REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį, maždaug 16 valandą, specialiojo skyriaus pareigūnai Bulgarijoje, netoli Varnos miesto suėmė garsųjį Kauno kriminalinio pasaulio autoritetą Henriką Daktarą, pravarde Henytė.

REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt“ šaltinių teigimu, nuo praėjusių metų gruodžio nuo teisėsaugos slapstęsis Henrikas Daktaras aptiktas savo pažįstamų žmonių name, ir sulaikymas jam buvo didelis netikėtumas.

REKLAMA

Sulaikyme dalyvavę pareigūnai teigė, jog H. Daktaras buvo gerokai pakeitęs savo išvaizdą.

Lietuvos kriminalinės policijos tyrimo biuro organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų grupė jau kelerius metus tiria Kauno „daktarų“ nusikalstamo susivienijimo, veikusio ne tik Kauno apskrityje, bet ir kituose šalies regionuose, 1989-2005 metais padarytus sunkius ir labai sunkius nusikaltimus - nužudymus, pasikėsinimus nužudyti, plėšimus, turto prievartavimus, neteisėtus laisvės atėmimus, neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais ir kitus nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbama, jog „daktarų“ klestėjimo metais penkis kartus teistas H. Daktaras buvo lyderis, o jam talkino kelios dešimtys patikimų grupuotės narių.

Šiuo metu už grotų sėdi ir kiti šios grupuotės lyderiai – Vidmantas Gudzinskas (Guzas), Egidijus Abarius (Goga) bei kiti.

H.Daktaras sulaikytas atlikus kompleksą operatyvinių paieškos veiksmų, prisidedant Jungtinės Karalystės, Norvegijos, Ispanijos ir Europolo pareigūnams. Aktyviai prie šių policinių priemonių prisidėjo ir Lietuvos policijos atašė Europole.

H.Daktarui buvo išduotas Europos arešto orderis.

TIK FAKTAI

Šiuo metu vadinamojoje „daktarų“ byloje yra 200 nusikaltimų. Tarp jų – daugiau kaip 30 žmogžudysčių. Nemažai aukų prieš nužudymą buvo ypač žiauriai kankinamos. Tyrėjai tvirtina, kad savo žiaurumu Kauno „daktarai“ gerokai lenkia Panevėžio „tulpinių“ ir Klaipėdos „gaidjurginių“ gaujas. Dažniausiai buvo žudomi konkuruojančių gaujų nariai arba tylėjimo įžadus sulaužę saviškiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnams jau pavyko surasti daugiau kaip dešimt nužudytų ir užkastų žmonių lavonų. Pagal įtariamųjų parodymus kasinėdami žemę viename pakaunės miškelyje pareigūnai atsitiktinai aptiko dar tris nužudytus žmones. Jų asmenybės iki šiol nepavyko nustatyti.

Kriminalistai atskleidė, kad „daktarų“ gauja ne tik kontroliavo Kauno kriminalinį pasaulį, bet ir turėjo didelę įtaką teisėsaugos pareigūnams, politikams. Nemažai aukšto rango policijos pareigūnų vykdė gaujos lyderių nurodymus, kai kurie jų kartu organizuodavo kontrabandą ir kitus nusikaltimus.

REKLAMA

Per ikiteisminį tyrimą iš viso buvo sulaikyta daugiau kaip 60 su „daktarų“ gauja susijusių žmonių. Pernai gruodžio mėnesį per specialią operaciją už grotų atsidūrė aštuoni aukšto rango gaujos nariai. Tąkart gaujos vadeivai H.Daktarui pavyko pasprukti. Jis slapstėsi iki šių metų rugsėjo 4-osios sulaikymo Bulgarijoje.

Daugiau nei per pusmetį trukusią H. Daktaro paiešką, jo pėdsakai buvo aptikti ne tik atokesnėse Lietuvos vietose, bet ir užsienyje - Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, Ispanijoje ir Bulgarijoje.

REKLAMA

„Daktarų“ gaujos tyrimas gerokai pasistūmėjo į priekį 2006 metais, kai iš užsienio į Lietuvą buvo parvežti keli buvę eiliniai šios gaujos nariai. Jie pradėjo duoti parodymus ir atskleidė daug tyrėjams dar nežinomų nusikaltimų detalių.

2007 metų rudenį pareigūnams pavyko prakalbinti vieną „daktarų lyderių Alvydą Laurinavičių, pravarde Luras. Tų pačių metų gruodį Luras mirė. Prieš mirtį jis dažnai svaiginosi alkoholiu ir narkotikais.

Manoma, kad vėliau su pareigūnais pradėjo bendradarbiauti ir kitas gaujos lyderis – Rimvydas Žilinskas, pravarde Taisonas. Vėliau tą patį padarė ir suimtas, o vėliau paleistas Deividas Ganusauskas, pravarde Mongoliukas bei dar keli „daktarų“ gaujos veteranai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas „Balsas.lt“ ir laikraštis „Akistata“ nuo gegužės mėnesio antradieniais ir šeštadieniais internete publikuoja didžiulio skaitytojų susidomėjimo sulaukusį kriminalinį serialą „Nenugrimuotas Kauno mafijos boso veidas“, kuriame skelbiamos įdomiausios H. Daktaro knygos „Išlikt žmogumi“ mintys.

Portalas „Balsas.lt“ pirmasis viešai paskelbė apie netikėtą H. Daktaro sulaikymo operaciją Bulgarijoje. Pirmasis pranešimas buvo publikuotas 17.45 val. Po keliolikos minučių šią žinią paskelbė kiti Lietuvos interneto portalai, televizijos ir radijo stotys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų