo teatre ir Ūkio banko teatro arenoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuolaikinių scenos menų organizacijas vienijantis tinklas IETM gyvuoja jau 27 metus ir jungia 450 narių – teatro ir šokio srityje dirbančių organizacijų 49 pasaulio šalyse; jis prasidėjo nuo nedidelės grupės europiečių prodiuserių poreikio periodiškai matytis, dabar jo veikloje dalyvauja įtakingiausi šios sferos veikėjai iš visų žemynų. IETM yra narių išlaikoma organizacija, kurios tikslas – skatinti šiuolaikinių scenos menų kokybę ir plėtrą. IETM aktyviai dalyvauja formuojant kultūros politiką Senajame ir kituose žemynuose, tinklas siekia menų, kultūros darbuotojų, idėjų ir fondų mobilumo Europos Sąjungoje ir už jos ribų. Laikydama tinklą vienu svarbiausių europinės kultūros politikos formuotojų ir pripažindama jo indėlį į Europos kultūrą, jam tiesioginį struktūrinį finansavimą skiria Europos Komisija.

REKLAMA

Susitikimą globoja Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijos. Menų spaustuvės globėja – Vilniaus miesto savivaldybė, rėmėja – „Vilniaus energija“, partneriai – Lenkų institutas Vilniuje, advokatų kontora „SMA“, Vilniaus turizmo informacijos centras, „Clear Channel Lithuania“.

IETM tinklo plenarinis susitikimas Vilniuje – programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ projektas. Europos kultūros sostinės yra sėkmingiausias Europos Komisijos kultūros projektas, jame jau dalyvavo daugiau nei trys dešimtys Europos miestų. Numatoma, kad Nacionalinė programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ apims daugiau kaip 300 kultūros, meno ir visuomeninių bei rinkodaros ir komunikacijos projektų, renginiuose apsilankys daugiau kaip 3 mln. Žmonių. Daugiau informacijos galima rasti www.vilnius2009.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų