REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV atsisako priešraketinio skydo kūrimo Vidurio Europoje

Baltieji rūmai atsisakys buvusios George'o W. Busho administracijos planų Lenkijoje ir Čekijoje įkurdinti priešraketinį gynybos skydą, skelbia „The Wall Street Journal“, kuris cituoja šaltinius dabartinių ir buvusių valstybės pareigūnų gretose.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad toks JAV žingsnis padės sumažinti įtampą tarp Vašingtono ir Maskvos. Be to, Vašingtonas mano, kad Irano raketinė programa nesivysto taip sparčiai kaip prognozuota. Todėl didelio pavojaus JAV ir Europai esą nėra. Anksčiau Vašingtonas būtent ir teigė, kad priešraketinis skydas yra skirtas gintis nuo tokių valstybių kaip Iranas ar Šiaurės Korėja.

REKLAMA

Skelbiama, kad B. Obama apie skydo atsisakymą asmeniškai telefonu jau informavo Čekijos premjerą. Tuo tarpu JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas, kaip laukiama, šiandien per spaudos konferenciją turėtų oficialiai patvirtinti faktą, kad JAV atsisako skydo kūrimo idėjos.

Nors sprendimas atsisakyti priešraketinio skydo kūrimo Vidurio Europoje ir pamalonins Kremlių, tačiau, analitikai pripažįsta, kad toks žingsnis regione sukels pagrįstų abejonių dėl JAV kaip patikimos partnerės įvaizdžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų