REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS


Vieni pastebi, kad, gaudami mažesnes pajamas, žmonės būna geresni, pastabesni, dėmesingesni ar net romantiškesni. Kiti sako priešingai – žmonės darosi piktesni, agresyvesni, uždaresni.

REKLAMA
REKLAMA


Matyt, yra tam tikra pajamų ar turimo turto riba.

Žemiau jos bet kokia romantika išblėsta, o kasdienybė persisunkia sekinančiu rūpesčiu: iš kur gauti pinigų?

REKLAMA


Besikeičianti ekonominė situacija keičia požiūrį į pinigus, gyvenimo būdą ir netgi madą. Nustatyta, kad, ekonominiams rodikliams prastėjant, drabužiai paprastai ilgėja, audiniai storėja, tamsėja, įsivyrauja klasikinis stilius. Ekonominei situacijai blogėjant, žmonės daugiau laiko praleidžia namuose, tenkinasi paprastesnėmis pramogomis, mažesniais malonumais.


Sunkmečiu brangesni pasidaro ir pinigai: mažiau išleisti stengiasi ir tie, kurių pajamos nesumažėjo. Pesimistinės nuotaikos ir nerimas dėl ateities šiandien skatina pasirūpinti santaupomis, užuot leidus pinigus. Priimant finansinius sprendimus, vėl prisimenama klasikinė asmeninių finansų valdymo taisyklė − turėti santaupų juodai dienai.

REKLAMA
REKLAMA


Nuo praėjusių metų liepos pabaigos gyventojų indėlių suma Lietuvos bankuose sumažėjo 2 proc.. Viena iš svarbiausių priežasčių buvo sumažėjusios pajamos. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad gyventojų indėliai yra skirstomi į dvi pagrindines rūšis – vienadienius, kuriuose laikomos lėšos kasdieniams mokėjimams bei atsiskaitymams, ir terminuotuosius, kuriuose laikomi pinigai, skirti taupyti. Pastarųjų sąskaitose esančių pinigų suma išaugo maždaug dešimtadaliu.


Kai juodos dienos tikimybė padidėja, visuotinį išlaidavimą keičia visuotinis taupymas. Manoma, kad vartojimo atsigavimo reikėtų laukti tada, kai vėl pradės daugėti pinigų, laikomų vienadienių indėlių sąskaitose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Sakoma, kad šiandien vykstantys įvykiai keičia ir ateitį. Mokslininkų tyrimai rodo, kad didžiausią poveikį tolesniame gyvenime ekonominis sunkmetis gali turėti tiems, kurie dabar yra 18−25 metų. Daroma prielaida, kad, esant tokio amžiaus, formuojasi pagrindinės vertybės, požiūriai.


Jauni, naujai į darbo rinką ateinantys žmonės šiandien įgyja kitokią patirtį negu tie, kurie dirbti pradėjo prieš keletą metų: darbą rasti labai sunku, užmokestis mažesnis, o pažadų artimiausiu metu jį padidinti niekas nebedalija. Tie, kam teko dalia pradėti investuoti akcijų rinkose pačiu nepalankiausiu metu (prieš pat kainų kritimą), irgi gali padaryti išvadas visam gyvenimui.

REKLAMA


Tikėtina, kad žmonės, kurie turi tokios patirtis, įgytos svarbiu požiūrio ir vertybių formavimosi laikotarpiu, kur kas labiau vengs imti paskolas, o investuodami bus linkę prisiimti kur kas mažiau rizikos negu tie, kurių, esant minėto amžiaus, nepalietė ekonomikos nuosmukis.


Tikriausiai net pradėjus atsigauti ekonomikai, dalis žmonių liks taupūs ir atsargūs. Tačiau tikrai ne visi. Keičiantis situacijai, kinta ir žmonių požiūris. Ekonomikos nuosmukį pakeis augimo laikotarpis. Vėl pasikeis mados, gyvenimo būdas. Tačiau kad ir koks būtų laikotarpis, santaupų juodai dienai – kaip ir visoms progoms tinkančią juodą suknelę – tinka turėti visada.


Julita Varanauskienė, SEB banko šeimos finansų ekspertė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų