REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kitaip nei daug jaunesni ir sveikesni kaimynai, garbingo amžiaus sulaukęs klaipėdietis Algirdas Albertas Tilvikas nepabūgo stoti į kovą su Klaipėdos valdžia. Atsisakęs mokėti už nesuteiktą paslaugą, vyras įrodė, jog jį nubaudę visagaliais pasijutę uostamiesčio politikai ir valdininkai ne tik buvo neteisūs, bet ir naudojo melą, kad pasiektų savo tikslus.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas veja teismą

Vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą nuostatas patvirtinusiai Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai niekaip nesiseka baigti dėl šio, iki šiol prieštaringai vertinamo, sprendimo prasidėjusį teismų maratoną.

REKLAMA

Šių metų balandžio pradžioje Temidei konstatavus, kad uostamiesčio politikai teisėtai nusprendė šią rinkliavą rinkti pagal būsto plotą, o ne pagal jose gyvenančių žmonių skaičių, atokvėpis truko neilgai.

Netrukus tas pats Klaipėdos apygardos administracinis teismas atvertė naują administracinę bylą. Šį kartą kovodamas už teisybę prieš uostamiesčio valdžią pakilo 77 m. klaipėdietis A.A.Tilvikas.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Laimutė Jokubauskaitė patenkino vyro skundą ir panaikino šių metų balandžio 16 d. Administracinės komisijos prie Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nutarimą. Juo A.A.Tilvikui skirta administracinė nuobauda - įspėjimas. Teismas taip pat nutraukė ir jo atžvilgiu iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiskubino nubausti

Keturis dešimtmečius nuosavame name, į Klaipėdos teritoriją įtrauktuose Rimkuose, su žmona gyvenantis A.A.Tilvikas savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento Viešosios tvarkos skyriaus nemalonę užsitraukė šių metų balandį. Jam surašytas protokolas už tai, kad nuo komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo rinkliavos įvedimo pradžios nemoka vietinės rinkliavos mokesčių.

Įvardytas laikotarpis - nuo 2008 m. sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. Prasidėjus teismams, jis pusmečiu sutrumpintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdietis apkaltintas ir tuo, kad atsisakė priimti komunalinių atliekų konteinerį ir juo naudotis.

Už tai miesto vicemero Beno Šimkaus vadovaujama minėta Administracinė komisija A.A.Tilvikui ir skyrė administracinę nuobaudą - įspėjimą.

Negana to, pensininkui netrukus buvo atsiųstas grasinantis pranešimas, kad už laiku nesumokėtą rinkliavą gali būti paskirta 2 tūkst. litų bauda.

“Sulaukęs tokio grasinimo pasijutau lyg didžiausias nusikaltėlis. Atrodė, tuoj pasirodys policija, surakins mane antrankiais ir išsiveš. Neliko nieko kito, kaip ieškoti teisybės teisme”, - piktinosi A.A. Tilvikas.

REKLAMA

Beje, prieš tai susidariusi situacija nagrinėta Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Miesto ūkio komitete. Bet jame pensininkai buvo nuraminti, kad nebus baudžiami.

Mokestis už orą

Pasak A.A.Tilviko, jis net nesiruošė mokėti už jam nesuteiktą paslaugą, nes jokios sutarties dėl komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo nebuvo sudaręs. Visas šiukšles sutuoktiniai tvirtina sudeginantys krosnyje ir užkasantys savo žemės sklype.

“Negi aš tas šiukšles ant gatvės paliksiu, jei nėra konteinerio. Juk ne kokiame penkiaaukštyje miesto centre gyvenu”, - stebėjosi vyras.

REKLAMA

Klaipėdiečio teigimu, administracinių teisės pažeidimų protokolą surašę valdininkai melavo, nes niekas ne tik jam, bet ir kaimynams nesiūlė komunalinių atliekų konteinerių. Tai konstatavo ir teismas - jis byloje nerado jokių objektyvių įrodymų, kad vyras atsisakė juos priimti ir jais naudotis.

“Man nei paskambino, nei kokį raštą atsiuntė. Labai blogai, kad kažkokie savivaldybės viršininkėliai užsiima tokiais darbais. Kiek prirašė popierių, kiek mane visur tampė! Juk galėjo atvažiuoti pas mane ir viską išsiaiškinti. Tikriausiai manė, kad kaimietį nebus sunku apgauti. Štai jie iki šiol siuntinėja tokius grasinimus ir pranešimus mano kaimynei, nors ji prieš metus mirė. Labai pikta, kad viskas sutvarkoma tik po skandalų ir triukšmų”, - sakė “Respublikai” A.A.Tilvikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad nėra piktybinis mokesčių nemokėtojas, A.A.Tilvikas įrodė sumokėdamas rinkliavą už antrąjį šių metų ketvirtį. Balandžio 9 d. prie jo namų pagaliau pastatytas konteineris ir sudaryta sutartis.

Tačiau Administracinė komisija teismui bandė įrodyti, kad visi šie argumentai neturi jokios reikšmės, nes savivaldybės patvirtintos komunalinių atliekų tvarkymo taisyklės įpareigoja jų turėtojus laiku mokėti rinkliavą ir naudotis nemokamai pateiktais konteineriais.

Išklausęs visas puses teismas nusprendė, kad A.A.Tilvikas nepadarė jokio administracinės teisės pažeidimo, nes neprivalėjo mokėti vietinės rinkliavos mokesčio už komunalinių atliekų tvarkymą.

REKLAMA

“Konteinerį man atvežė, aš tvarkingai moku mokesčius, bet jis stovi tuščias. Šiukšlių mes į jį nemetame, nes viskas iškeliauja per kaminą”, - šypsojosi A.A.Tilvikas.

Komentaras

Benas Šimkus, Administracinės komisijos prie Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos pirmininkas, uostamiesčio vicemeras:

Nors mano vadovaujama Administracinė komisija ir skyrė ponui Tilvikui įspėjimą, aš palaikau jo pusę. Tačiau kitaip pasielgti mums neleido įstatymai. Rinkliavą savo nutarimu patvirtino miesto Taryba, todėl ją privalo mokėti visi gyventojai, nepriklausomai nuo to, ar jie gauna paslaugą. Mokėti reikia ne už suteiktą šiukšlių išvežimo paslaugą, o rinkliavą. Ponas Tilvikas labai teisingai kelia klausimą ir gali įrodinėti, kad šiukšlių neturi. Kiek žinau, Klaipėdoje yra tik dar vienas gyventojas, kuris, kaip ir ponas Tilvikas, atsisako mokėti šią rinkliavą. Miesto pakraštyje gyvenantis klaipėdietis tvirtina, kad iki jo namų paprasčiausiai neįmanoma privažiuoti, todėl šiukšlių iš jų niekas neveža. Mano duomenimis, net ruošiamasi kreiptis į teismą, kad rinkliava nebūtų renkama iš visų žmonių.

REKLAMA

Siaučia šiukšlių karas

Iš septynių Klaipėdos apskrities savivaldybių prieštaringai vertinamą sprendimą rinkliavą už atliekas ir jų tvarkymą rinkti pagal būsto plotą, o ne pagal jame gyvenančių žmonių skaičių priėmė tik Klaipėda ir Neringa.

Paprasti klaipėdiečiai ją galutinai pripažino tik kai teismas konstatavo, kad miesto politikų sprendimas yra teisėtas.

Kretingos rajono politikai nusprendė priešingai. Jų teigimu, šis variantas yra socialiai teisingesnis, nes žmones sunku įtikinti, kad šiukšlina ne jie, o kvadratiniai metrai. Rajono vadovai neslėpė, kad būtent gyventojų nuomonė ir turėjo lemiamą įtaką politikų apsisprendimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos rajono valdžiai nepasidavus klaipėdiečių spaudimui ir taip pat ėmus linkti prie antrojo varianto bei patvirtinus gerokai mažesnius įkainius už atliekų tvarkymą, tarp rajono ir uostamiesčio savivaldybės, kuri yra pagrindinė Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro akcininkė, net kilo konfliktas pavadintas šiukšlių karu.

Konkretaus sprendimo dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nustatymo bei nuostatų patvirtinimo nėra priėmusi ir Palangos miesto savivaldybės taryba. Jei būtų pasirinktas uostamiesčio ir Neringos variantas, palangiškiams šiukšlių išvežimas pabrangtų beveik keturis kartus.

Šilutės ir Skuodo rajonų savivaldybės dėl šios rinkliavos kol kas neapsisprendė.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Darius ČIUŽAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų