REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anksčiau "iki begalybės" trukusių detaliųjų planų tvirtinimo procedūrų terminai, pasak savivaldybės atstovų, trumpinami iki pusmečio. Taip pat sudaroma galimybė paraiškas detaliajam planui padavusiems vilniečiams internete stebėti, kaip savivaldybės kabinetais juda jo dokumentai.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojas Aurelijus Stapulionis paaiškino, kad pusės metų terminas detaliųjų planų procedūroms nebus taikomas tik esant sudėtingoms situacijoms, pavyzdžiui, aplinkosaugos požiūriu arba jį sudarant senamiestyje.

REKLAMA

"Kiti detalieji planai, kurie neprieštarauja bendrajam planui, galėtų eiti supaprastinta tvarka", - teigė A. Stapulionis.

Anot jo, kiekvienai procedūrai atlikti yra nustatyti tam tikri terminai. Kaip jų laikomasi, žmonės galės stebėti Vilniaus miesto savivaldybės tinklapyje. Čia kiekvienas pareiškėjas galės susirasti lentelę, kurioje bus matoma, pas ką yra jo dokumentai, kiek laiko jie ten bus, ar nevėluojama atlikti procedūrų.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto meras naująją tvarką palygino su traukinio grafiku. "Pavyzdžiui, yra traukinys iš Vilniaus į Kauną ir yra numatyta, kada kurioje stotelėje jis turi būti. Vėluoti jis negali", - analogiją pateikė Vilius Navickas.

Į klausimą, kiek laiko anksčiau detalieji planai keliaudavo savivaldybės koridoriais, Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Babravičius atsakė: "Iki begalybės".

Savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys patikslino, kad nepaisant "stebuklų, kai detaliųjų planų procedūros būdavo sutvarkomos per keturis mėnesius", paprastai visi formalumai trukdavo metus pusantrų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meras prisiminė, jog jam pačiam prieš keletą metų tvarkytis popierius sklypo padalinimui teko metus ir du mėnesius. Dabar esą tokie formalumai neturėtų trukti ilgiau nei pusmetį.

"Tas procesas buvo paliktas pusiau savieigai. Be abejonės, dirbdavo žmonės, bet jie dirbdavo kartais atsipalaidavę, kartais gal reikia išlaukti kažkokios dovanėlės. Prieš metus kitus tu net nežinojai, kur yra tavo dokumentas, reikėdavo po penkis aukštus bėgioti", - vargus vardino V. Navickas.

Meras piktinosi, jog pasitaikydavo atvejų, kai biurokratui surinkti keletą parašų prireikdavo savaitės. "Dabar yra numatyta procedūra - trys dienos, jeigu jis per tris dienas nesurinks, tai departamento vadovai įvertins jo sugebėjimus dirbti, o kita vertus, pilietis ar įmonė, kuri kreipiasi, atsiųs mums raštą: "Žiūrėkite, jūs nevykdote savo pareigų", - aiškino V. Navickas

REKLAMA

Miesto plėtros departamento vadovas teigė, jog spragų detaliųjų planų rengime pasekmės - karčios. "Pasižiūrėkite, kokiame lygyje yra investicijos. Tai yra būtent dėl to, kad yra spragų detaliųjų planų rengime. Ir čia tik nuo mūsų priklauso, kaip galima optimizuoti, kad investuotojai neišvažiuotų iš Vilniaus miesto. Galų gale ir mūsų vietos investuotojai kuo greičiau realizuotų savo planus", - teigė A. Blotnys.

Anot jo, dar labiau situaciją pagerintų Teritorijų planavimo įstatymo korekcijos. "Kad nereikėtų kreiptis su detaliojo plano procedūra į savivaldybę, kai miesto bendrajame plane yra visai aišku, kas jame gali būti daroma. Tokie dabar detaliaisiais planais sprendžiami klausimai, galėtų būti sprendžiami atliekant techninius projektus staybai . Kitaip sakant, tokiais sklypo padalinimais neturėtų būti gaišinami nei investitoriai, nei savivaldybės klerkai", - sakė A. Blotnys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų