REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kur gimsta filmai

Holivudo filmų kūrėjai retai apsiriboja vien kino studijomis – neretai visa kūrybinė grupė persikelia į įvairius pasaulio didmiesčius, nedidelius miestelius, bažnyčias, prekybos centrus ar gamtos parkus.

REKLAMA
REKLAMA

Šios vietos pasirenkamos neatsitiktinai, tad ieškant idėjų kelionėms, verta čia nuvykti pačiam ir įsitikinti, kas gi patraukė režisierių dėmesį.

REKLAMA

  1. „Trečiasis žmogus“ („The Third Man“, Carol Reed, 1949)

Prater atrakcionų parkas, Viena, Austrija

Būtent čia, apžvalgos rate, Orsonas Velsas išrėžė savo žymųjį ciniškąjį monologą, apie tai, kaip šveicarai išrado laikrodį su gegute ( tiesa pasakius, tai nėra tiesa – jį išrado vokiečiai). Kadangi filmo veiksmas vyksta Vienoje, didelė jo dalis buvo nufilmuota šio miesto gatvėse, kas nebuvo būdinga to meto kino pramonei.

REKLAMA
REKLAMA

Prater atrakcionų parkas vis dar atidarytas lankytojams, o apžvalgos ratas leidžia pasidžiaugti miesto panorama.



2.
Vertigo(Alfredas Hitchcockas, 1958)



Įvairios San Francisko miesto gatvės

Alfredo Hitchcocko klasikinė mistinė drama, primena odę gražiam ir permainingam San Francisko kraštovaizdžiui. Detektyvų meistras šiame ūkanotame mieste kūrė dar keletą savo filmų.

„Vertigo“ išvysite keletą istorinių paminklų – Mission Dolares, Garbės legiono muziejų bei, finalinėje scenoje, Fort Pointą, esantį greta Golden Gate (Auksinių vartų) tilto. Neretai, filmų fone matyti ir Coit bokštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Park Hyatt viešbutis

3. „Pasiklydę vertime“ ("Lost in Translation", Sofia Coppola, 2003)



Park Hyatt viešbutis, Shinjuku Park Tower, Tokijo, Japonija

The Park Hyatt viešbutyje buvo filmuojamas vienas žymiausių S. Coppolos filmų. Filme gerai matyti 52-jame aukšte esantis „Niujorko baras“, kuriame jūs galite užsisakyti „Sofia“ kokteilio, taip pavadinto žymiosios režisierės garbei.

Tikros ir visos kitos filme matytos vietos. Jas galima rasti naudojantis žemėlapiu, esančiu Japonijoje išleistoje filmo DVD versijoje.



4. „Popajus“ (Popeye) (Robertas Altmanas, 1980)

REKLAMA

Popeye, Inkaro įlanka (Anchor Bay), Malta

Roberto Altmano 1930-ųjų komikso interpretacija gerokai prisidėjo prie atvykstančiųjų į Maltą turistų skaičiaus padidėjimo. Tiesa, filmavimui Malta pasirinkta beveik atsitiktinai – sala tiko dėl to, jog  čia buvo daug erdvės filmavimui reikalingos įrangos konstravimui.

Sukurtas mažas dirbtinis miestelis po filmavimo buvo paversta atrakcionų parku, skirtu visai šeimai. Čia galite paplaukioti laivu bei nusifotografuoti su pačiu Popajumi bei Olive Oyl.

5. „Saldus gyvenimas“, („La Dolce Vita“, Federico Fellini, 1960)

Trevio fontanas, Roma, Italija

Trevio fontanas visada buvo populiarus tarp turistų. Tačiau jo populiarumas dar padidėjo po to, kuomet F. Fellinio filme žiūrovai išvydo naktinę Marcello Mastroiannio bei švedų modelio Anitos Ekberg sceną fontane. Teigiama, jog dabar kasdien į fontaną lankytojai įmeta bent po 3000 euro monetų.

REKLAMA

6. „Pusryčiai pas Tifani“ („Breakfast at Tiffany’s“, Blake Edwards, 1961)


Tiffany & Company, Niujorkas

Pusryčiauti „pas Tifani“ nėra taip lengva. Laimei, filmo režisieriui Blake Edwardsui pavyko gauti juvelyrų namų leidimą ir nufilmuoti keletą scenų Manhattene esančioje parduotuvėje. Be to, priešais parduotuvę buvo nufilmuotos ir žymieji filmo pradžios kadrai – Audrey Hepburn herojė, kramsnojanti saldumynus priešais šią parduotuvę.

7. „Žvaigždžių karų“ trilogija

Sidi Driss viešbutis, Matmata, Tunisas

Tatuinas, tiesa pasakius, nėra planeta tolimoje galaktikoje. Luko Skywalker‘io namai buvo „įkurdinti“ Tuniso dykumoje esančiame Sidi Driss viešbutyje – tradiciniame pastate, kurio dalis kambarių įrengta po žeme. Šiandien šiame viešbutyje vis dar yra išsaugota dalis filmavimo grupės sukurtų dekoracijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. „Rokis“ ( „Rocky“, John G. Avildsen, 1976))


Filadelfijos meno muziejaus laiptai, Filadelfija, JAV

Sunku žvelgti į šiuos 72 laiptelius ir neįsivaizduoti Rockio Balboa bėgančio aukštyn su iškeltais aukštyn kumščiais. Neretai čia galima išvysti tą patį darančius turistus  tyliai po nosimis niūniuojančius “Gonna Fly Now.” Greta įėjimo į muziejų stovi netgi herojaus statula, sukurta trečiajai filmo daliai.



Gloucesterio katedra

9. „Hario Potterio“ filmų serija



Įvairios Anglijos vietos

Bent kelios turizmo kompanijos naudojasi filmų sėkme ir siūlo galimybę aplankyti vietas, kur jis buvo filmuojamas. Tiesa, tą galima padaryti ir pačiam. Oxforde vertėtų pamatyti „Christ Church“ koledžą Oxfordo universitete, kuris filme „atliko“ didžiosios Hodvarsto salės vaidmenį bei Gloucesterio katedrą kurioje buvo filmuojamos kelios scenos vykstančios Hogvartse.

REKLAMA

10. „Žiedų valdovo“, („The Lord of the Rings“) serija.

Įvairios vietos Naujojoje Zelandijoje

Kaip ir filmai apie Harį Poterį, žymioji trilogija paskatino daugelį filmo gerbėjų apsilankyti žaliame ir vešliame Viduržemyje.

Netikėtas turistų srautas paskatino Naujosios Zelandijos pareigūnus sukurti sąrašą vietų, kuriose buvo filmuojamos tam tikros scenos bei susisteminti jų GPS koordinates. Šis sąrašas leis visiems Hobitų gerbėjams aplankyti šias vietas be turizmo kompanijos pagalbos.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų