REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų biudžeto deficitas sieks ne mažiau kaip 8 proc., teigia finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Tuo tarpu 2010-ųjų deficito prognozuoti ministrė nesiryžta, bet sako, kad jeigu norime stoti į euro zoną, būtina jį sumažinti žemiau 3 proc. ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak I. Šimonytės, ketvirtadienį prasidėsiančios Seimo rudens sesijos pagrindiniai klausimai bus susiję su biudžetu ir socialiniais sprendimais. Priimant šiuos sprendimus tikimasi konstruktyvaus Seimo narių darbo bei bendradarbiavimo su profesinėmis sąjungomis. Anot finansų ministrės, bus privalu mažinti socialinio draudimo fondo biudžeto deficitą, neleisti augti valstybės biudžeto deficitui.

REKLAMA

"Manau, kad finansų klausimai bus pagrindiniai. Tai nėra tik 2010-ųjų metų biudžeto klausimas. Tai tas momentas, kai padedame pagrindus ilgalaikei tendencijai, kaip vystysis mūsų viešieji finansai 2011- 2012 metais, kaip išeisime iš užburto deficito rato.

Kalbant apie tikimybę priimti sprendimus, manau, kad nėra kitos išeities. Manau, kad čia nesutarimo nebus, nes, tiesiog paprastai kalbant, neturime kito kelio", - ketvirtadienį "Žinių radijuje" kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, kokį prognozuoja šių ir kitų metų deficitą, I. Šimonytė sakė, kad 2009-uosius pabaigsime su 8 proc. deficitu. Apie kitų metų deficitą, anot ministrės, kalbėti per anksti.

"Šiais metais kalbame, ir tai nėra paslaptis, kad deficitas nebus mažesnis negu 8 proc., tačiau kitais metais dėl to, ką mums pavyks susitarti ir ką pavyks pasiūlyti kitų metų biudžetuose, tikrai kol kas nesiimčiau prognozuoti. Stengsimės, kad tas deficitas būtų kuo mažesnis, kad matytume tendenciją ir galimybę jį mažinti toliau. Anksčiau ar vėliau turime išeiti iš perviršinio deficito, tai yra sumažinti jį žemiau 3 proc. ribos tam, kad galėtume suvaldyti augančią skolą ir stoti į euro zoną", - teigė I. Šimonytė. Šiuo metu į Suomiją išvykusį Premjerą pavaduojanti I. Šimonytė užtikrino, kad sprendžiant jautrius klausimus bus stengiamasi apsaugoti mažiausias pajamas gaunančias visuomenės grupes. Tuo tarpu tie, kurie gauna didesnes pajamas, turėtų prisidėti daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Matomi stabilizavimosi ženklai

I. Šimonytė teigia, kad Lietuvos ekonomikoje jau matosi stabilizavimosi ženklų, tačiau tai valstybės ar socialinio draudimo biudžeto stabilumui atsilieps tik po kelerių metų. Pirmiausia I. Šimonytė siūlo nesureikšminti tarptautinių organizacijų reitingų, kuriuose atsispindi Lietuvos konkurencingumas, bet tyrimų informaciją panaudoti šalies problemoms spręsti.

Kaip jau buvo skelbta, Lietuva Pasaulio ekonomikos forumo (WEF) sudaromame šalių konkurencingumo reitinge nukrito devyniomis pozicijomis. 2009-2010 metų reitinge mūsų šalis užėmė 53-iąją vietą, o 2008-2009 metų reitinge - 44-ąją. Pasak I. Šimonytės, nereikia pernelyg rimtai žiūrėti į šiuos rodiklius.

REKLAMA

"Visada reikia labai gerai žinoti, ką turime, vertiname, kokia tų vertinimų sudėtis, tyrimų atlikimo metodika, kokie parametrai vertinami. Visus tokius reitingus vertinu visada vienodai: reikia pasižiūrėti problemas, kurias indikuoja šitie įvairūs tyrimai ir bandyti jas spręsti. Šitie tyrimai mums neindikuoja nieko naujo. Jie indikuoja tai, kad turime problemų darbo santykių, teritorijų planavimo reglamentavime, verslo pradėjimo procedūros Lietuvoje yra sudėtingesnės negu kitose valstybėse", - ketvirtadienį "Žinių radijui" teigė ji.

REKLAMA

I. Šimonytė sakė, kad dėl šių problemų Vyriausybė Seimui pateikė keletą iniciatyvų. Tikimasi, kad dalis klausimų bus paliesta šioje Seimo rudens sesijoje. Finansų ministerijos vadovė siūlo reitingų suteikiamą informaciją panaudoti savo kasdieniniam darbui, "nedramatizuoti, kad nukritome per vieną vietą ar pakilome per dvi vietas".

Kalbėdama apie šalies ekonomiką I. Šimonytė pabrėžė, kad Lietuvos situacija nesiskiria nuo kitų valstybių. Smulkesni rodikliai, sudarantys didžiuosius, rodo atsigavimo bei stabilizavimosi ženklus.

"Galima daryti prielaidą, kad matome stabilizavimosi ženklus ir tam tikrą pozityvą. Tačiau žiūrint į tai iš viešųjų finansų pusės, negalime atsipalaiduoti, nes tol, kol šitie ženklai pavirs teigiama žinia valstybės, socialinio draudimo biudžetui, tikrai praeis dar ne vieni metai", - aiškino finansų ministrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų