REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrosios kadencijos siekiantis Europos Komisijos pirmininkas J.M. Barroso šiomis dienomis Europos Parlamento nariams pristato politikos gaires kitai kadencijai. Vakar Liberalų ir demokratų aljanso Europai (ALDE) frakcijos nariams savo prioritetus išdėstęs kandidatas vieningo vertinimo nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA

Leonido Donskio teigimu, „viena grupė frakcijos narių sutaria, kad Barrosas yra geras oratorius, bet ne Europos lyderis su vizija. Jis sugeba įtikti vyriausybių nariams, bet Europos liberalai pasigenda jo iniciatyvumo. Kita grupė laikosi nuomonės, kad balsavimas už vienintelį kandidatą neturi prasmės, prieštarauja liberalios demokratijos principams ir menkina Parlamento institucijos prestižą,“ – komentavo L.Donskis.

REKLAMA

ALDE frakcija J.M. Barroso įteikė laišką su išdėstytais siūlymais, į kuriuos prašoma atsižvelgti tolimesnėje Komisijos politinėje darbotvarkėje. Laiške prašoma sukurti bendrą Europos gaivinimo planą, siekiant išbristi iš ekonominės, finansinės ir socialinės krizės ir sukurti Europos finansų inspektoriaus instituciją, kurios nebuvimas, ALDE narių nuomone, yra viena finansinės ir ekonominės krizės priežasčių.

Taip pat siūloma parengti vidutinio laikotarpio Europos Sąjungos finansų planą (2013 – 2020 metams), daugiausiai paremtą nepriklausomais, nuosavais ištekliais. Tokio plano parengimas reikalingas Europos sprendimų priėmimo proceso autonomijos užtikrinimui. ALDE frakcijos nuomone, tai užbaigtų neproduktyvias diskusijas tarp šalių donorių ir šalių paramos gavėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Europos liberalai taip pat pasisako už platesnę ir nuoseklesnę Europos diplomatiją. Tinkamai naudodamasi Europos išorinių veiksmų tarnybos galimybėmis, Komisija turėtų tapti vieningesnės Europos pozicijos, pateikiamos išoriniam pasauliui, katalizatoriumi.

Galiausiai ALDE nariai Komisijos pirmininkui siūlo įsteigti naują Europos komisaro portfelį pamatinių teisių ir antidiskriminacijos klausimais. Laiške J.M. Barroso dar kartą pakartota tvirta frakcijos pozicija žmogaus teisių ir laisvių srityje, ypač lygybės ir antidiskriminacijos, mažumų apsaugos ir kovos prieš rasizmą, homofobiją, ksenofobiją, antisemitizmą ir islamofobiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ALDE frakcijos vadovas Guy Verhofstadt įgaliotas tartis ir su kitomis Parlamento frakcijomis. Galutinis sprendimas dėl paramos dabartiniam EK pirmininkui bus priimtas rugsėjo 15 d. Strasbūre vyksiančiame frakcijos posėdyje.

J.M. Barroso yra vienintelis kandidatas į Europos Komisijos vadovo postą. Jo laukia antras balsavimas Europos Parlamente, kuris turi patvirtinti kandidatūrą antrai kadencijai.

Leonidas Donskis yra Europos Parlamento ir Liberalų sąjūdžio narys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų