• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Blakės" istoriją aktyvios profsąjungų narės, Kauno miesto Žaliakalnio policijos komisariato Kriminalinės skyriaus policijos skyriaus tyrėjos Romos Katinienės kabine pačios profsąjungos laiko išpuoliu prieš jų veiklą ir jos kontekste apnuogina ne viename Kauno apskrities policijos komisariate, pasak profsąjungų atstovų, tvyrančias įtampas.

REKLAMA
REKLAMA

"Metodai, kuriais bandoma slopinti profesines sąjungas, labiau primena rytietiškus nei vakarietiškus. Darau prielaidą, kad tai padaryta nepatenkintos valdžios veiksmais. Kriminaliniai nusikaltėliai turbūt negali laisvai vaikščioti komisariato koridoriais, įeiti į bet kurį kabinetą ir jį prifarširuoti blakių, tai gali tik pastatų šeimininkas arba kitos spec. tarnybos", - svarstė Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime narys Algirdas Sysas per spaudos konferenciją penktadienį.

REKLAMA

Ikiteisminių tyrimų įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Bakas taip pat yra linkęs manyti, kad "blakės" istorija yra susijusi su pareigūnės veikla profesinėse sąjungose.

Pasak jo, versija, kad jas įtaisė specialiosios tarnybos, atmesta, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba viešai paneigė, jog pasiklausimo įranga priklauso jai, o Policijos departamentas pradėjo tyrimą.

"Kai ponia Roma kreipėsi į mus, mes iškart pasiūlėme konstatuoti faktą kviečiant antstolius. Yra nufilmuota medžiaga, kas tai yra per pasiklausymo įranga, galų gale ir patys turime patirties. Tai nėra profesionali įranga, kurią naudoja specialiosios institucijos", - sakė V. Bakas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, iš vienos geriausių darbuotojų tapusi aktyvia profsąjungos nare, nuo 2005 metų R. Katinienė buvo persekiojama tarnybiniais patikrinimais. Esą per metus jai buvo atliekama po vieną tris tarnybinius patikrinimus.

Profsąjungos atstovų pateiktoje medžiagoje minima, kad Kauno Žaliakalnio policijos komisariate problemų būta ir anksčiau.

"2006 m. balandžio mėnesį prieš vadovą Vytautą Ščajevą sukilo šio komisariato pareigūnai. Pareigūnų skundas tirtas beveik metus. Sprendimų buvo imtasi tik tada, kai Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga kreipėsi į Vidaus reikalų ministerijos generalinį inspektorių Julių Jasaitį. Atlikto tyrimo metu nustatyta, kad policijos komisariate susidaręs labai prastas mikroklimatas. Galiausiai komisariato vadovas savo noru išėjo iš darbo", - rašoma pateiktoje medžiagoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ten taip pat minimi panašūs atvejai Kaišiadorių ir Kėdainių policijos komisariatuose. Pasak V. Bako, dabar jau piktžaizdė pratrūko ir Kauno Dainavos policijos komisariate, yra gautas jame dirbančių pareigūnų kolektyvinis skundas.

"Kėdainiuose, Žaliakalnyje, Kaišiadoryse buvo atliekami psichologinio klimato kolektyve tyrimai. Jų metu išaiškėjo didžiuliai susiskaldymai tarp padalinių - viešosios, kriminalinės policijos, labai žemai vertinami vadovai", - apibendrino V. Bakas.

Profsąjungos lyderis spėja, kad tai yra susiję su įstaigų vadyba. "Policijos ir valstybės tarnybos sistemoje buvo nemažai protekcionizmo, neskaidrių karjeros darymų atvejų. Dėl to ne visada didelėms pajėgoms vadovauti patenka tie žmonės, kurie tikrai galėtų tai daryti. (...) Mes visi susiduriame su blogais viršininkais, bet kai tampa tendencija, tai pradeda dezorganizuoti darbą. Tai pasireiškia ir psichologinėmis įtampomis Kauno apskrities policijos įstaigose", - sakė V. Bakas.

REKLAMA

A. Sysas pridūrė, jog įtampos kyla tuomet, kai įstaigų valdyme pradeda galioti tik dvi taisyklės: "Pirmoji: bosas - visada teisus. Antroji: jei pirma netinka, vis tiek bosas visada teisus".

"Be to, kad žmogus turi dirbti pareigūnu, jis turi šeimą, vaikus, asmeninį gyvenimą. Dažniausiai nesiskaitoma su visa ta kita žmogaus gyvenimo puse. Jis turi atlikti tam tikras pareigas, kurias šiandien numatė viršininkas", - sakė parlamentaras.

Pasak jo, viskas priklauso nuo to, kaip darbdaviai traktuoja žmogų - ar tai yra kolega, kuris padeda išspręsti iškeltas užduotis ir uždavinius, ar tai yra tik mašina, kuri turi vykdyti komandas, kurias duoda viršininkas.

REKLAMA

"Tai taikoma ne tik policijoje. Turi praeiti ilgas procesas, kad mūsų viršininkai suvoktų, kad yra ne visada teisūs. O baimės akys yra labai didelės, niekas nenori rizikuoti, ypač esant dideliam nedarbui, štai iš kur tas susiskaldymas. Žmogus, bijodamas prarasti net blogai apmokamą darbo vietą, padarys viską nuleidęs galvą, ką reikalauja darbdavys", - teigė A. Sysas.

Ikiteisminių tyrimų įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas apgailestavo, kad tokios problemos išryškėja būtent Kauno apskrityje.

"Kaunas yra subtilus miestas kriminogeniniu požiūriu. Ir pastarosiomis dienomis vykusios policijos operacijos tai atspindėjo. Ir niekam nebuvo naujiena, kad ten situacija kriminogeniniu požiūriu yra padidinto intensyvumo. Tokia realybė, kai yra kriminogeninės įtampos ir suskaldyti kolektyvai teisėsaugos institucijose niekam neatneša naudos. Ypač sunkmečiu, kai reikia visai policijai susitelkus kovoti su kylančiais iššūkiais", - sakė V. Bakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų